Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-2.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
329.35 Кб
Скачать

Реферат

Дипломний проект: с., рис., табл., джерел, додатків.

Об’єкт дослідження - системи зв’язку як системи масового обслуговування. Предмет дослідження - імітаційне моделювання навантаження в системах зв’язку як системах масового обслуговування.

Мета роботи - розробити імітаційну модель системи зв’язку зобслуговуванням за пріоритетами. Зокрема, математичну модель цієї системи, програмну реалізацію та супровідні технічні документи для цієї імітаційної моделі.

У першому розділі проведений аналіз математичних та імітаційних моделей сучасних систем зв’язку, розроблена імітаційна модель системи зв’язку з обслуговуванням за пріоритетами та створена структурна схема програми.

РЕФЕРАТ

У другому розділі розроблений алгоритм імітаційної моделі.

У третьому розділі описана розробка тексту програми.

У четвертому розділі досліджена ефективність розробки програмного забезпечення, що реалізує імітаційну модель системи зв’язку з обслуговуванням за пріоритетами. Дослідження показали, що використання розробленої у дипломному проекті програми є не тільки актуальним, а й економічно виправданим і призведе до скорочення витрат.

У п’ятому розділі описані ергономічні вимоги до робочого місця користувача імітаційної моделі та розрахована вентиляція робочого приміщення.

Запропонована імітаційна модель може бути використана в проектних та дослідницьких організаціях на різних етапах проектування систем зв’язку.

Перелік ключових слів: СИСТЕМА ЗВ’ЯЗКУ, НАВАНТАЖЕННЯ В СИСТЕМІ ЗВ’ЯЗКУ, СИСТЕМА МАСОВОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ, ПОТІКПОДІЙ, ІМІТАЦІЙНА МОДЕЛЬ, АБОНЕНТИ СИСТЕМИ ЗВЯЗКУ.

RESUME

The graduation research of the 4 year student Nesterenko Olena, DNU Olesya Honchara, Physical technical faculty, Department of Automatic and control in technical system deals with simulation modeling for communication system with prioritize service.

Object of study - communication system as a queuing system.

The results of work can be used in design or research organizations.

Bibliog Tables Fig .

Вступ

В дійсний час активно використовуються різні системи зв’язку. Проектування систем зв’язку потребує їх аналізу як систем масового обслуговування. При проектуванні необхідно враховувати достатньо повно особливості системи, яка проектується. У тому числі – врахування повторних звернень до системи, наявність черги, також необхідно враховувати,що замовлення можуть надходити від різних груп абонентів,які відрізняються одна від одної показниками активності,тривалості обслуговування та ін. Також для багатьох систем зв’язку групи абонентів можна розподіляти за пріоритетами обслуговування. В таких системах якщо декілька абонентів очікують обслуговування в системі, то перша ознака, за якою вони будуть обиратися для обслуговування це клас пріоритету абонента,і лише друга ознака – це час коли вони потрапили до черги. Для математичних моделей подібних систем не отримані рішення у аналітичному вигляді (немає аналітичних виразів для розрахунку ймовірностей стану системи, навантаження у системі, показників якості функціонування системи). Перспективний підхід до вирішення цих проблем – імітаційне моделювання системи та отримання оцінок показників якості функціонування на основі обробки статистичних даних спостереження імітаційної моделі. Тому актуальна розробка таких імітаційних моделей.

В дипломній роботі розроблена імітаційна модель системи зв’язку, в якій враховуються різні групи абонентів, які відрізняються одна від одної показниками функціонування та класами пріоритетів. Розроблена імітаційна модель надає можливість розраховувати середній навантаження системи, середню довжину черги, середню кількість джерел, які здійснюють повторні звернення до системи, ймовірність не обслуговування первинного звернення,ймовірність не обслуговування повторного звернення,ймовірність явної втрати замовлення та ін.. Імітаційна модель може бути використана на початкових етапах проектування систем при аналізі можливих режимів надходження навантаження до системи.

В дипломній роботі здійснений аналіз математичних та імітаційних моделей масового обслуговування, які використовуються при проектуванні систем зв’язку; розроблена математична модель систем масового обслуговування, яка описує систему зв’язку з обслуговуванням за пріоритетами; розроблена структурна схема програмної реалізації імітаційної моделі; запропонований метод моделювання; розроблені алгоритми моделювання;здійснена програмна реалізація імітаційної моделі та опис тексту програми; виконане техніко-економічне обґрунтування розробки;розроблені ергономічні вимоги до організації робочого місця користувача програмного продукту.

Результати розробок дипломної роботи представлені у публікації [16] у матеріалах тез доповіді XVI Міжнародної молодіжної науково-практичної конференції «Людина і космос».

Розроблена імітаційна модель призначена для використання в проектних і дослідницьких установах, діяльність яких пов’язана з дослідженням та створенням систем зв’язку. Також імітаційна модель може бути використана у навчальному процесі вищої школи при вивченні матеріалу навчальних дисциплін, які пов’язані з проектуванням систем зв’язку, аналізом систем масового обслуговування та імітаційним моделюванням складних систем.

Зміст

Вступ……………………………………………………………………………….

1 Системотехнічне проектування………………………………………………..

    1. Аналіз математичних моделей систем зв’язку із урахуванням пріоритетів………………………………………………… ………………..

    2. Розробка математичної моделі системи зв'язку із урахуванням пріоритетів………………………………………………………………….

    3. Розробка структурної схеми програмної реалізації імітаційної моделі……………………………………………………………………….

  1. Схемо-технічне проектування………………………………………………...

    1. Розробка алгоритмів імітаційної моделі………………………………….

  2. Конструкторське проектування………………………………………….........

    1. Розробка тексту програми………………………………………………....

  3. Техніко-економічне обґрунтування …………………………………….........

    1. Техніко-економічне обґрунтування імітаційної моделі зв’язку з обслуговуванням за пріоритетами………………………………………...

  4. Охорона праці……………………………………………………………..........

    1. Загальні положення………………………………………………………...

    2. Вимоги до виробничих приміщень для експлуатації ВДТ ЕОМ та ПЕОМ……………………………………………………………………….

    3. Гігієнічні вимоги до параметрів виробничого середовища приміщень з ВДТ ЕОМ та ПЕОМ (ГН 3.3.5-8.6.6.1-2002)……………………………

5.4 Заходи щодо поліпшення умов праці на робочому місці………………..

5.5 Вимоги до режимів праці і відпочинку при роботі з ВДТ ЕОМ і ПЕОМ…………………………………………………………………………...

    1. Пожежна безпека…………………………………………………………..

    2. Загальні висновки………………………………………………………….

6 Висновки……………………………………………………………………….

7 Список літератури…………………………………………………………….

8 Додаток А………………………………………………………………...........

9 Додаток В……………………………………………………………………...

10 Додаток С………………………………………………………………………

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]