Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум Гроші та кредит.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
388.1 Кб
Скачать

Завдання для самостійної роботи

1. ТОВ «Акварель» вклало до банку «Фінанси і кредит» під 20 % річних тимчасово вільні кошти у розмірі 50 тис. грн.

Визначте, через який термін ця сума може подвоїтися.

2. Визначте процентну ставку банку, якщо він надає клієнту кредит у розмірі 25 тис. грн на 4 роки, а по закінченні терміну клієнт повертає 38 тис. грн. (Відсотки прості.)

3. Будівельна фірма отримала кредит у банку на суму 7 млн грн строком на 4 роки. Для першого року процентна ставка за кредитом становить у 13 % річних, для другого передбачена надбавка до процентної ставки у розмірі 1 %, для третього та четвертого років — 0,5 % .

Визначте суму боргу, що підлягає погашенню наприкінці останнього року позички за простими процентами.

4. Компанія отримала кредит у банку на суму 4 млн грн строком на 5 років. Для першого року процентна ставка становить 12 % річних, для другого передбачена надбавка за процентною ставкою 1 %, для третього та наступних років — 0,5 %.

Визначте суму боргу, яка підлягає сплаті в кінці останнього року позики за простими відсотками.

5. Клієнт банку вирішив відкрити депозитний рахунок на суму 30 тис. грн, на яку щомісяця нараховуються складні проценти за номінальною відсотковою ставкою 20%. Оцініть суму внеску через 1,5 року.

Загальні вказівки до виконання контрольних робіт

Програмою дисципліни передбачена підсумкова перевірка набутих знань, яка полягає у самостійному письмовому виконанні двох контрольних робіт: за частиною «Гроші» наприкінці першого семестру та за частиною «Кредит і банківська справа» укінці другого.

Для виконання контрольних робіт студент повинен обрати варіант за номером у списку групи (за журналом). Вихідні дані, необхідні для розв’язання задач наведені нижче (додаток А – для контрольної роботи 1 і додаток Б – для контрольної роботи 2).

Роботу виконують рукописним або машинним способом на стандартних аркушах формату А4 чи у окремому зошиті. Обов’язково необхідно вказувати назву кафедри, найменування дисципліни, номер контрольної роботи, варіанта, групи, прізвище ім’я та по батькові своє і викладача, рік виконання роботи.

Контрольна робота 1

1. Сума цін на товари, що перебувають в обігу, — 100 млрд грн, платежі за кредити в минулому році — 10 млрд грн, кредитні угоди в нинішньому році – 12 млрд грн, взаємопогашувані платежі – 32 млрд грн. Протягом року кожна грошова одиниця здійснює 15 оборотів. В обіг випущено А млрд грн. Визначте, у якому співвідношенні необхідно обміняти старі паперові гроші на нові, щоб повністю усунути інфляційні процеси.

2. Маса готівки поза банками складає 2,1 млрд грн, готівка в касах банків – 0,5 млрд грн. Розмір поточних вкладів – 4,0 млрд грн, ощадних вкладів – 2,9 млрд грн, строкових вкладів – 3,5 млрд грн, загальна грошова маса – Б млрд грн. Чому буде дорівнювати складова грошових агрегатів – цінні папери (крім акцій)?

3. Визначте, як зміниться потреба в грошах, якщо швидкість їх обігу зменшиться на 20%, а обсяг виробленої продукції збільшиться на Г % . Для забезпечення нормального обігу товару в країні необхідно В млрд грн.

4. Визначте розмір грошових агрегатів М0 та М1, якщо відомі такі показники: грошова маса –Д млн грн; кошти на строкових рахунках у банках — 80 млн грн; кошти на поточних рахунках у банках – 70 млн грн; довгострокові депозитні сертифікати та облігації – 30 млн грн.

5. Сумарна вартість товарів і послуг, наданих за рік, становила Ж млрд грн, загальний обсяг емітованих центральним банком коштів — 300 млн грн., середня швидкість обігу грошей — К. Знайдіть норматив обов’язкового резервування.

6. Вам відомі такі дані: агрегат М0 — Л ум. од.; сума грошей у депозитах комерційного банку — М ум. од.; сума резервів комерційного банку — 835 ум. од. Визначте показник фактичного рівня мультиплікації.

7. Розрахуйте, як зміниться вартість грошей за допомогою індексу Ласпейреса, за наведеними даними.

Показник

2009 р.

2010 р.

Ціна 1 трактора, грош. од.

50 000

55 000

Ціна 1 л олії, грош. од.

Н

16,0

Кількість випущених тракторів, шт.

800

700

Кількість виробленої олії, л

70 000

68 000

8. Розрахуйте, як зміниться вартість грошей за допомогою індексу Пааше, за наведеними даними.

Показник

2009 р.

2010 р.

Ціна 1 автомобіля, грош. од.

80 000

82 000

Ціна 1 кг м'яса, грош. од.

30

П

Кількість випущених автомобілів, шт.

6700

6400

Кількість виробленого м'яса, кг

30 000

34 000

9. Учасник валютного ринку оголосив таке котирування: USD/EUR = 1,2352 – 1,2361. Підприємство отримало Р млн євро і хоче перевести цю суму в американські долари. За яким курсом буде здійснено цю угоду? Скільки доларів отримає підприємство?

10. Учасник валютного ринку оголосив таке котирування: USD/СHF = 0,9820 – 0,9835. Підприємство отримало С млн дол. хоче перевести цю суму у франки. За яким курсом буде здійснено цю угоду? Скільки франків отримає підприємство?