Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
005.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
29.03.2016
Размер:
181.25 Кб
Скачать

Методи вимірювання локусу контролю

Однієї з важливих інтегральних характеристик самосвідомості, з якою пов'язують почуття відпові­дальності, готовність до активності і переживання «Я», є якість особистості, що одержала назву локусу контролю. Поява цього поняття в психологічній літературі в першу чергу пов'язана з працями американського психолога Дж. Роттера, який запропонував розрізняти між собою людей відповідно до того, де вони локалізують контроль над значимими для себе подіями. Існують два крайніх типи такої локалізації, чи локусу контролю: інтернальний і екстернальний. У першому випадку людина вважає, що події, що відбуваються з ним, насамперед залежать від її особистісних якостей, таких, як компетентність, цілеспрямованість, рівень здібностей, і є закономірним результатом її власної діяльності. В другому випадку людина переконана, що її успіхи чи невдачі є результатом таких зовнішніх сил, як везіння, випадковість, тиск оточення, інші люди тощо. Будь-який індивід займає визначену позицію на континуумі, що задається цими полярними типами локусу контролю.

На основі 16-факторного опитувальника Кеттелла характерними рисами інтерналів виявилися: емоційна стабільність, моральна нормативність, довірливість, уява, сердечність, витонченість, товариськість і висока сила волі.

Інструменти виміру локусу контролю можуть бути особливо корисні в таких областях практики, як психопрофілактика, профконсультування і профвідбір, психодіагнос­тичне обстеження, психотерапія і психологічне консультування. За більш ніж 20-літній період вивчення локусу контролю на Заході створена ціла низка методик виміру цієї змінної. Найбільш відомою з них є так звана шкала Роттера, яка широко застосовується в американській психології і в даний час.

Перекладний варіант оригінальної шкали Роттера немає покищо достатнього психометрического обґрунтування, тому нижче приводиться методика, що відповідає основним психометрическим вимогам.

Опитувальник рівня суб'єктивного контролю (РСК )є багатомірною шкалою, що вимірює індивідуальні особливості суб'єктивного контролю над різноманітними життєвими ситуаціями. Автори опитувальника розробили його виходячи з принципу ієрархічної структури системи регуляції діяльності (Бажин Є.Ф., Голинкіна Є.А., Еткінд А.М., 1984). З опитувальника можуть бути виділені узагальнений показник індивідуального РСК, інваріантний до часткових показників діяльності (шкала загальної інтернальності); два показники середнього рівня спільності (шкала інтернальності в області досягнень і шкала інтернальності в області невдач), а також чотири ситуаційно специфічних показники, що характеризують РСК у таких сферах життєдіяльності, як сімейна, виробнича, сфера міжособистісних відносин і відношення до здоров'я і хвороб.

Рекомендована література:

Основна:

              1. Бурлачук Л.Ф. Психодиагностика. Учебник для вузов. – СПб.: Питер, 2003. – С. 8-98.

              2. Бурлачук Л.Ф. Психодиагностика личности. – К.: Здоровье, 1989. – С. 26-27.

              3. Бурлачук Л.Ф., Морозов С.М. Словарь-справочник по психодиагностике. – СПб.: Питер, 2003. – С. 416-450.

              4. Бурлачук Л.Ф., Савченко Е.П. Психодиагностика (психодиагностический инструментарий и его применение в условиях социальных служб). – К.: А.Л.Д., 1995. –100с.

              5. Гуревич К.М. Что такое психологическая диагностика. – М.: Знание, 1985. – С. 3-28.

              6. Фрейджер Р., Фейдимен Дж. Личность: Теории, експерименты, упражнения. – СПб.: Еврознак, 2001. – 864с.

              7. Основы психодиагностики: Учебное пособие для студентов вузов / Под общей ред. А.Г.Шмелева. – Ростов-на-Дону, 1996. – 544с.

              8. Психологическая диагностика: Учебное пособие. / Под общ. ред. К.М.Гуревича, Е.М.Борисовой. – М.: Изд-во УРАО, 1997. – 220с.

              9. Психология самосознания. Хрестоматия. – Самара: «Бахрам-М», 2000. – 672с.

Додаткова

  1. Психология. Словарь /Под ред. А.В. Петровского и М.Г. Ярошевского. – М.: Политиздат, 1990. – 432 с.

  2. Психологический словарь/Под ред. В.В.Давыдова, А.В.Запорожца, Б.Ф.Ломоносова и др. – М.: Педагогика, 1983. – 448 с.

  3. Словарь психолога-практика / Сост. С.Ю. Головин. 2-е изд., перераб. и доп. – Мн.: Харвест, 2003. – 976 с.

Основна карта для самостійної роботи з літературою по темі

Основні завдання

Вказівки

Психология самосознания. Хрестоматия. – Самара: «Бахрам-М», 2000. – С. 8-98.

Законспектувати вказані сторінки.

Фрейджер Р., Фейдимен Дж. Личность: Теории, експерименты, упражнения. – СПб.: Еврознак, 2001. – 864с.

Визначити основні методики дослідження індивідуальної свідомості та самосвідомості.

Психология самосознания. Хрестоматия. – Самара: «Бахрам-М», 2000. – 672с.

Охарактеризувати методологічні проблеми дослідження самосвідомості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]