Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Допомога у вирішенні задач з даного посібника.doc
Скачиваний:
144
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
775.68 Кб
Скачать

Тема 1. Основи теорії держави

  1. Ваш однокурсник Сергій пояснює походження держави природним ходом суспільного розвитку, закономірним об'єднанням людських співтовариств від сім'ї до більш значних структур (сім'я - рід - плем'я - держава). Однокурсниця Оксана вважає, що держава виникла тому, що людська психіка має особливі властивості - потребу підкорятися волі сильнішого, розумнішого. До того ж у людей існує психологічна потреба жити в організованому суспільстві. Що можна сказати про точки зору Сергія та Оксани? Яка ваша власна точка зору на походження держави?

  2. Визначте, форму держав, що описано в наведених інформаціях:

а) кожні п'ять років у країні проводять вибори парламенту - народних зборів. Після чергових виборів народні збори формують уряд на чолі з прем'єр-міністром. Держава поділяється на області, якими керують глави адміністрацій, яких призначає уряд держави;

б) державу очолює королева, усі закони набувають чинності після затвердження парламентом і підписання королевою. Парламент обирають строком на сім років. До парламенту входять представники 12 земель, кожна з яких має власний уряд і законодавство;

в) влада в країні в руках генерала, який очолив державу внаслідок заколоту. Дію конституції зупинено. Крім центральної провінції, до складу держави входять три землі, захоплені внаслідок військової операції. Є обраний парламент, але його влада дуже обмежена.

  1. Начальник податкової інспекції під час зустрічі зі студентами сказав, що Конституція Пилипа Орлика (1710 р.) за своїм змістом фактично є Податковим кодексом. Які

7

аргументи він міг навести? Один із студентів висловив думку, що податківець помиляється. Які аргументи мав навести цей студент? Дайте оцінку обом точкам зору і висловіть свою власну.

  1. Проаналізуйте ситуації і поясніть, які з них можливі у правовій державі, а які - ні. Відповідь обгрунтуйте.

а) Уряд ухвалив постанову про оплату навчання в усіх державних освітніх закладах.

б) Адміністрація підприємства безпідставно звільнила працівника.

в) Рішенням ректорату вищого навчального закладу було визначено відсоток студентів, яких зарахують на перший курс залежно від їхнього соціального статусу й національності.

г) Податкова адміністрація наклала штраф на керівника підприємства через порушення ним податкового законодавства.

ґ) Місцева влада заборонила вихід місцевої газети за її опозиційне спрямування.

д) Громадянин звернувся до суду зі скаргою на редакцію часопису за поширення недостовірних відомостей стосовно його особистого життя.

е) Парламент країни ухвалив закон, що визначає одну офіційну релігію в державі.

є) Рішенням адміністрації навчально-виховного закладу до навчального плану як обов'язковий предмет введено „Закон Божий”.

  1. І. Кант ототожнював автократію з безпосередньою демократією. Чому?

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

  1. Конституція У країни.

  2. Житловий кодекс Української РСР від 30.06.1983 р.

  3. Кодекс законів про працю України від 12.12.1971

  4. Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 р.

  5. Кримінальний кодекс України від 05.04.2001 р.

  6. Кримінально-процесуальний кодекс України від 28.12.1960 р.

  7. Про адвокатуру: Закон України від 19.12.1992 р.

  8. Про альтернативну (невійськову) службу: Закон України від 12.12.1991 р.

  9. Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів: Закон України від 06.04.2004

Р'

  1. Про вибори народних депутатів України: Закон України від 25.03.2004 р.

  2. Про вибори Президента України: Закон України від 05.031999 р.

  3. Про відпустки: ЗаконУкраїни від 15.11.1996 р.

  4. Про власність: Закон України від 07.02.1991 р.

  5. Про всеукраїнський та місцевий референдуми: Закон України від 03.07.1991 р.

  6. Про громадянство України: Закон України від

  1. р.

  1. Про загальний військовий обов’язок і військову службу: Закон України від 04.04.2006 р.

  2. Про зайнятість населення: Закон України від 01.03.1991 р.

  3. Про звернення громадян: Закон України від

  1. р.

  1. Про колективні договори і угоди Закон України від 01.07.1993 р.

145

пошкодження) несе власник.

Чи згодні ви з такими аргументами? Дайте юридичний аналіз ситуації.

  1. У суботу, 7 грудня 2002 року біля пішохідного мосту в м. Ужгороді було знайдено труп відомого в обласному центрі бізнесмена Харченка. При опитуванні певних осіб було встановлено, що незадовго до смерті Харченко посварився з кримінальним авторитетом Свердловим, який при свідках у пориві гніву сказав йому: „Завтрашнього сонця ти не побачиш.” Слідчий видав постанову про затримання Свердлова як особи, що підозрюється у скоєнні злочину. Свердлову було оголошено протокол про затримання, а на прохання надати йому можливість запросити захисника йому відмовили, мотивуючи тим, що субота - вихідний день так само, як і неділя, що за роботу адвокату у вихідний день доведеться заплатити в подвійному розмірі, тому нехай почекає до понеділка. У понеділок було прийнято судове рішення про арешт Свердлова, і тільки після цього йому надали можливість запросити захисника. Адвокат Сопко з метою виконання доручення про захист Свердлова звернувся із запитом до одного з підприємств, однак отримав відмову. Його побачення із підзахисним були обмежені в часі і проходили у присутності слідчого. Врешті-решт слідчому вдалося шляхом погроз змусити Сопка відмовитися від захисту Свердлова. Які порушення законодавства мають місце в цій ситуації?

144