Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-15.docx
Скачиваний:
47
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
878.8 Кб
Скачать
  1. Функція багатьох змінних. Границя функції багатьох змінних.

Озн: Позначимо через D множину упорядкованих пар чисел (х,у), якщо кожні пари (х,у) за певним правилом або законом відповідає єдине число, то кажуть, що на множині D|R2 визначено функцію двох зміних z=f(x,y).

Озн: Графіком функції z=f(x,y) називаються множина точок Р(х,у, f(x,y)), яка утворює у просторі R3 певну поверхню, проекцію якої на площину xOy є множина D.

Узагальнюючи можна розглянути означення функції n змінних.

Озн: Нехай D множина, що складаеться з упорядкованих наборів n чисел (х1,...,хn). Якщо кожній точці (х1, ... , хn)D|Rn за певним правилом відповідає єдине дійсне число, то кажуть, що на множині D визначена функція n змінних.

U=f (х1, х2, ... , хn). Зрозуміло, що у випадку n3 графік функції побудувати неможливо.

Надалі ми будемо розглядати функції лише 2-х зміних, для більшого числа змінних всі означення і теореми формулюються однаково.

Озн: Нехай задано т. М00, у0)R2 , її -окіл будемо наз. множину точок М(x,y): ( М0,М)=((х-х0)2+(у-у0)2)1/2.

Тут ( М0,М) – відстань від точками М,М0.

Геометрично -окіл т. М0 –це множина всіх внутрішніх точок круга з центром у точці М0 радіуса .

Озн: Нехай задана послідовність М11, у1), ... , Мnn, yn), … -- послідовність довільних точок. Позначимо її через {Mn}n=1.

Кажуть що послідовність {Mn}n=1 – збігається дот. М00, у0), якщо для будь-якого існує =такий що для будь-якогоn виконується нерівність ( Мn0). Це позначають lim Мn= М0.

Озн: Нехай функція z=f(x,y) визначина на множині D і т. М0D або М0D, але у цьому випадку будь-який окіл т. М0 містить точки із D. Число А називається границею функції z=f(x,y)=f(М) при М→ М0, якщо для будь-якої послідовності точок {Мn}n=1 де Мn→ М0 (і Мn ≠ М0) послідовність відповідних значень функції f(Мn n=1 має границю А. Це позначають limf(М)= А.

Наведені означення називається означенням границі функції за Гейне або на “мові послідовностей”.Існує еквівалентне означення границі функції за Коші або на “мові -”.

Озн: Число А називається границею функції z=f(x,y)=f(М) при М→ М0 , якщо для будь-якого її околу міститься хоча б одна точка множини D і  існує число , що  таке, що для всіх точок МD і задовольняють нерівність 0( М0,М) виконується нерівність f(М)-А

Для функції багатоьх змінних по анології доводиться відповідні теореми про границі, зокрема

Теорема: Якщо функції z=f(x,y), z=g(x,y) визначені на одній множині D і мають у точці М0 відповідні границі, відповідно, А і В, то в цій точці ф-ї f(x,y)±g(x,y), f(x,y)*g(x,y), f(x,y)/g(x,y) також мають у точці М 0 границі, що відповідно = А±В, А*В,А/В(В≠0).

Озн: Ф-я α=α(x,y)=α(М) наз нескінченно малою у точці М 0 якщо

Теорема: Для того щоб функція z=f(x,y)=f(М) мала в точці М 0 границю А необхідно і достатньо щоб функція α(М)=f(М)-А була нескінченно малою у точці М 0.

2. Неперервність ф-ї багатьох змінних.

Озн: Нехай ф-я z=f(М) визначена на множині D і точка М0D, довільний окіл М 0 містить точку з D ≠ М0 ця ф-я називається неперервною у точці М0, якщо (1).

Якщо у т. М0 рівність (1) не виконується, ф-я наз. розривною у точці М0, а саму точку М0 наз. точкою розриву ф-ї.

Позначимо через х=х-х0, у=у-у0, z=f(М)-f(М0)=f(x,y)-f(x0,y0)

Величини х, у називають приростами аргументів x і y, а величина z наз. повним приростом ф-ї.

Запишемо формулу (1) у вигляді:

f(x,y) в т. М00, у0)з (1) сліду., що (2)

Рівність (2) дає можливість сформулювати іще одне еквівалентне означення неперервності ф-ї багатьох змінних у точці.

Озн: Нехай т. М0 відповідає переліченим вище вимогам. Ф-я z=f(М)наз. неприливною в цій т., якщо її повний приріст в т. М0 → 0, якщо до 0 прямують приріст її аргументів.

Озн:Ф-ю z=f(М) наз. неперервною на множині D якщо вона неперервна у кожній точці D.

Озн: множина наз. звязною, якщо разом з будь-якими 2 своїми точками, вона містить непереривну криву, яка їх сполучає. Множина наз. відкритою, якщо її точка міститься у множині разом із деяким своїм околом.

Озн: Точка М множини D наз. внутрішньою, якщо вона належить множині D разом із деяким своїм околом.

Приклад:

х221 – відкрита множина.

Озн: Областю наз. відкриту связну множину.

Озн: Точка наз. межовою точкою для даної множини, якщо кожний її окіл містить точки, які належать даній множині, так і точки, які даній множ. не належать. Множина межових точок утв. межу даної множини.

Множина разом з її межею утв. замкнену множину

Озн: Множина наз. обмеженою, якщо існує коло скінченного радіусу, який містить у собі дану множину.

Основні теореми для неперервних ф-й визначених на такій множині:

Теорема 1: Якщо ф-я z=f(М), неперервна на замкненій обмеженій області D, то ця ф-я обмежена на D: C>0:M|f(M)|C.

Теорема 2: Якщо ф-я z=f(М), неперервна у замкненій обмеженій області, то вона набуває на ній свого найбільшого і найменшого значення.

Теорема 3: Якщо ф-я z=f(М), неперервна у замкненій обмеженій області D і виконується нерівність

f(М1) f(М2), де М1 і М2 D, то існує т. M0D, така що f(М0)=, зокрема, якщо f(М1)0, а f(М2)0 M0D: f(М0)=0.

3. Частинні похідні. Диференціал функцій багатьох змінних.

Нехай ф-я z=f(М) визначена на множині D. Точка М(x,y) належить D. Надамо змінній х приріст х, але так щоб точка М1(х+х,у) належала D. Позначимо через хz= f(х+х,у)-f(x,y), величину хz наз. частинним прирістом ф-ї z=f(М) по змінній x у точці М по змінній x. Аналогічно визначається частинний приріст ф-ї по змінній у: хz= f(х+х,у)-f(x,y).

Озн:

Якщо існує скінчена границя , то її наз. частинною похідною ф-їz=f(x,y) у точці М(x,y) і: f/x, z/x, f’x,z’x. Аналогічно визначається частинна похідну ф-ї z=f(x,y) по змінній у:

Яка позначається: f/у, z/у, f’у,z’у .

Якщо ідеться про значення частинної похідної у конкретній т. М00, у0) це позначають f(х00)/x, z’xМ0.

Як випливае з озн. част. похідної для її знах. застосовують ті самі формули і правила, які використовуються для функції 1-ї змінної. Наприклад для знах. f/x у функції z=f(x,y) змінну x вважають змінною, а y-сталою.

Якщо на множині D похідну f/x розглядають як функцію, то від неї можна в свою чергу також знах. частинні похідні. Якщо цю функцію про диференціювати по X, одержимо част. похідну

2-го порядку f”xx=(f’x)’x або  2f /x2= /x( f /x)

Таким чином для ф-ї двох змінних z=f(x,y) можна говорити про чотири частинних похідних другого порядку: f”xx, f”уу ,f”xу ,f”уx .

Виявляється, що для мішаних похідних у загальному випадку порядок диф. є суттєвим.

Теорема Шварца:

Якщо ф-я z=f(x,y) разом з своїмі част. похідними f’x, f’у, f’xу, f’ух визначені у деякому околі точки М0 і в цій точці мішані похідні f”xу; f”yx неперервні в т. М0 , то f”xу|M0=f”yx|M0

Наведена теорема справедлива для будь-яких мішаних похідних, які відрізняються лише порядком.

Нехай ф-я z=f(x,y) належить D,т. М(x,y) належить D. Надамо змінним х та у прирісту відповідно х,у, але так щоб М2(х+х,у+у) належала D . Величину z= f(х+х,у+у)- f(x,y) (1) наз. повним приростом ф-ї z=f(x,y) у точці М.

Озн. Ф-я z=f(x,y) наз. диференційною у точці М, якщо її повний приріст (1) в цій точці можна у вигляді z=Ах+Ву+x+y (2), де А,В –дійсні числа, які не залежать від х,у;х,у), х,у) – нескінченно малі ф-ї, якщо х, у0.

Теорема 1(неперервність диференцируємої ф-ї): Якщо ф-я z=f(x,y) диференційна у точці М, то вона неперервна в цій точці.

Доведення:

Перейдимо у рівності (2) до границі при х→0; у→0 одержимо що z →0 Тобто ф-я z=f(x,y) неперервна у точці М.

Теорема 2(існування частинних похідних диференцируємої ф-ї): Якщо ф-я z=f(x,y) диференційна в точці М, то в цій точці вона має частинні похідні 1-го порядку по змінним x і у причому урівності (2) А=f /x, B=f /y

Теорема 3(достатні умови диференцируємості): Якщо ф-я z=f(x,y) визначена у деякому околі т. М і має частинні похідні f /x, f /y які є неперервними в т. М, то ф-я z=f(x,y) диференційна в точці М.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]