Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Допомога у вирішенні задач з даного посібника.doc
Скачиваний:
144
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
775.68 Кб
Скачать

Тема 8. Основи сімейного та житлового права україни

1. Доведіть рівність: (А + Б):В-Г + Ґ = Д:Ж + 3 + Й,

де

А - шлюбний вік для жінок встановлюється у А років. (Сімейний кодекс України, ст. 22).

Б - шлюбний вік для для чоловіків встановлюється у Б років. (Сімейний кодекс України, ст. 22).

В - якщо на момент розірвання шлюбу жінці, чоловікові до досягнення встановленого законом пенсійного віку залишилося не більш як В років, вона, він матимуть право на утримання від колишнього чоловіка, жінки після досягнення цього пенсійного віку, за умови, що у шлюбі вони спільно проживали не менш як десять років. (Сімейний кодекс України, ст. 76).

Г - при укладенні шлюбу наречені мають право приєднати до свого прізвища прізвище нареченого, нареченої; подвійне прізвище не може бути складеним більш як із Г (кількість) прізвищ, якщо інше не випливає із звичаю національної меншини, до якої належить наречена і (або) наречений. (Сімейний кодекс України, ст. 35).

Ґ - шлюб реєструється після спливу Ґ (місяців) від дня подання особами заяви про реєстрацію шлюбу. (Сімейний кодекс України, ст. 32).

Д - малолітньою вважається дитина до досягнення нею Д років. (Сімейний кодекс України, ст. 6).

Ж - у разі зміни прізвища обома батьками прізвище дитини, яка досягла Ж років, змінюється за її згодою. (Сімейний кодекс України, ст. 148).

З - якщо реєстрація шлюбу у визначений день не відбулася, заява про реєстрацію шлюбу втрачає чинність після спливу 3 місяців від дня її подання. (Сімейний кодекс

105

організатором злочину чи його підбурювачем, а виконавцем?

  1. Чому злочинну самовпевненість іноді називають змішаною формою вини?

104

  1. Іван не повернув в обумовлений термін Миколі велику суму боргу. Микола чекав ще деякий час, побачивши, що ніяких надій на повернення своїх грошей у нього немає, розв'язав проблему таким чином: одного дня він завітав до Івана з „групою підтримки” і вигнав його з квартири, виставивши усі речі на вулицю. Чи має право Микола на цю квартиру, якщо вартість її вдвічі менша від суми боргу і тільки на 50 % компенсує його втрати?

  2. Олексій та Леонід вирішили укласти договір купівлі-продажу автомобіля. Вони дуже поспішали і прибули в нотаріальну контору за 5 хв. до обідньої перерви. Нотаріус запропонував їм прийти після обіду, але вони відповіли, що через 30 хв. мають бути у МРЕО і тому їм конче необхідно укласти договір одразу. Нотаріус їм відмовив, мотивуючи свою відмову тим, що кожен, хто працює, має право на відпочинок. Після цього Олексій і Леонід силою змусили нотаріуса посвідчити договір. Наступного дня нотаріус звернувся до суду з позовом про визнання посвідченого ним правочину недійсним як такого, що укладений під впливом насильства. Проаналізуйте ситуацію.

  3. Незадовго до смерті Федір видав своїй дружині розписку в тому, що все майно, яке належить йому на праві особистої приватної власності, він заповість їй. В обмін на це вона взяла на себе усне зобов'язання повністю профінансувати витрати на поховання. Після смерті Федора його вдова взяте на себе зобов'язання повністю виконала. Але, як з'ясувалося, спадкодавець усе своє майно заповів синові від першого шлюбу. Тому вдова звернулася до спадкоємця за заповітом з вимогою про відшкодування витрат на поховання. Чи правомірна вимога? Свою відповідь обґрунтуйте.

  4. Після смерті громадянина Захарова єдиним

49

спадкоємцем виявився його повнолітній племінник Микола. Через деякий час після прийняття спадщини Микола несподівано дізнався, що його покійний дядько за місяць до смерті уклав за всіма правилами договір позики з громадянином Нестеренком й одержав від нього гроші в сумі 2 000 гри терміном на 3 місяці, які не повернув. Позикодавець вимагає, щоб борг повернув племінник. Микола не погоджується, мотивуючи тим, що особисто він ніяких грошей у Нестеренка не позичав. А що говорить закон?

  1. Спадщина Ш. складається з автомобіля, дачі, внесків в ощадкасі та домашніх речей. Як розподілятиметься спадщина у кожному із запропонованих випадків :

а) Ш. не залишив заповіту. Склад сім'ї - дружина (51 рік), дочка (12 років), що проживали разом із померлим, та син (19 років), який живе окремо із своєю дружиною.

б) ПІ. залишив заповіт, за яким все майно він заповів синові (22 роки) від першого шлюбу, що проживає окремо. Разом з ПІ. проживали дружина (49 років) та дочка (15 років).

в) ПІ. залишив заповідальне розпорядження в ощадкасі, за яким вклад має бути переданий його товаришеві, щодо іншого майна заповіту немає. ПІ. проживав один, родичів немає.

  1. На прохання Гавришка, який був тяжкохворим, до нього мав прийти нотаріус для посвідчення заповіту. Однак нотаріус не зміг прийти у той день, на який вони домовились, оскільки захворів. А коли він прийшов, щоб посвідчити заповіт, Гавришко був уже в комі. Дочка Гавришка попросила нотаріуса посвідчити заповіт, який спадкодавець власноручно склав за дві години до цього у присутності дочки і двох сусідів. Заповіт був ним підписаний. Дочка Гавришка показала нотаріусу інші папери з почерком спадкодавця, щоб він міг переконатися у тому, що заповіт справді складений

50

обґрунтуйте.

  1. У громадянина Тулуба було виявлено підроблені документи для шахрайського заволодіння майном, хоча заволодіти останнім він так і не встиг. Ці дії були розцінені правоохоронними органами як готування до злочину (передбачено ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство)). Однак кримінальна справа проти нього не була порушена через малозначність діяння. Дайте оцінку бездіяльності правоохоронних органів.

  2. Під час дискотеки у Палаці молоді 16-ти річний Олег запросив до танцю 17-ти річну Інну, однак та відмовила йому, до того ж у грубій формі. Це розлютило Олега і він двічі ударив її в обличчя, розсікши при цьому брову і розірвавши блузку. Після цього зник. У зв'язку з цим до правоохоронних органів було подано заяву з проханням про притягнення Олега до кримінальної відповідальності. Однак уже на другий день після подачі заяви Олег примирився з Інною, відшкодував завдані їй збитки та подарував духи. Проте це не стало підставою для звільнення його від кримінальної відповідальності. Поясніть чому.

  3. Водій фірми „Мотивація” Л., будучи напідпитку, виконував свої трудові обов'язки - перевозив вантаж. Під час руху він, порушивши правила, виїхав на зустрічну смугу руху і скоїв дорожньо-транспортну пригоду (ДТП), вчинивши наїзд на пішохода П., якому були заподіяні тяжкі тілесні ушкодження. При цьому було пошкоджено транспортний засіб підприємства. До якого виду відповідальності буде притягнуто Л.?

  4. Чому суб'єкт злочину, який примусив неосудну особу або особу, яка не досягла віку кримінальної відповідальності, вчинити протиправне діяння, важається не

103

  1. Громадянин України Рябець, який постійно проживав на її території, під час туристичної поїздки у Словаччину, будучи напідпитку, скоїв дії, які за українським законодавством можуть бути кваліфіковані як хуліганство. Місцевий суд звільнив його від кримінальної відповідальності, однак матеріали справи були передані до посольства України у цій державі. На їх підставі Рябець був засуджений за хуліганство. У вирокові українського суду зазначалося, що оскільки Рябець не був засуджений словацьким судом, то він може бути притягнутий до кримінальної відповідальності українським судом. Чи правомірна мотивація суду? Свою відповідь обґрунтуйте.

  2. Громадянин України Попик під час тижневої поїздки в гості до своєї тітки, яка проживала в Угорщині, скоїв там правопорушення, яке за угорським законодавством вважається проступком, а за українським - злочином. Однак в Угорщині на нього було накладено адміністративне стягнення, а в Україні - притягнуто до кримінальної відповідальності. Дії українського правосуддя Попик вважає незаконними. Чи правий він? Свою відповідь обґрунтуйте.

  3. Прокуратурою м. Києва до суду були передані матеріали справи про звинувачення громадянина України Павловича у шпигунстві, оскільки досудовим слідством було встановлено, що Павлович збирав відомості, які, на його думку, становили державну таємницю, з метою передачі цих відомостей розвідувальній службі іноземної держави. В ході судового слідства підтвердилося, що відомості, які збирав Павлович, не містили в собі державної таємниці, однак він вважав їх такими, що містять її. Виходячи з цього суд виправдав Павловича у зв'язку з тим, що його дії через малозначність не становлять суспільної небезпеки і тому не є злочином. Чи правильно поступив суд? Свою відповідь

102

спадкодавцем власноручно. Проаналізуйте ситуацію.

  1. У сім’ї Слимаченків було троє дітей. Старший син Дмитро (17 років) своєю поведінкою постійно завдавав чимало клопоту і неприємностей батькам. Після чергового конфлікту з батьком Дмитро пішов з дому й не повернувся. Батько розсердився і, укладаючи заповіт, позбавив Дмитра частки в спадщині. Аргументи батька: “Власність моя і моє право її розподілити саме таким чином, бо Дмитро не заслуговує ані копійки”. Назвіть випадки, коли згідно закону воля батька після його смерті буде виконана і коли його рішення буде суперечити закону.

  2. За час перебування в шлюбі Ірина і Федір придбали житловий будинок. Він був зареєстрований на Ірину. У свідоцтві про право власності на будинок було вказано, що власником будинку є Ірина. Після смерті Федора у нього залишилося двоє дітей - син і дочка та вдова Ірина. Заповіт складено не було. Незабаром померла й Ірина. Син весь час проживав з матір'ю, а дочка ще за життя батька - окремо. Заяву про прийняття спадщини ні син, ні дочка не подавали, як після смерті батька, так і після смерті матері. Хто успадкує будинок?

  3. Сергія та Наталію було позбавлено батьківських прав щодо сина Петра. Через 5 років після цього Сергій помер, не залишивши заповіту. Наталія вважає, що вона є єдиною спадкоємицею першої черги за Сергієм, бо між Петром та Сергієм припинився юридичний зв'язок з того моменту, коли батька було позбавлено батьківських прав. Проаналізуйте ситуацію.

  4. Валерія було позбавлено батьківських прав щодо його сина Василя. Через місяць Василь отримав як подарунок від бабусі двокімнатну квартиру. Через рік суд виніс рішення про поновлення Валерія у батьківських правах. Через два дні після винесення

51

судового рішення Василь загинув в автомобільній катастрофі. Чи може Валерій спадкувати за сином? Свою відповідь обґрунтуйте.

  1. Громадянин П. згодився допомогти своєму

товаришеві М. На власній автомашині „Жигулі”П. перевозив

домашні речі на нову квартиру. Під час однієї з поїздок

автомобіль потрапив в аварію і перекинувся, М. був викинутий з автомашини та дістав тілесні ушкодження. Через деякий час, одужавши, М. почав вимагати відшкодування витрат, які він поніс, для лікування своїх травм та розбитого під час аварії телевізора. П. відмовився, мотивуючи це тим, що, як встановила автотехнічна експертиза, його вини в аварії немає, у порушенні кримінальної справи було відмовлено. М. звернувся до суду. Яке рішення прийме суд?

  1. 14-річний Ігор за зароблені гроші купив у 20-річного Назара вівчарку. На другий день Ігор, гуляючи з вівчаркою, не втримав собаку на повідку, і вона порвала дорогий костюм Леоніду. Леонід поставив перед батьками Ігоря вимогу про відшкодування шкоди. Батьки відмовилися це зробити, оскільки не давали синові згоди на купівлю собаки. Вони заявили, що оскільки договір, укладений їхнім сином, є

нікчемним, то власником собаки є Назар, і претензії щодо відшкодування шкоди вони переадресували йому. Дайте юридичний аналіз ситуації.

  1. Арнольд позичив Едуарду 1000 грн. строком на 2 місяці. Через 2 місяці Едуард боргу не повернув. Арнольд чекав іще місяць, але повернення боргу так і не дочекався. Тоді він нагадав про це Едуардові. Останній запропонував замість повернення боргу передати кредитору у власність комп'ютер, на що той погодився. Але через 2 дні Едуард виїхав у невідомому напрямку і комп'ютера не передав. Повернувся Едуард рівно через 2 роки і 11,5 місяця. Арнольд

52

вирішив здійснити вирок власноруч. Він придбав пістолет, але потім, зваживши всі за та проти, відмовився від цього вчинку, бо зрозумів, що справедливість не можна встановити протиправними діями. Батько добровільно прийшов до відділку міліції і здав зброю. Чи буде покарано цю людину, адже ми маємо чітко окреслену першу стадію вчинення злочину - підготовку до нього?

  1. Неповнолітні Олег (14 років), Сергій (15 років) та повнолітній Анатолій (21 рік) здійснили розбійний напад на приватного підприємця. Кого буде притягнуто до

кримінальної відповідальності, якщо ст. 67 Кримінального кодексу України визначає це правопорушення як „вчинення злочину групою осіб за попередньою змовою”, що є

обставиною, яка обтяжує кримінальну відповідальність?

Батьки неповнолітніх наполягають на їх звільненні від покарання, бо чули, що ст. 22 Кримінального кодексу, яка розкриває особливості кримінальної відповідальності неповнолітніх, вже у першій фразі наголошує, що

кримінальній відповідальності підлягають особи, яким до вчинення злочину виповнилося 16 років?

  1. Громадянин Демченко один проживав у неприватизованій квартирі, яку одержав відповідно до черги у міськвиконкомі. Через деякий час, скоївши злочин, Демченко був притягнутий до кримінальної відповідальності, засуджений на 5 років і мав відбувати покарання у виправно- трудовій колонії. Квартира залишилася без господаря й у зв'язку з тим, що в місті була велика черга на одержання житла, міськвиконком прийняв рішення про її конфіскацію і подальший розподіл згідно з чергою. Наскільки ця життєва ситуація відповідає закону? Що робити Демченку через 5 років?

101

пістолетом до кіоска і змусив продавця віддати йому 356 грн. Студент Дробот розцінив дії Зінченка як фізичний примус, а це, на його думку, виключає кримінальну відповідальність з боку продавця. Чи згодні ви з оцінкою ситуації, яку дав студент? Свою відповідь обґрунтуйте.

  1. У Петра була коханка Ганна, подруга його дружини. Дружина Петра про це нічого не знала. Ганна весь час умовляла Петра розірвати шлюб із дружиною і укласти шлюб із нею, однак той не погоджувався. Тоді Ганна почала переконувати Петра, що не тільки він зраджує дружині, а й вона (дружина) робить те саме. Петро в це не вірив. Тоді Ганна запросила свою подругу до себе додому пригостила її, а в їжу кинула снодійне. Коли її подруга заснула, вона покликала безробітнього Ковальова, щоб той здійснив з нею статевий акт. Все це вона зняла на відеокамеру і показала Петру. Дайте кваліфікацію дій Ганни і Ковальова.

  2. Компанія повнолітніх молодиків пошкодила цегляну огорожу однієї з міських шкіл. Суд зобов'язав їх протягом тижня власноруч побудувати нову огорожу. Ваш коментар з посиланням на чинне законодавство України?

  3. Нероба Іван мріє про красиве життя. Він лежить вдома на дивані й розмірковує, в якому з місцевих магазинів наприкінці робочого дня може бути найбільша виручка, щоб задарма не ризикувати і здійснити напад з максимальною результативністю. Чи підлягає Іван кримінальній відповідальності?

  4. На неповнолітнього Павла було здійснено розбійний напад, в результаті якого в нього стався розлад психіки. У зв'язку з тим, що злочинцям з якихось причин вдалося уникнути кримінального покарання, батько потерпілого

100

одразу ж звернувся з позовом до суду з вимогою примусити Едуарда виконати взяті на себе зобов'язання. Суд залишив заяву без розгляду у зв'язку з закінченням строку позовної давності. Чи є правомірним рішення суду? Свою відповідь обгрунтуйте.

  1. Студенти коледжу Микола Р. та Тарас М., проходячи пізно ввечері повз закритий магазин, помітили пожежу, що виникла всередині приміщення.

Микола, розбивши вітрину, почав гасити пожежу, збиваючи полум'я курткою, а Тарас викликав пожежних та кинувся на допомогу. Під час гасіння пожежі Тарас збив з вітрини сервіз, який при цьому розбився. Під час гасіння було пошкоджено також куртку Миколи. Пізніше адміністрація звернулася з вимогою до Миколи та Тараса відшкодувати вартість вітрини та сервізу, вважаючи, що ці втрати стали наслідком некваліфікованих дій підлітків. Яке рішення має бути прийнято?

  1. Громадянин К., проходячи повз склад заводу "Радар", помітив вогонь на горищі складу. Разом із працівником складу Б., що прибіг, помітивши вогонь, вони зламали двері сараю громадянина Ф., що стояв поряд, і взяли там драбину та відра для гасіння пожежі. Вогонь вдалося загасити, але при цьому згоріли куртка К. та драбина Ф. Крім того, К. дістав травму, для лікування якої він витратив певну суму грошей. К. та Ф. звернулися до суду з вимогами відшкодувати втрати, які вони понесли (К. вимагав відшкодування з боку заводу, а Ф. - з боку громадянина Б., що безпосередньо вчинив збитки). Яке рішення прийме суд?

  2. Громадянин надав допомогу міліції при затриманні злочинця, що намагався пограбувати ощадну касу, але у нього під час затримання було порвано імпортну куртку. Хто буде

53

відповідати в даному випадку за шкоду, заподіяну громадянину?

54

самогубством. Спробуйте визначити, чи підлягав би Яго кримінальній відповідальності, якби ця ситуцація вирішувалася за законами України.

  1. Громадянин Сабов, через заздрість до матеріального благополуччя свого сусіда Савченка, вирішив підірвати його автомобіль. Придбавши вибухівку, він прилаштував її під колесами автомобіля і підвів до неї бікфордів шнур. Коли після підпалу половина шнура вже згоріла, Сабов раптом передумав, викинув вибухівку з-під машини і облив шнур водою. Таким чином вибуху не відбулося. Дайте кваліфікацію дій Сабова. Чи підлягає він кримінальній відповідальності?

  2. Громадянин Ставнійчук, прагнучи згвалтувати

Гайову, довго не міг подолати її опір, але коли це йому вдалося, то Гайова сказала ґвалтівнику, що вона хвора на венеричну хворобу. Після цього Ставнійчук припинив свої протиправні дії. Суд кваліфікував дії Ставнійчука як замах на зґвалтування, оскільки, на думку суду, правопорушник зробив для себе висновок, що він не може довести злочин до кінця. А, отже, мова про добровільну відмову іти не може. Чи згодні ви з судовим вироком? Свою відповідь обгрунтуйте.

  1. Громадянин Голубченко, прагнучи позбавити життя свого батька, щоб якомога скоріше отримати спадщину, насипав останньому отрути в бульйон. Пообідавши,

спадкодавець почав стогнати від болю. Син не витримав і викликав швидку допомогу. Життя батька вдалося врятувати, однак йому довелося видалити нирку. Слідчий кваліфікував дії Голубченка як замах на умисне вбивство з корисливих мотивів. Чи згодні ви з вироком суду? Свою відповідь

обгрунтуйте.

  1. Громадянин Зінченко підійшов із іграшковим

99

Малярчику вбивством через те, що Малярчик був коханцем його дружини. Боячись розправи, Малярчик ночував на горищі свого будинку з мисливською рушницею, яка була в нього належним чином зареєстрована. Близько 4-ої години ночі, 20 квітня Туряниця почав грюкати у двері Малярчикового будинку. Останній розцінив це як загрозу власному життю і вистрілив у повітря, однак Туряниця продовжував грюкати у двері. Малярчик спрямував рушницю у напрямі Туряниці і вистрілив. У Туряниці була пошкоджена селезінка. На постріл збіглися сусіди. Вони разом з Малярчиком надали першу допомогу потерпілому і відвезли останнього у лікарню. Там Туряниці зробили операцію, видаливши при цьому селезінку. Суд кваліфікував дії Малярчика за ст. 124 Кримінального кодексу України (Умисне заподіяння тяжких тілесних ушкоджень при перевищенні меж необхідної оборони). Чи згодні ви з такою кваліфікацією? Свою відповідь обґрунтуйте.

  1. Громадянин Полтавчук, будучи напідпитку, почав чіплятися на вулиці до громадянина Танюка, а коли той відштовхнув його, кинувся на нього з кулаками і встиг нанести три удари по голові. Після цього Полтавчука відтягнули вбік перехожі, а Танюк попрямував додому. Через два дні Полтавчук зайшов до Танюка додому і розпочав бійку. Танюк схопив палицю для розмішування тіста і вдарив Полтавчука по нозі. Той скрикнув від болю і почав тікати з хати, однак по дорозі на двір впав на сходах і помер. Суд кваліфікував дію Танюка як вбивство при перевищенні межі необхідної оборони. Висловіть свою думку з даного приводу.

  2. У відомій п'єсі Вільяма Шекспіра „Отелло” Яго, бажаючи помститися дружині Отелло Дездемоні, ввів Отелло в оману, переконавши його в подружній невірності дружини. Розлючений Отелло вбив Дездемону, а згодом покінчив життя

98