Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум..[1]калмикова.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
3.56 Mб
Скачать

84

ВСТУП

Перехід України до ринкової економіки обумовив необхідність застосовувати ефективні методи в управлінні діяльністю суб’єктів господарювання. Одним із найпродуктивніших напрямів у цій галузі є управління проектами.

Потребу в самостійній дисципліні «Управління проектами» («Project Management») було усвідомлено в розвинутих країнах Заходу в 50-х роках ХХ ст. Це було пов’язано зі зростанням масштабів проектної діяльності та тим, що дефініцію успішності проекту почали виміряти в першу чергу відповідністю його остаточної вартості обсягу виділених асигнацій, величиною економії та розмірами прибутку.

Ринкове та інформаційне середовище потребує відповідної методології як теоретичного, так і практичного характеру, яка покликана забезпечити вектором змін відповідно до ринкової кон’юнктури через призму узгодженості місії, цілей, завдань та напрямків розвитку підприємства.

Для посилення конкурентоздатності та економічної стійкості підприємства здійснюється комплекс заходів інноваційного типу, що реалізуються шляхом впровадження проектних рішень. Успіх найчастіше мають ті компанії, менеджери яких знають і свідомо застосовують специфічні методи та інструменти управління проектами. Тому засвоєння методології і відповідного інструментарію «Управління проектами», а також набуття навиків адаптації та реалізації готових сценаріїв проектних рішень у практичній діяльності забезпечує формування нового типу спеціалістів, які відповідають за узгодженість між потребами підприємствами та його існуючими ресурсними можливостями.

Заняття із дисципліни «Управління проектами» мають як теоретичну, так і практичну направленість. Практичні заняття охоплюють питання для обговорення і завдання; частину з них ( за вказівкою викладача) виконують у позааудиторний час. У зв’язку з цим до деяких завдань дано необхідні пояснення. Студенти заочної та вечірньої форм навчання мають самостійно виконати наведені завдання і подати їх до захисту в складі контрольної роботи.

Програма дисципліни «управління проектами» модуль I. Концептуальні основи управління проектами

Змістовий модуль 1. Сутність проектної діяльності. Управління проектами як специфічна галузь менеджменту

Тема 1. Загальна характеристика управління проектами

Предмет управління проектами. Цілі та задачі вивчення курсу. Структура курсу. Зміст понять «проект» та «управління проектами». Суть процесів управління проектами. Місце управління проектами в системі управлінських дисциплін. Класифікація типів проектів.

Етапи розвитку методів управління проектами. Перехід до проектного управління: завдання та етапи їх виконання.

Тема 2. Обґрунтування доцільності проекту

Життєвий цикл проекту за методикою UNIDO. Характеристика і зміст основних фаз проекту. Проектний цикл та його основні фази в управлінні проектами.

Мета і стратегія проекту. Методи управління проектами. Керовані параметри проекту.

Попередній аналіз здійсненності проекту. Застосування експертних методів у ході попереднього аналізу.

Цінність проекту. Проектний аналіз в управлінні проектами. Основні аспекти проектного аналізу.

Бізнес-план як основний документ для оцінки та обґрунтування реалізації проекту в умовах конкуренції: сутність та функції бізнес-плану, макет та характеристика його розділів.

Аналіз ефективності реалізації проекту: оцінка проміжних та кінцевих результатів проекту; визначення ефективності досягнення цілей проекту; ефективність та надійність системи управління проектом; заключна оцінка та аналіз ефективності реалізації проекту.

Тема 3. Основні форми організаційної структури управління проектами

Проект як кібернетична система. Поняття про організаційну структуру (ОС). Вертикальні та горизонтальні взаємозв’язки між елементами ОС. Загальні принципи побудови ОС управління проектами. Фактори, що обумовлюють вибір ОС.

Класифікація ОС управління проектами: основні ознаки. Організаційно-динамічна структура.

Класифікація організаційних схем управління залежно від відносин учасників проекту: «відокремлена» ОС, «управління проектами», «загальне управління проектами», «подвійна» ОС, «складні» ОС.

Класифікація ОС залежно від змісту проекту: лінійна, функціональна, лінійно-функціональна, програмно-цільова (централізована, координаційна, матрична). Дивізіональна структура як різновид матричної ОС.

Організація управління проектами та її інструментарій. Сутність організації управління проектами. Принципова схема організаційного управління проектами, зміст її основних блоків.

Загальна характеристика сіткових матриць, матриць розподілу адміністративних задач, інформаційно-технологічних моделей управління як основних інструментів управління проектами.

Тема 4. Загальні підходи до планування та контролю проекту

Сутність планування проекту. Основні об’єкти планування. Особливості та принципи планування проекту.

Поняття про процеси планування проекту. Основні процеси планування. Допоміжні процеси планування.

Рівні планування в проектному менеджменті. Сутність і завдання концептуального, стратегічного та детального (оперативного, календарного) планування.

Зміст і мета контролю в управлінні проектами. Побудова системи контролю. Основні завдання процесу контролю.

МОДУЛЬ II. ІНСТРУМЕНТАРІЙ УПРАВЛІННЯ ПРОЕКТАМИ