Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум Гроші та кредит.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
388.1 Кб
Скачать

Завдання для самостійної роботи

1. Ціна споживчого кошика в країні в базовому році становила 580 грн. У поточному році уряд встановив його нову ціну — 625 грн. Розрахуйте рівень інфляції.

2. За допомогою індексу Пааше розрахуйте, як зміниться вартість грошей.

Показник

2009 р.

2010 р.

Ціна 1 автомобіля, грош. од.

28 000

32 000

Ціна 1 кг м'яса, грош. од.

23,0

35,0

Кількість випущених автомобілів, шт.

1200

1000

Кількість виробленого м'яса, кг

200 000

400 000

3. За наведеними даними розрахуйте темпи інфляції для кожного року, зробіть відповідний висновок. Застосувавши «правило величини 70», визначте кількість років, необхідних для подвоєння рівня цін (як знаменник візьміть рівень інфляції у відповідному році).

Рік

Індекс цін

1-й

100

2-й

112

3-й

123

4-й

129

4. Місячний рівень інфляції становив 3 % протягом року. Визначте рівень інфляції за рік.

5. Визначте індекс інфляції за перше півріччя, якщо в першому кварталі темп інфляції становив 0,05, у другому — 0,08.

Тема «Валютний ринок і валютні системи» План практичного заняття

1. Поняття конверсії валюти.

2. Основні види котирування валюти.

Необхідні теоретичні відомості

Об’єктом міжнародних розрахунків є грошовий валютний еквівалент вартості тих товарів, послуг, робіт, капіталів, платіжних засобів, які знаходяться в обігу між державами, а суб'єктом – уряди, організації та громадяни, банківські рахунки яких перебувають на території різних країн, унаслідок чого виникає необхідність використання не тільки національної, а й інших іноземних валют, їх регулярного обміну.

Зовнішньоекономічні операції у більшості випадків пов'язані з конверсією валюти, яка є обміном однієї валюти на іншу за діючим валютним курсом. Конверсійні операції – це угоди агентів валютного ринку щодо обміну обумовлених сум грошової одиниці однієї країни на валюту іншої країни за узгодженим курсом на певну дату.

Конверсійні операції поділяють на дві групи:

– операції типу спот або поточні конверсійні операції;

– форвардні конверсійні операції.

Визначення курсу валюти називають її котируванням. Повне котирування включає визначення курсу покупця (покупки), курсу продавця (продажу), відповідно до яких банк купує і продає іноземну валюту за національну. За рахунок різниці між цими курсами (маржі) банк покриває свої видатки на здійснення обмінних операцій та одержує прибуток.

У разі прямого котирування курс (вартість одиниці) іноземної валюти виражається в національній валюті, тобто має місце співвідношення валют.

За умови прямого котирування суму в національній валюті розраховують так:

Сума в національній валюті = Сума в іноземній валюті курс.

Звідси, для переведення суми в національній валюті в еквівалентну їй суму в іноземній валюті за прямого котирування її необхідно поділити на курс:

Сума в іноземній валюті = Сума в національній валюті/курс.

У разі прямого котирування іноземної валюти курс продажу буде вищий курсу покупки.

За непрямого котирування вартість одиниці національної валюти виражають в іноземній валюті, тобто також має місце співвідношення валют. Наприклад, курс долара США у Великобританії визначають як кількість доларів США за один фунт стерлінгів. В Україні у такому випадку курс долара США – це кількість доларів США за одну гривню:

Сума в іноземній валюті = Сума в національній валюті курс.

Отже, за непрямого котирування для переведення суми в іноземній валюті в еквівалентну їй суму в національній валюті її необхідно поділити на курс:

Сума в національній валюті = Сума в іноземній валюті /курс.

За непрямого котирування, на відміну від прямого, курс покупки іноземної валюти буде вищий курсу її продажу.

На валютному ринку банки котирують валютні курси за двома аспектами – bid і offer. Якщо подивитись на котирування курсів у ЗМІ, в обмінних пунктах або на моніторі Рейтер то там наведена інформація такого плану:

usd/EUR= або usd/EUR = 1,5520/30.

Bid – це курс купівлі. За котируванням bid банк купує базову валюту (в нашому випадку – долари США) і продає валюту, що котирується (євро).

Offer – це курс продажу. За котируванням offer банк продає базову валюту – долари, а купує євро.

Приклад

Учасник валютного ринку оголосив наступну котирування: USD/EUR = 1,3325 – 1,3331. Підприємство отримало 25 млн євро і хоче перевести цю суму в американські долари. За яким курсом буде здійснено цю угоду? Скільки доларів отримає підприємство?

Розв’язання:

Угоду буде здійснено за курсом 1,3331

Підприємство отримає: 25 / 1,3331 = 18,753 млн дол.