Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-25.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
91.55 Кб
Скачать

8. Помилки статистичного спостереження та способи їх виправлення.

Перед будь-яким статистичним спостереженням стоїть завдання одержати такі дані, які б точно або максимально точно відображали дійсність. Однак з певних причин ступінь точності результатів спостереження може бути різним. Неточність, суперечливість, відсутність логічного зв’язку між окремими показниками спостереження в статистичних даних, одержаних при спостереженні, прийнято називати помилками спостереження.

Помилки спостереження залежать від його організаційної форми. За умови, що статистичне спостереження організоване на основі використання документів (документальне спостереження), помилки спостереження можуть бути спричинені незадовільним станом первинного і бухгалтерського обліку на підприємствах. Уникнути таких помилок можна шляхом налагодження первинного та бухгалтерського обліку на підприємствах, своєчасного та якісного оформлення документів, проведення систематичного контролю за достовірністю даних статистичного і бухгалтерського обліку.

При спеціально організованих статистичних спостереженнях основними причинами помилок можуть бути: недосконала програма статистичного спостереження, нечітке матеріальне, часове і просторове обмеження об’єкта та одиниць спостереження, відсутність логіки і діалектичної послідовності при складанні формулярів, незадовільна підготовка кадрів.

Помилки спостереження діляться на два види:

а) помилки реєстрації;

б) помилки репрезентативності.

Помилки реєстрації можуть бути як у суцільному, так і в несуцільному спостереженні, ненавмисними і навмисними. Причиною подання неправильних даних в одних випадках може бути спроба прикрасити фактичний стан, щоб показати успіхи в роботі певного підприємства чи колективу. Мотиви подачі неправильних даних можуть зумовлюватись бажанням одержати матеріальну вигоду за результатами діяльності підприємства.

В інших випадках можуть подаватись занижені показники з метою приховати від обліку матеріальні цінності, уникнути оподаткування та інше.

Ненавмисні помилки реєстрації можуть бути випадковими і систематичними.

Випадковими називають помилки, які виникають через неточність вимірювання, заокруглення чисел, описки та з інших випадкових причин. Ці помилки також можуть бути спрямовані як у бік применшення, так і в бік прибільшення. При збиранні відомостей про масові явища такі помилки великої небезпеки не становлять, оскільки в узагальнюючих показниках вони майже повністю взаємоперекриваються.

Систематичні помилки зумовлені причинами, що діють у певному напрямі. Вони можуть виникнути внаслідок нечіткого формулювання запитань у бланках спостереження, помилок в інструкції тощо.

Помилки репрезентативності виникають тільки при несу цільному спостереженні. Спричиняються вони тим, що відібрана та обстежена частина досліджуваної сукупності не досить точно відображає склад усієї сукупності в цілому. Відхилення значення показника в обстежуваній частині сукупності (вибірці) і є помилкою репрезентативності.

Одержані в результаті статистичного спостереження дані заздалегідь, до їх розробки, піддаються найретельнішій перевірці. Насамперед перевіряється правильність оформлення документів в адресній частині (назва об'єкта та одиниці спостереження, час і місце спостереження), наявність і виразність всіх необхідних записів, передбачених інструкцією, а також щодо повноти матеріалу та охоплення всіх одиниць спостереження. Це так званий зовнішній контроль. Після нього здійснюється логічний і арифметичний (лічильний) контроль.

Логічний контроль полягає у співставленні взаємопов’язаних записів у формулярі.

Арифметичний контроль полягає в перерахунку статистичних данихДля підвищення якості матеріалів переписів, виявлення можливих пропусків і повторних записів, здійснюють контрольні суцільні або вибіркові перевірки (при переписі населення – контрольні обходи).

Поєднання різноманітних форм, видів і способів статистичного спостереження та контролю є важливою передумовою успішного проведення статистичного дослідження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]