Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Допомога у вирішенні задач з даного посібника.doc
Скачиваний:
144
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
775.68 Кб
Скачать

Тема 4. Основи конституційного права

УКРАЇНИ

  1. Розв’яжіть: (необхідно замість букв підставити відповідну цифру)

А:Б + В- Г = Ґ, де А - мінімальний вік громадян України (у роках), з якого вони можуть створювати політичні партії чи вступати до діючих політичних партій. (Закон України “Про політичні партії в Україні”, ст. 6).

Б - мінімальний вік осіб (у роках), які мають право створювати громадські організації. (Закон України “Про об'єднання громадян”, ст. 11)

В - мінімальний вік осіб (у роках), які мають право створювати молодіжні та дитячі організації.(Закон України “Про об'єднання громадян”, ст. 11)

Г - мінімальний вік осіб (у роках), які можуть бути членами громадських організацій (крім дитячих та молодіжних). (Закон України “Про об'єднання громадян”, ст. 12)

Ґ - одна й та ж особа не може бути обрана Президентом більш ніжҐ строків підряд.(Конституція України, ст. 103).

  1. Доведіть рівність: А - (Б - В) : 4 + 2 = Г - (Ґ - Д), де

А - рік прийняття Конвенції прав дитини;

Б - розмір грошової застави у мінімальних розмірах заробітної плати, яку партія (блок) у безготівковому порядку вносять на спеціальний рахунок Центральної виборчої комісії, що є однією з умов реєстрації кандидатів у депутати від даної партії (блоку). (Закон України “Про вибори народних депутатів України”, ст. 46).

В - рік прийняття Конституції незалежної України.

Г - рік прийняття Верховною Радою УРСР Акта проголошення незалежності України;

19

Ґ - рік прийняття Верховною Радою УРСР Декларації про державний суверенітет України;

Д - рік прийняття Генеральною Асамблеєю ООН Загальної декларації прав людини.

  1. Доведіть рівність: А-(БхВ+Г хҐ) = ДхЖ-(3 + Й) -К, де

А - конституційний склад Верховної Ради України - А народних депутатів України, які обираються на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування. (Конституція України, ст.76).

Б -вік (у роках), по досягненні якого громадяни України мають право голосу на виборах і референдумах. (Конституція України, ст.70).

В - строк повноважень народних депутатів (у роках). (Конституція України, ст.76).

Г, Ґ - Президентом України може бути обраний громадянин України, який досяг Г років, має право голосу, проживає в Україні протягом Ґ останніх перед днем виборів років та володіє державною мовою. (Конституція України, ст.103).

Д - вік (у роках), по досягненні якого громадяни України можуть бути обраними депутатами місцевих рад. (Закон України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів”, ст. 9).

Ж - мінімальна кількість (у %) голосів виборців, від тих, які взяли участь у голосуванні у загальнодержавному виборчому окрузі, яку повинні подолати політичні партії та блоки для того, щоб одержати депутатські місця у парламенті. (Закон України “Про вибори народних депутатів України”, ст. 77).

З - вік (у роках), по досягненні якого громадянина

20

Д - реєстрація приватної нотаріальної діяльності провадиться управліннями юстиції у Д-денний строк з моменту подачі заяви. Відмова у реєстрації приватної нотаріальної діяльності не допускається. (Закон України “Про нотаріат”, ст. 24).

  1. Доведіть рівність: (А - Б) х В = (Г - Ґ + Д) х Ж, де

А - щодо підозрюваного, обвинуваченого, підсудного, засудженого можуть застосовуватися запобіжні заходи серед яких є застава грошей та/або майна. Розмір застави встановлюється з урахуванням обставин справи і не може бути меншим: щодо особи, обвинуваченої у вчиненні

тяжкого, або особливо тяжкого злочину, - однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; щодо особи, обвинуваченої у вчиненні іншого тяжкого, або особливо тяжкого злочину чи раніше судимої особи, - п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; щодо інших осіб - А неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. У всіх випадках розмір застави не може бути меншим розміру цивільного позову, обгрунтованого достатніми доказами. (Кримінально-процесуальний кодекс України, ст. 148, 154-1).

Б - для працівників міліції встановлюється Б-годинний робочий тиждень. У необхідних випадках особи рядового і начальницького складу несуть службу понад встановлену тривалість робочого часу, а також у вихідні та святкові дні. (Закон України “Про міліцію”, ст. 22).

В - голова Конституційного Суду України обирається на спеціальному пленарному засіданні Конституційного Суду України зі складу суддів Конституційного Суду України шляхом таємного голосування лише на один В-річний строк. (Конституція України, ст. 148.)

Г - на посаду судді може бути рекомендований кваліфікаційною комісією суддів громадянин України, не молодший Г років, який має вищу юридичну освіту і стаж

133

Ґ - попереднє судове засідання повинно бути призначено і проведено протягом Ґ (місяців) з дня відкриття провадження у справі. (Цивільний процесуальний кодекс України, ст. 129.)

Д - міліції для виконання покладених на неї обов’язків надається право затримувати і тримати у спеціально відведених для цього приміщеннях осіб, які виявили непокору законній вимозі працівника міліції, - до розгляду справи судом, але не більше ніж на Д години. (Закон України “Про міліцію”, ст. 11)

Ж - кількість суб’єктів конституційного права, які призначають членів Констуційного суду. (Конституція України, ст. 148.)

  1. Доведіть рівність: (А +Б) : В = (Г + Ґ) : Д, де

А - суддя звільняється з посади органом, що його обрав або призначив, у разі досягнення суддею А років. (Конституція України, ст. 126).

Б - працівникам міліції та членам їх сімей надається Б - процентна знижка по оплаті жилої площі, комунальних послуг, а також палива. (Закон України “Про міліцію”, ст. 22).

В - строк повноважень Генерального прокурора України - п’ять років. (Конституція України, ст.122.)

Г - уповноваженим Верховної Ради України з прав людини може бути призначено громадянина України, який на день обрання досяг Г років, володіє державною мовою, має високі моральні якості, досвід правозахисної діяльності та протягом останніх п’яти років проживає в Україні. (Закон України “Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини”, ст. 5).

Ґ - перше призначення на посаду професійного судді строком на Ґ років здійснюється Президентом України. (Конституція України, ст. 128.)

132

України може бути обрано народним депутатом України. (Конституція України, ст. 76).

Й - вік (у роках), по досягненні якого громадянин України може бути обраним сільським, селищним, міським головою. (Закон України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів”, ст. 9).

К - громадянин України може бути обраним народним депутатом за умови, що він проживає в Україні протягом останніх К років перед днем виборів. (Конституція України, ст. 76).

  1. Доведіть рівність: (А х Б) : ((В + Г) х Ґ) = Д - Ж +2, де

А, Б - Всеукраїнський референдум проголошується за народною ініціативою на вимогу не менш як А мільйонів громадян України, які мають право голосу, за умови, що підписи щодо призначення референдуму зібрано не менш як у двох третинах областей і не менш як по Б тисяч підписів у кожній області. (Конституція України, ст. 72).

В - набуття громадянства України та вихід з громадянства України дітьми віком з В років може відбуватися лище за їх згодою. (Закон України “Про громадянство”, ст. 16).

Г - громадянин України може одночасно перебувати в Г (кількість партій). (Закон України “Про політичні партії в Україні”, ст. 6)

Ґ - однією з умов прийняття до громадянства України є безперервне проживання на законних підставах на території України протягом останніх Ґ років. (Закон України “Про громадянство”, ст. 9).

Д - членом політичної партії може бути лише громадянин України, який досяг Д років. (Закон України “Про політичні партії в Україні”, ст. 6).

21

Ж - вік (роки), з якого громадяни України отримують паспорт громадянина.

  1. Доведіть рівність: (А + Б + В):Г + Ґ = Д:Ж + Зх(Й х К : Л), де

А - до призовних дільниць приписуються допризовники, яким у рік приписки виповнюється А років. (Закон України “Про загальний військовий обов’язок і військову службу”, ст. 14).

Б, В - на строкову військову службу в мирний час призиваються придатні для цього за станом здоров’я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося Б років, та старші особи, які не досягай В-річного віку і не мають права на звільнення від призову. (Закон України “Про загальний військовий обов’язок і військову службу”, ст. 15).

Г - строки військової служби в календарному обчисленні для солдатів і матросів, сержантів і старшин, які проходять строкову військову службу в Збройних Силах України та в інших військових формуваннях встановлюються до Г місяців. (Закон України “Про загальний військовий обов’язок і військову службу”, ст. 23).

Ґ - кількість категорій громадян України чоловічої статі щодо військового обов’язку. (Закон України “Про загальний військовий обов’язок і військову службу”, ст. 1).

Д - граничний вік перебування військовозобов’язаних у запасі для сержантів та старшин становить Д років. (Закон України “Про загальний військовий обов’язок і військову службу”, ст. 28).

Ж - строки військової служби в календарному обчисленні для осіб, які мають вищу освіту за освітньо- кваліфікаційним рівнем підготовки спеціаліста або магістра встановлюються до Ж місяців. (Закон України “Про загальний військовий обов’язок і військову службу”, ст. 23).

22

особі, яка подала звернення. При цьому загальний термін вирішення питань, порушених у зверненні, не може перевищувати сорока п’яти днів. (Закон України “Про звернення громадян”, ст. 20.)

Д - Конституційний Суд України складається з Д суддів Конституційного Суду України. (Конституція України, ст.148.)

Ж - свідкам, які не досягли Ж - річного віку, головуючий роз’яснює обов’язок про необхідність дати правдиві показання, не попереджуючи про відповідальність за відмову від давання показань і за завідомо неправдиві показання, і не приводить до присяги. (Цивільний процесуальний кодекс України, ст. 182.)

З - на службу до міліції приймаються на контрактній основі громадяни, здатні за своїми особистими, діловими і моральними якостями, освітнім рівнем, фізичною підготовкою і станом здоров’я виконувати покладені на міліцію завдання. При прийнятті на службу може бути встановлено іспитовий строк до 3 (років). (Закон України “Про міліцію” ст. 17.)

1. Доведіть рівність: (А + Б + В) : Г + Ґ = Д : Ж, де А, Б, В - суддею Конституційного Суду України може бути громадянин України, який на день призначення досяг А років, має вищу юридичну освіту і стаж роботи за фахом не менш як Б років, проживає в Україні протягом останніх В років та володіє державною мовою. (Конституція України, ст.148.)

Г - у разі загибелі працівника міліції при виконанні службових обов’язків його сім’ї або утриманцям виплачується одноразова допомога у розмірі Г-річного грошового утримання загиблого за останньою посадою, яку він займав, і призначається пенсія у зв’язку з втратою годувальника в розмірі місячного посадового окладу. (Закон України “Про міліцію”, ст. 23).

131