Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Допомога у вирішенні задач з даного посібника.doc
Скачиваний:
144
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
775.68 Кб
Скачать

Тема 9. Правоохоронна і правозахисна діяльність

  1. Доведіть рівність: (А + Б):ВхГ + Ґ = Д -Ж + 3, де

А - у разі нагальної необхідності запобігти злочинові чи його перепинити уповноважені на те законом органи можуть застосувати тримання особи під вартою як тимчасовий запобіжний захід, обгрунтованість якого протягом А годин має бути перевірена судом. Затримана особа негайно звільняється, якщо протягом А годин з моменту затримання їй не вручено вмотивованого рішення суду про тримання під вартою. (Конституція України, ст. 29).

Б - види звернень громадян відповідно до Закону України “Про звернення громадян“. (Закон України “Про звернення громадян“, ст. 3).

В - в обласних центрах, містах Києві, Сімферополі та Севастополі засновуються державні нотаріальні архіви, які є складовою частиною Національного архівного фонду і здійснюють тимчасове (до В років) зберігання нотаріальних документів. (Закон України “Про нотаріат”, ст. 23).

Г - обвинувачення повинно бути пред’явлено не пізніше Г днів з моменту винесення слідчим постанови про притягнення даної особи як обвинуваченого і в усякому разі не пізніше дня явки обвинуваченого або його приводу. (Кримінально-процесуальний кодекс України, ст. 133.)

Ґ - звернення розглядаються і вирішуються у термін не більше Ґ (місяців) від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, - невідкладно, але не пізніше п’ятнадцяти днів від дня їх отримання. Якщо в Ґ- місячний термін вирішити порушені у зверненні питання неможливо, керівник відповідного органу, підприємства, установи, організації або його заступник встановлюють необхідний термін для його розгляду, про що повідомляється

130

З - кількість видів підстав, відповідно до яких, може надаватися призовникам за рішенням призовної комісії відстрочка від призиву на строкову військову службу. (Закон України “Про загальний військовий обов’язок і військову службу”, ст. 17).

И - на військову службу за контрактом осіб рядового, сержантського і старшинського складу приймаються громадяни до И років. (Закон України “Про загальний військовий обов’язок і військову службу”, ст. 20).

К - строк альтернативної служби у К разів перевищує строк військової служби, встановлений для солдатів і сержантів, які проходять строкову військову службу в Збройних Силах України та інших утворених відповідно до законів України військових формуваннях. (Закон України “Про альтернативну (невійськову) службу”, ст. 6).

Л - граничний вік перебування на військовій службі для військовослужбовців вищого офіцерського складу становить Л років. (Закон України “Про загальний військовий обов’язок і військову службу”, ст. 23).

  1. В одному з міст Луганщини громадянин прийшов на прийом до міського голови і пояснив секретарю питання, з яким він звертається, українською мовою. Вона попросила його висловити свої проблеми російською, тому що української мови не розуміє. Громадянин відмовився. Тоді секретар сказала, що на прийом він не потрапить, бо відмовляється пояснити суть свого питання. Дайте правовий коментар.

  2. Один з діячів української діаспори в Канаді, громадянин цієї держави Кость Цибульський, дуже вболіває за Україну і тому має намір узяти участь у наступних виборах до Верховної Ради України. Як ви вважаєте, є в нього шанси

23

стати народним депутатом?

  1. Молодого, дуже талановитого економіста після закінчення Дніпропетровського національного університету було запрошено на стажування до США. Через три роки цей громадянин України повернувся додому й одразу вирішив висунути свою кандидатуру на виборах до Верховної Ради України. Чи зможемо ми побачити його прізвище в бюлетені для голосування?

  2. Микола К. був членом збірної команди республіки по волейболу. В лютому йому виповнилося 18 років, і він повинен був вперше в житті взяти участь у виборах. Але за два тижні до виборів він дізнався, що в день виборів їхня команда буде перебувати на борту судна, яке доставлятиме їх до місця змагань. „Шкода, що не доведеться взяти участь у перших в житті виборах”, - подумав Микола. Однак на зборах під час тренувань тренер команди нагадав всім гравцям про необхідність зайти на свої виборчі дільниці і отримати відкріпні посвідчення.

Що мав на увазі тренер команди? Які форми участі в голосуванні передбачені для виборців, що змінили на момент виборів місце перебування? Для чого це робиться?

  1. Ст. 24 Конституції України закріплює неприпустимість привілеїв чи обмежень за мовними ознаками. А Закон України „Про громадянство в Україні”, зокрема ст. 9, однією з умов, необхідних для вступу до громадянства України іноземних громадян та осіб без громадянства, визначає „володіння українською мовою в обсязі, достатньому для спілкування”. Оксана вважає, що вказана норма закону суперечить Конституції України. А яка ваша думка?

24

64. Ганна та Василь після реєстрації шлюбу мешкали у квартирі, яку наймав чоловік за угодою майнового найму. Другою стороною угоди був РЕУ. Через два роки квартира була приватизована. Василь вирішив подарувати Ганні свою частину квартири, але нотаріус відмовився посвідчити цю угоду. Що необхідно було зробити подружжю, щоб угоду було посвідчено? Свою відповідь обґрунтуйте.

129

  1. У договорі щодо найму житла між комунальним підприємством РЕУ-2 і власником квартири є такі пункти:

“п. 2. 1.6. РЕУ-2 має право на вхід до займаного житла для огляду житлових та нежитлових приміщень.

п. 2. 1. 7. РЕУ-2 має право під час аварійних ситуацій проникати у житлові приміщення (квартири) за відсутності господаря або членів його сім'ї.”

Дайте правовий коментар наведеним пунктам договору.

  1. Еромадянка Охрименко приватизувала свою квартиру. Через деякий час вона дізналася, що бухгалтерія РЕУ продовжує їй нараховувати ті ж суми по квартплаті, що й раніше, коли квартира не була її власністю. Охрименко вважає, що це грубе порушення закону і звернулася до вас за консул ьтаці єю.

  2. Подружжя Демиденків проживало у державній квартирі за договором житлового найму. А. Демиденко уклав договір з однією з фірм про зберігання радіоапаратури. Демиденки виїхали з квартири і стали жити в родичів, а квартиру було використано під склад. РЕУ подав позов до суду про виселення Демиденків. Яким чином суд має вирішити справу?

  3. Від померлої бабусі повнолітні двоюрідні брати Петро та Павло одержали у спадок двокімнатну квартиру. Спадок вони прийняли належним чином і обидва стали співвласниками житла. Через рік Петро, який мав власне житло, вирішив продати свою частку у двокімнатній квартирі громадянину К. Але нотаріус відмовився оформити договір купівлі-продажу без згоди Павла. Петро не розуміє чому він не вправі самостійно розпорядитися своєю власністю. Прокоментуйте ситуацію.

128

  1. За народною ініціативою із дотриманням вимог ст. 72 Конституції України стосовно збору трьох мли. підписів громадян України, які мають право голосу не менш як у двох третинах областей і не менш як по 100 тис. підписів у кожній області, проголошено Всеукраїнський референдум. До бюлетеня для голосування внесено два питання:

  1. чи погоджуєтеся ви з тим, щоб надати російській мові статус другої державної мови в Україні?

  2. чи погоджуєтеся ви з тим, щоб на фінансування освіти витрачалося не менше 10 % Державного бюджету України? Прокоментуйте внесені до бюлетеня питання.

  1. До рідного села після відбування покарання за скоєння тяжкого кримінального злочину повернувся громадянин Малишенко. Територіальна громада проголосила місцевий референдум щодо заборони Малишенку проживати в цьому селі, й більшість виборців підтримала це питання. Малишенко заявив, що емоції треба виражати в художній самодіяльності, а в реальному житті - керуватися здоровим глуздом. Що має на увазі ця людина?

  2. Напередодні виборів Президента України командир військової частини видав наказ, який, зокрема, містив таку фразу: „Командирам рот узяти під особистий контроль явку підлеглих до виборчої дільниці та забезпечити не менше 70 % голосів на користь кандидата від Спілки офіцерів України”. Заступник командира радить не видавати такого наказу, а командир не погоджується, нагадуючи, що проведення передвиборчої агітації може здійснюватися в будь-яких формах і будь якими засобами. Хто з них помиляється?

  3. „Партія молодих патріотів” має намір висунути кандидатом на чергових президентських виборах 2009 року доцента Київського університету 14.12.1974 р народження,

25

який має дуже цікаву програму й на думку його прихильників відповідає усім вимогам, щоб стати найкращим президентом в історії людства. До того ж, як і вимагає Конституція України, кандидат має право голосу, постійно проживає в Україні усе своє життя й володіє державною мовою. А яка ваша точка зору?

  1. Напередодні виборів депутатів сільської ради, сільський голова скликав загальні збори мешканців і, „щоб не розводити бюрократизм” запропонував обрати всіх депутатів прямо на сході підняттям рук. Учитель місцевої школи зауважив, що цього робити не можна, на що сільський голова відповів: „Згідно із Законом України „Про органи самоорганізації населення” від 11.07.2001 р. усі питання місцевого значення вирішуються територіальною громадою і чи не найпершим принципом самоврядування проголошено гласність”. Щоб ви сказали, якби були присутні на цих зборах?

  2. Верховна Рада України розглядає питання, пов'язане з унесенням змін до Конституції. Дана пропозиція одержала 284 голоси народних депутатів. Студент Анатолій зрозумів, що будуть внесені зміни до Основного Закону, адже Верховна Рада приймає закони, постанови та інші акти простою більшістю від її конституційного складу (не менше як 226 голосів народних депутатів). Чи правильно він міркує?

  3. Дніпропетровська обласна державна адміністрація подала на розгляд Верховної Ради України проект закону. Чи зобов'язана Верховна Рада його розглянути?

  4. Президент України виконує свої обов'язки вже майже десять років. Усі ваші знайомі однозначно стверджують, що він більше не має права бути обраним президентом ще на

26

  1. 65-річний пенсіонер Петро К. звернувся до суду з проханням змусити його 32-річного сина Сергія надавати йому матеріальну допомогу для лікування. До своєї заяви він додав довідку про розмір пенсії - 185 грн., медичну довідку, що він є інвалідом II групи і хворіє на астму. На суді його син заявив, що батько покинув сім'ю напризволяще, коли Сергію було 12 років. До цього часу він пив, бив дружину - матір Сергія, три роки був позбавлений батьківських прав. Після розлучення він не допомагав сім'ї, аліменти з нього стягувались у судовому порядку за позовом матері Сергія. Сергій К. має неповнолітнього сина та дружину, яка є студенткою 5 курсу економічного факультету вищого навчального закладу. Він щойно започаткував фермерське господарство і всі гроші вкладає у цю справу, утримує сина і дружину та оплачує навчання дружини. Проаналізуйте ситуацію.

  2. Батько восьмирічного Миколи уклав від його імені правочин, за яким він став власником житлового будинку, який раніше належав громадянинові П. Через деякий час було підписано угоду про дарування громадянинові Н. автомобіля, що раніше отримав Микола у спадщину від своєї бабусі. Чи відповідають угоди вимогам законодавства?

  3. 27-річний вчитель Ярослав Ч. звернувся до органу опіки та піклування з проханням дозволити йому взяти на виховання на умовах договору про патронат учня його класу 11-річного Миколу Р., батьки якого нещодавно загинули в автомобільній катастрофі. Працівники органу відмовили Ярославу, посилаючись на те, що дитина передається в сім'ю, а Ярослав живе сам і не є сім'єю. Ярослав же стверджував, що з моменту, коли вони з Миколою почнуть жити разом, це й буде сім'я. Хто правий у цій ситуації?

127

автомобільній катастрофі. Заповіту не залишив. Чи має Надія право на спадщину?

  1. 10 лютого 2004 р. постановою РАЦСу шлюб між Павлом та Яною було розірвано. Того ж дня Яна померла від серцевого нападу. Заповіту вона не залишила. Павло вважає, що він як спадкоємець першої черги має право на частину спадщини, яку залишила після смерті Яна, оскільки шлюб припинився внаслідок смерті одного з подружжя. Чи згодні ви з таким твердженням? Свою відповідь обґрунтуйте.

  2. Степан і Алла розірвали шлюб тоді, коли їхній дочці виповнилося 14 років. Протягом 3-х років Степан систематично сплачував аліменти, а потім сплату припинив. Коли дочці виповнилося 18 років, вона вже працювала барменом і тому Степан заявив, що аліменти сплачувати він не повинен. Алла продовжувала наполягати на тому, щоб Степан сплатив заборговані аліменти. Вирішіть спір.

  3. Ганна і Юхим розірвали шлюб, коли їхньому синові Денису було 10 років. Протягом 3-х років Юхим систематично сплачував аліменти, а потім цілий рік ухилявся від їх сплати. Незабаром Юхим помер. Ганна пред'явила претензії спадкоємцям Юхима щодо сплати заборгованих аліментів, але спадкоємці заявили, що відповідно до ст. 1219 Цивільного кодексу не входять до складу спадщини права та обов'язки, нерозривно пов'язані з особою спадкодавця, і тому заборгованості вони виплачувати не будуть. Хто має право в цій ситуації? Свою відповідь обгрунтуйте.

  4. Геннадій протягом квітня - липня не сплачував аліменти, визначені у твердій грошовій сумі - по 200 грн. щомісячно. Зробіть розрахунок, яку суму аліментів має сплатити Геннадій за ці 4 місяці з урахуванням неустойки.

126

один термін. Ви згодні з цим?

  1. Професора - улюбленця усіх студентів одного і київських ВНЗ призначено на посаду міністра. Студенти чули, що начебто Конституція України забороняє керівникам центральних та місцевих органів виконавчої влади сумісництво, і жалкують, що він більше не викладатиме у вузі. Що б ви сказали цим студентам з огляду на законодавство?

  2. Прем'єр-міністр України підписав Постанову Кабміну. Чи можна однозначно стверджувати, що Президент України не зобов'язаний її виконувати, бо він голова держави, а не Прем'єр-міністр?

  3. У селі Малинівка відбувся референдум. Директор місцевого сільгосппідприємства Грекін відмовляється, щоб його підприємство виконувало рішення, прийняте цим референдумом мотивуючи тим, що в ньому брали участь громадяни - мешканці села, а Грекін є мешканцем обласного центру і, відповідно, його рішення є обов'язковими саме лише для громадян - мешканці села. Прокоментуйте позицію директора.

  4. Директор акціонерного товариства „Обрій” звернувся до народного депутата, обраного за його виборчим округом, зі скаргою, що органи місцевого самоврядування перевищили свої повноваження щодо введення місцевих податків із підприємств. Яким чином може діяти народний депутат, щоб захистити права виборців?

  5. Багатодітна мати Тетяна М. голосувала за народного депутата, який обіцяв добитися прийняття закону про введення пільг для багатодітних сімей. Що має робити

27

депутат, аби виконати обіцянку?

  1. Український крейсер знаходився в італійському порту. В одній з кают моряки, вільні від вахти, вживали спиртне і між двома чоловіками - Фоменком і Носачем виникла сварка, в ході якої Носач отримав тяжкі тілесні ушкодження. Фоменко ознайомився з законодавством України і Італії і вирішив, що краще бути притягнутим до кримінальної відповідальності в Італії, бо за скоєне ним правопорушення відповідальність в цій країні менш серйозна. Дайте правову оцінку цій ситуації.

  2. До вас за порадою звернулася подруга Наталія, яка вийшла заміж за громадянина Польщі і планує виїхати для постійного проживання до цієї країни. Наталія не може визначитися - виходити їй з громадянства України чи ні. Якою буде ваша порада та які аргументи ви застосуєте?

  3. Двоє молодих чоловіків - громадяни України Олег і Дмитро поїхали на роботу до Москви. Олег улаштувався водієм вантажівки в комерційну фірму, а Дмитро уклав контракт на проходження військової служби. Через три роки обидва повернулися в Україну й виявилося, що вони тепер мають різний статус щодо українського громадянства. Поясніть ситуацію.

  4. У подружжя Роберта й Корнелії, які постійно проживають у Дніпропетровську, але є апатридами, народився син. Громадянином якої держави він є?

  5. Родина Гольдбергів (батько, мати, донька 14 років і син 16 років) виїхали з України до Ізраїлю, вийшовши з українського громадянства. Через деякий час діти випадково дізналися, що вони вже не є громадянами України, хоча бажання такого не висловлювали. Чи порушено їх права?

28

одразу після закінчення школи. Хома працював геологом, разом із дружиною часто переїжджав з місця на місце. Ганна не мала можливості працювати і повністю присвятила себе вихованню дітей. Увесь цей час вона перебувала на утриманні чоловіка. Коли Ганні виповнилося 40 років, шлюб між нею та Хомою було розірвано. Для Ганни це означало починати життя спочатку. Як Сімейний кодекс захищає права одного із подружжя в такій ситуації?

  1. Стелла й Анатолій прожили у шлюбі 14 років. Після розірвання шлюбу Анатолій сплачував колишній дружині (інваліду III групи) аліменти, але потім уклав договір про припинення права на утримання у зв'язку з виплатою Стеллі 16 тис. грн. Через півроку Анатолій отримав тяжку травму на роботі і став інвалідом II групи. У зв'язку з цим він звернувся до суду з позовом про визнання названого вище договору недійсним. Чи є підстави для задоволення позову?

  2. Галина вийшла заміж за Петра, маючи 10-річну дочку від першого шлюбу. У шлюбі вони прожили 12 років, але спільних дітей у них не було. Після розірвання шлюбу Петро уклав із Галиною договір про припинення права на аліменти (Галина стала непрацездатною ще під час шлюбу) у зв'язку з передачею їй у власність однокімнатної квартири. Але, як з'ясувалося пізніше, у момент укладення договору Галина вже була хворою на рак і знала про це. Через півроку після укладення договору Галина померла. Квартиру успадкувала її дочка згідно з волею матері, вираженою в заповіті. Петро звернувся до суду про визнання заповіту недійсним. Проаналізуйте ситуацію.

  3. Рішенням суду 9 січня 2004 р. шлюб між Надією та Ігорем було розірвано. 7 лютого Ігор загинув у

125

цей момент був інвалідом III групи. Дружина йому в утриманні відмовила і перейшла проживати до своїх батьків. Зіновій звернувся з відповідним позовом до суду.

  1. Перебуваючи у стані сп'яніння, Вадим заподіяв каліцтво дружині, внаслідок чого вона стала інвалідом II групи. Інвалідна пенсія дружини була на 200 грн. меншою, ніж її зарплата. Вона поставила вимогу перед Вадимом не тільки відшкодувати втрачений дохід, а й вимогу про сплату аліментів. Вадим у відповідь запропонував дружині вибрати щось одне з двох. Проаналізуйте ситуацію.

  2. Андрея перебувала у шлюбі з Петром понад 10 років. В останній рік перебування у шлюбі Петро був помічений у подружній зраді. На неодноразові зауваження дружини з цього приводу, чоловік звернувся до суду з позовом про розірвання шлюбу. Через півроку після розірвання шлюбу, Андрея зробила невдалу спробу покінчити життя самогубством. Внаслідок цього вона стала інвалідом II групи. Андрея вважає, що вона має право на аліменти від Петра, оскільки стала інвалідом до закінчення одного року з моменту розірвання шлюбу. Петро вважає, що такого права у неї немає, оскільки Андрея стала інвалідом внаслідок своєї ж поведінки. Хто правий у цій ситуації? Свою відповідь обгрунтуйте.

  3. Валентина проживала з Георгієм у шлюбі понад 15 років. В останній рік подружнього життя Георгій почав пиячити і часто бив дружину. Через 2 роки після розірвання шлюбу Валентина була визнана недієздатною внаслідок психічного захворювання. Чи може у Валентини виникнути право на аліменти? Свою відповідь обгрунтуйте.

  4. Ганна взяла шлюб із Хомою у 17-річному віці,

124

  1. Громадянин України, 18-річний А. Голобородько має бажання виїхати за кордон. У видачі закордонного паспорта йому тимчасово відмовлено. Голобородько, який не обізнаний з державною таємницею, не сплачує аліменти, не знаходиться під слідством, подав позов до суду про порушення щодо нього ст. 33 Конституції України, яка гарантує кожному право вільно залишати територію України. Ви суддя. Які обставини врахуєте при розгляді цієї справи?

  2. Працівниця поштового відділення під час сортування листів побачила конверт на адресу своєї сусідки, яка ніколи не одержувала листів. Це здивувало працівницю і, „промучившись” хвилин 20, вона вхопила конверт, акуратно його розкрила і прочитала листа. Потім заклеїла конверт і віддала листоноші. Дайте правову оцінку діям працівниці поштового відділення.

  3. Громадянка України Левченко вийшла заміж за громадянина Німеччини. Чи може вона вільно виїхати до цієї держави? Доповніть ситуацію обставинами, за яких українська громадянка, на вашу думку, однозначно не має права вільного виїзду за кордон.

  4. Дайте правову оцінку цій газетній замітці: „Восьмого листопада відбулася зустріч заступника голови райдержадміністрації Л.А. Штеменко із священнослужителя­ми парафій Української православної церкви. Лідія Анатоліївна ознайомила присутніх із соціально-економічною ситуацією в районі. На зустрічі піднімалися питання духовності суспільства, необхідності приділяти більше уваги молоді, боротьбі з наркоманією та пияцтвом. Священнослужителі запропонували ввести в школах уроки Закону Божого, відкрити недільні школи”.

29

  1. Громадянин України Іваненко з 01.01.2003 р перебуває в Російській Федерації і свідомо не став на консульський облік. Чи не станеться з часом ситуації, що Іваненка обмежать у праві на в'їзд в Україну?

  2. Дівчина - громадянка США вийшла заміж за громадянина України і звернулася до Президента нашої держави з клопотанням надати їй громадянство України, тому що бажає бути громадянкою своєї рідної країни і рідної держави свого чоловіка. Яке рішення має прийняти Президент України?

  3. У ході передвиборчих перегонів міська газета надрукувала відомості з медичної картки одного з кандидатів у депутати, мотивуючи тим, що виборці мають право знати про стан здоров'я людини, за яку їх закликають віддати голоси. Що б зробили ви на місці цього кандидата?

  4. Ви суддя і розглядаєте кримінальну справу: німу людину звинувачують у скоєнні злочину. Звичайно, що вона не може дати ніяких пояснень, щоб довести свою невинуватість і на цій підставі прокурор вимагає покарання.

  5. Приватний підприємець звернувся до міськвиконкому, щоб ознайомитися з рішенням, яке регламентує правила торгівлі на території міста. Йому відмовили, сказавши, що ознайомлення з цим документом було проведено на спеціальній нараді усіх підприємців, а у місцевій газеті рішення виконкому не друкувалося, бо правила торгівлі являють собою документ об'ємом 58 сторінок і для його публікації потрібно було б повністю зайняти 10 номерів газети. Через деякий час при перевірці на підприємця було накладено штраф за порушення правил

30

він неповнолітній і батьки повинні його утримувати. На прохання батьків за наказом директора зарплату сина почали видавати їм. Віктор проти цього заперечував, посилаючись на норми трудового права, згідно з якими зарплата належить працівнику. Дайте юридичний аналіз ситуації.

  1. У студентів Юлії (22 роки) та Валентина (24 роки) росте 2- річний син Олег. Батьки Юлії та Валентина матеріально забезпечені. Які обов'язки щодо утримання є в останніх?

  2. Після припинення шлюбу громадянки В. з громадянином Ш. за рішенням суду Ш. повинен був виплачувати на двох своїх неповнолітніх дітей аліменти. Але невдовзі по тому Ш. почав часто змінювати місце роботи, влаштовувався працювати таким чином, щоб основний доход мати на роботі за сумісництвом, намагаючись зменшити аліменти. Внаслідок цього розмір аліментів постійно зменшувався і був недостатній для утримання дітей. Що можна порадити В., щоб вийти з цього становища?

  3. Олексій, перебуваючи у шлюбі з Іриною, дуже часто пиячив, виганяв її з дому разом з дітьми, інколи влаштовував бійки. Якось повертаючись додому напідпитку, він з власної вини потрапив під колеса автомобіля. Із-за отриманих травм він став інвалідом II групи. Чи має Олексій право на утримання від дружини? Чи матиме він право на утримання від своїх дітей після досягнення ними повноліття?

  4. Зіновій при спробі втекти з місця вчинення розбою був поранений одним із перехожих. Цю обставину пізніше встановило слідство, і рішенням суду був оголошений обвинувальний вирок. Після відбуття покарання Зіновій став претендувати на утримання від своєї дружини, оскільки на

123

було притягнуто до адміністративної відповідальності за ст. 184 Кодексу про адміністративні правопорушення за нехтування своїми обов'язками, після чого вони подали позов до суду, мотивуючи тим, що були пригнуті до відповідальності незаконною. Аргумент батьків: ст. 61

Конституції України закріплює індивідуальний характер відповідальності - людина відповідає лише за свою власну поведінку. Дайте правову оцінку ситуації.

  1. На занятті з правознавства Микола стверджував, що якщо жінка, яка мала дочку, одружилася з чоловіком, який мав сина, то ці діти будуть неповнорідними братом і сестрою; що між ними виникають сімейні відносини, які регулюються Сімейним кодексом; що вони не можуть вступати у шлюбні стосунки між собою. Які помилки допустив Микола?

  2. 20-річний студент Станіслав перебував на утриманні батьків і навчався на контрактній основі. Незадовго до закінчення першого семестру батько дав Станіславу 2000 грн. для оплати за навчання у другому семестрі. Однак Станіслав за ці гроші купив у свого товариша телевізор. Батько Станіслава, посилаючись на ст. 199 Сімейного кодексу, згідно з якою повнолітні син або дочка, які навчаються, мають перебувати на утриманні батьків до досягнення ними (студентами) 23 років, твердив, що укладений сином правочин має бути визнаний недійсним як такий, що суперечить законодавству. Проаналізуйте ситуацію.

  3. 17-річний Віктор, у якого обоє батьків були інвалідами другої групи, працював на заводі „Точприлад”. Велику частину своєї зарплати він витрачав на комп'ютерні ігри, програвав у карти, купував спиртні напої. Себе він не забезпечував ні одягом, ні взуттям, ні харчами. На зауваження батьків про неприпустимість такої поведінки відповідав, що

122

торгівлі, яких він не знав, на підставі ст. 68 Конституції України, яка говорить, що незнання законів не звільняє від відповідальності. Дайте правовий коментар.

  1. Іван Петрович у службових справах поїхав до обласного центру. Через деякий час, прямуючи проспектом, він відчув, що різко погіршується його самопочуття. Чоловік придбав в аптеці ліки, прийняв їх, але полегшення не відбулося. Іван Петрович звернувся до поліклініки, але направлення до лікаря йому не дали, пояснивши, що треба звертатись до своєї поліклініки, де він перебуває на обліку за місцем проживання. Прокоментуйте ситуацію.

  2. У міській газеті надруковано рекламне оголошення: „Державна середня школа імені Т. Шевченка запрошує на навчання до 10 класу гуманітарного профілю. Крім основних предметів, вивчаються додаткові за вибором: риторика - оплата 25 грн./міс., логіка - 25 грн./міс., менеджмент - 50 грн./міс.” Висловіть думку наскільки відповідає закону введення оплати навчання в державному навчальному закладі.

  3. Директор школи дізнався, що одна вчителька щонеділі ходить до церкви, здійснює всі релігійні обряди і навіть під час служби співає в церковному хорі. Що має сказати директор цій вчительці?

  4. Лікар-стоматолог випадково видалив пацієнту замість безнадійно хворого абсолютно здоровий зуб. Пацієнт обурився і подав на лікаря позов до суду, бо навіть у Біблії проголошено формулу помсти: „око за око, зуб за зуб...”. У своїй заяві він вимагав, щоб у лікаря теж видалили такий же самий зуб. Дайте правовий коментар інциденту.

  5. Школярка Марина допомагає мамі, яка працює

31

листоношею. Вона принесла 9-класниці Валентині вітальну листівку з Днем народження від її міського знайомого. Наступного дня всі однокласники жваво обговорювали новини про Валентину і “її хлопця”. Прокоментуйте ситуацію.

  1. 10 листопада міліція без рішення суду затримала громадянина Д., звинувативши його у скоєнні вбивства. Протягом якого часу йому повинні вручити вмотивоване рішення суду про його затримання? Що повинна вчинити міліція, якщо такого рішення не буде? Які права має затриманий?

  2. Керівництво навчального закладу підписало договір з однією з фармацевтичних фірм про те, що у страви студентської їдальні буде додано спеціальний препарат для покращення обміну речовин. Коли студенти дізналися, що вони уже десять днів вживають новий препарат разом з їжею, то звернулися до суду за захистом своїх прав. Які права, на думку студентів, було порушено?

  3. Керівник однієї фірми примушує працівників вступити до релігійної громади, членом якої він є. Прокоментуйте ситуацію з точки зору конституційних прав і свобод.

  4. Дирекція однієї школи запровадила уроки релігії, які проводив священник місцевої церкви і зобов’язала усіх учнів відвідувати їх. Чи відповідає це Конституції України? Поясніть.

  5. Який територіальний статус може мати громадська організація?

32

першої черги. Хто правий у цій ситуації? Свою відповідь обґрунтуйте.

  1. Оксана та Роберт поверталися з дачної ділянки у місто на автомобілі, придбаному ними під час перебування у шлюбі. За кермом був Роберт. Перевищивши швидкість він потрапив в автомобільну катастрофу, після якої автомобіль відновленню не підлягав. І Роберт, і Оксана отримали тілесні ушкодження середньої тяжкості. Через півроку шлюб між ними було розірвано. Які майнові права виникли в Оксани у зв'язку з цими обставинами?

  2. Марина і Михайло їхали на власному автомобілі до дочки у лікарню. Через ожеледицю Марина не впоралася з керуванням і автомобіль було сильно пошкоджено. Через рік Марина і Михайло вирішили розірвати шлюб. Михайло наполягав на тому, щоб при поділі майна було взято до уваги шкоду, завдану автомобілю. Тобто він хотів отримати більшу частку при розподілі майна, ніж Марина, оскільки вона була за кермом. Чи правомірні його домагання? Свою відповідь обгрунтуйте.

  3. Олег та Наталія, які мали 10-річну дочку Віолетту, вирішили розірвати шлюб. Майно вони поділили за домовленістю. Після поділу майна Олег одержав автомобіль “Уо1к8\уа§еп”, гараж і дачний будинок, а Наталія - будинок з усім майном, що в ньому було. Вартість майна, яке дісталося чоловікові, була на 18 тис. гри меншою. Оскільки Віолетта проживала разом із матір'ю, то батьки уклали договір про припинення права на аліменти дитини у зв'язку з тим, що Олег відмовляється від грошової компенсації за недоодержане майно при розірванні шлюбу. Чи правомірним буде такий договір? Свою відповідь обгрунтуйте.

  4. Школяр Іванов Сергій (14 років) систематично пропускав заняття в школі без поважних причин. Його батьків

121

народилася за місяць до смерті Гаврила. Щоб зайвий раз не травмувати хворого, батьки його про це не повідомили. Після смерті Гаврила залишилася велика спадщина. Заповіту спадкодавець не залишив. Хто має бути спадкоємцями за законом при умові, що власних дітей у Гаврила не було, але Гаврило був записаний батьком дитини, яку дружина народила від іншого чоловіка?

  1. Під час розгляду в суді питання про поділ майна між подружжям при розлученні Ірина просила суд виділити їй більшу частину майна, ніж Андрію, мотивуючи це тим, що Андрій постійно грає у карти, зловживає спиртними напоями, тобто витрачає всі гроші, які він особисто заробляє, суто на свої потреби. Сім'я завжди існувала на гроші, які заробляла Ірина, на ці ж гроші було придбано майно, яке тепер підлягає поділу. Яке рішення може винести суд?

  2. Олег придбав будинок у селі. Після знайомства з Оленою вони погодилися на спільне проживання, яке тривало 10 років. За цей час до сільського будинку добудували веранду та гараж. Але півроку тому Олег і Олена вирішили жити окремо. Однак щодо поділу майна вони не досягли згоди і звернулися до суду. Олена наполягає, щоб поділити сільський будинок у рівних частках. Розв’яжіть конфлікт.

  3. Після смерті дружини Валентин почав проживати однією сім'єю з Галиною. Шлюбу вони так і не зареєстрували, а Галина проживала із Валентином у будинку, який він придбав за час перебування у шлюбі зі своєю першою дружиною. Після смерті Валентина його дочка поставила вимогу Галині про виселення з будинку, оскільки за законом вона не є спадкоємцем, а заповіту спадкодавець не залишив. Галина вважає, що є вдовою Валентина і тому має право на спадщину як спадкоємець

120

  1. Учень 11-го класу Анатолій К. має бажання вступити до Партії зелених України. Як і за яких умов він може це здійснити?

  2. У школі вирішено створити організацію

“Прихильників морозива”. Ви не любите морозива і не маєте бажання вступати до цієї організації. Які ви маєте права?

  1. Командиру військової частини запропонували створити в ній осередок однієї з політичних партій. Що він має відповісти?

33