Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Допомога у вирішенні задач з даного посібника.doc
Скачиваний:
144
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
775.68 Кб
Скачать

Тема 2. Основи теорії права. Правові відносини

  1. В Афганістані після захоплення влади ісламським рухом „Талібан” було введено чимало норм шаріату. Жінкам було заборонено працювати, ходити до школи та виходити на вулицю без паранджі. Всіх державних службовців зобов'язали відпустити бороди, а ті, хто приходив на роботу поголеним, підлягали звільненню. До якого виду соціальних норм відноситься даний приклад?

  2. У листі до брата Миколи А.П. Чехов характеризує виховану людину:

„Виховані люди, на мою думку, повинні відповідати наступним умовам:

  1. Вони поважають людську особистість, а тому завжди поблажливі, м'які, ввічливі, поступливі...

  2. Вони співчутливі не лише до жебраків та котів. Вони хворіють душею і від того, чого не побачиш простим оком...

  3. Вони поважають чужу власність, а тому сплачують борги.

  4. Вони щирі і бояться неправди як вогню. Не брешуть навіть в дрібницях...

  5. Вони не пригнічують себе з тією метою, щоб викликати в іншому співчуття... Вони не кажуть: ”Мене не розуміють!”

  6. Вони не метушливі...

  7. Якщо вони мають в собі талант, то поважають його...

  8. Вони виховують в собі естетику. Вони не можуть заснути в одязі... дихати поганим повітрям, крокувати по забрудненій підлозі...”

Які з перелічених А.П. Чеховим умов в найбільшій мірі, на вашу думку, складають зміст совісті?

9

  1. Громадянка звернулася до суду з заявою про виселення із квартири свого співмешканця. На підтвердження вимог зіслалася на:

  1. Житловий Кодекс України;

  2. на наукову статтю журналу, де вчені вирішують по суті аналогічну ситуацію;

  3. на відповідну Постанову Пленуму Верховного Суду України, де теж подається вирішення подібної позивної заяви.

Які з наведених посилань суд повинен узяти до уваги? Що включає в себе поняття «джерело права» і які джерела права ви знаєте?

  1. Відповідно до частини першої ст. 136 Кримінального кодексу України:

„ 1. Ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані, при можливості надати таку допомогу або неповідомлення про такий стан особи належним установам чи особам, якщо це спричинило тяжкі тілесні ушкодження, - караються штрафом від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців.”

Що у цій статті є диспозицією, гіпотезою, санкцією?

  1. Відповідно до частини першої ст. 361 Кримінального кодексу України

„1. Несанкціоноване втручання в роботу електронно- обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку, що призвело до витоку, втрати, підробки, блокування інформації, спотворення процесу обробки інформації або до порушення встановленого порядку її маршрутизації, -карається штрафом від шестисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років, з

10

Макаренка затримав, відібрав у нього посвідчення водія і відсторонив від керування транспортним засобом. Макаренко вважає ці дії незаконними з таких підстав. По- перше, відсторонити від роботи може тільки власник підприємства згідно зі статтею 46 Кодексу законів про працю України. По-друге, застосування зброї є неправомірним, оскільки Макаренко злочину не скоював, а вчинив тільки адміністративний проступок. До того ж, Макаренко вважав, що міліція має заплатити за пошкоджені колеса. Дайте юридичний аналіз ситуації.

  1. До управління СБУ по м. Ужгороду надійшла інформація про те, що офіцер розташованої в місті військової частини Волков за велику винагороду має передати дискету із секретною інформацією громадянинові іноземної держави. Передача мала відбутися о 22 годині на околиці міста. Маючи намір затримати Волкова під час передачі інформації, співробітники СБУ Марченко, Васильчук і Генюта у службовій машині почали очікувати його біля військової частини. Коли Волков на власному авто виїхав у напрямі околиці (де мала відбутися зустріч із громадянинові іноземної держави співробітники СБУ вирушили за ним. Однак у них раптово вийшов з ладу автомобіль. У зв'язку з цим вони зупинили єдиний, що проїжджав вулицею, автомобіль громадянина Сухорукова і змусили останнього наздоганяти Волкова. На вулиці була ожеледь і Сухоруков не впорався з керуванням і врізався у велике дерево. Машина зазнала значних пошкоджень. Сухоруков звернувся до управління СБУ з вимогою відшкодувати матеріальні і моральні збитки. Йому відмовили, посилаючись на таке:

  1. За кермом автомобіля був сам власник, а не співробітники СБУ.

  2. Згідно з нормами цивільного права ризик випадкової загибелі речі (а тим більше випадкового

143

прийняла рішення про припинення адвокатської діяльності Заремби. Адвокат вважає це рішення незаконним з таких причин:

  1. Він скоїв злочин із необережності, а не умисний.

  2. Вироком суду він був звільнений від відбування покарання, пов'язаного з позбавленням волі.

  3. Згідно з пунктом 7 статті 36 Кодексу законів про працю України підставою для припинення трудового договору не може бути засудження за злочин, якщо має місце звільнення від відбування покарання з випробуванням. Дайте юридичний аналіз ситуації.

  1. 15-річний Євген, проходячи біля магазину «Прогрес», нецензурно лаявся, смикав перехожих за рукави верхнього одягу, світив їм лазерним променем у вічі. У зв'язку з цим о 9-й годині його затримав наряд патрульно- постової служби. Євгена було доставлено до чергового відділку міліції. Після оформлення відповідних документів було порушено кримінальну справу за статтею 296 Кримінального кодексу України. У кімнаті для затриманих Євген заснув. Батькам його віддали аж о 20-й годині вечора. Про які порушення законодавства йде мова в цій ситуації?

  2. 31 грудня 2002 року водій АТП 12169 Макаренко, перебуваючи у стані сп'яніння, їхав на автомобілі КамАЗ по шосе. Він не тільки перевищив швидкість, а й час від часу переходив за лінію, що розмежовувала дві смуги руху автотранспорту. Це здалеку помітив інспектор ДАІ Чалий і спробував зупинити автомобіль. Макаренко на рух жезла міліціонера не зреагував і продовжив рух так само, як рухався раніше. У відповідь на це Чалий, переконавшись, що на іншій смузі шосе немає транспортних засобів, вистрелив у колесо автомобіля. Через одну секунду пострілами було пробито ще два колеса. Машина зупинилася. Інспектор ДАІ

142

позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до двох років або без такого та з конфіскацією програмних та технічних засобів, за допомогою яких було вчинено несанкціоноване втручання, які є власністю винної особи.”

Що у цій статті є диспозицією, гіпотезою, санкцією?

  1. У наведених нижче ситуаціях визначте, який правовий акт діятиме:

а) Законом України „Про міліцію” передбачене підпорядкування місцевих органів внутрішніх справ вищестоящим і призначення начальників місцевих управлінь внутрішніх справ міністром України. Верховна Рада Автономної Республіки Крим прийняла нормативний акт, згідно з яким утворила окреме міністерство внутрішніх справ Криму і призначила міністра.

б) Згідно з Законом України „Про освіту” кошти, що виділяються школам з бюджету, не підлягають зменшенню в разі наявності додаткових джерел коштів (оренда, спонсорська допомога). Районна рада, посилаючись на фінансові труднощі, прийняла рішення зменшити виділення коштів школам, що здають приміщення в оренду, на 10%.

в) Законом України „Про загальний військовий обов'язок і військову службу” передбачено для солдатів і сержантів, які проходять строкову військову службу в Збройних Силах України та інших військових формуваннях, строк служби 12 місяців. Президент України на пропозицію міністра оборони видав Указ про зменшення строку служби до 10 місяців. Одночасно обласна рада, посилаючись на повінь, прийняла рішення не проводити призов на військову службу навесні поточного року.

  1. Визначте, які з наведених актів є актами нормативного, а які - індивідуального характеру: Закон

11

України „Про освіту”, рішення Одеської обласної ради про відведення землі під будівництво нафтового терміналу, Указ Президента про присвоєння військового звання генерал- майора, постанова Кабінету Міністрів „Про утворення Академії транспорту України”, наказ Міністерства освіти про порядок видачі документів про середню освіту, Конституція України, Закон України „Про внесення змін до розділу II Конституції України”.

  1. Громадянин Овчаренко скоїв злочин 20 серпня 2001р. за який, діючим на той час кримінальним законом, було передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 1 до 5 років. З першого вересня 2001р. почав діяти закон, за яким за той самий злочин передбачалося покарання у вигляді обмеження волі на строк до 3-ох років або арешт до 6 місяців, або штраф до 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Однак на момент винесення вироку почав діяти закон, який передбачав за вищевказаний злочин покарання у вигляді штрафу до 60 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або арешт на строк до 5 місяців, або обмеження волі на строк до 4-ох років. За яким законом має бути засуджено Овчаренка?

  2. У таких державах, як Великобританія, Ізраїль немає Конституції (Основного Закону). Як би ви це пояснили?

  3. Для зручності користування нормативні акти складені за роком видання (хронологічно), за сферами правового регулювання, за галузями права.

До якого виду систематизації належить дане впорядкування нормативно-правових актів?

Які ви знаєте види систематизації законодавства?

  1. Проаналізуйте наведені ситуації і визначте: а) чи

12

цією правовою нормою Петриченко не може виступати ні в ролі адвоката, ні свідком з його боку. Чи згодні ви з суддею? Свою відповідь обгрунтуйте.

  1. Адвокат Кампов, який прийняв доручення від громадянина Сабова, що був узятий під варту як особа, яка підозрювалася у скоєнні злочину, під час зустрічей з підзахисним віч-на-віч дав йому ряд порад і роз'яснень. Про суть цих порад та роз'яснень з дозволу прокурора він розповів студентам юридичного ВНЗ, де викладав кримінальне право. При цьому слід зазначити, що він назвав прізвище обвинуваченого і розповів усе про його протиправні дії. Сабов вважає, що Кампов порушив адвокатську таємницю і має бути притягнений до дисциплінарної відповідальності. Кампов вважає, що він не порушив свого обов'язку берегти адвокатську таємницю, оскільки, по-перше, на свої дії він отримав дозвіл прокурора, а по-друге, він поінформував про суть порад і роз'яснень не іншу процесуальну сторону, а студентів з навчальною метою. Хто правий у цій ситуації? Свою відповідь обгрунтуйте.

  2. Адвокат Заремба, будучи за кермом власного автомобіля, 1 вересня 2002 року їхав на роботу і, не впоравшись із керуванням, наїхав на пішохода, який отримав середньої тяжкості тілесні ушкодження. Зарембу було притягнуто до кримінальної відповідальності за частиною І статті 286 Кримінального кодексу України. Суд засудив Зарембу до 4-х місяців арешту із звільненням від відбування призначеного покарання з 3-річним випробним строком. Суд поклав обов'язок на Зарембу попросити публічно пробачення в потерпілого і відшкодувати витрати на лікування та компенсувати моральну шкоду. Дисциплінарна палата кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури

141

щодо обставин, які з'ясовуються перевіркою. Зотов зателефонував Павленку і заявив йому, що готовий прийти в прокуратуру, але тільки за викликом прокурора, оскільки, згідно із Законом України «Про прокуратуру», право виклику посадових осіб належить прокурорам, а заступники прокурорів та інші працівники цього правоохоронного органу такого права не мають. Павленко у відповідь наклав на Зотова штраф, керуючись нормою про покарання за ухилення свідка, потерпілого, експерта, перекладача від явки до органів попереднього слідства або дізнання.

  1. 19-річного Миколу Н. викликали до слідчого в районний відділок управління внутрішніх справ як свідка, щоб дізнатися про алібі його батька під час пограбування квартири сусідів. Що ви можете порадити йому щодо його прав як родича підозрюваного?

  2. Громадянин Л. мріє стати адвокатом. У 2004 р. він вступив до юридичного ВНЗ. В якому році, за умови успішного завершення 5-річного навчання, він отримає право займатися адвокатською практикою?

  3. Адвокат Петриченко повертався з роботи і випадково став свідком того, як громадянин Метелиця завдав кілька ударів в обличчя громадянину Шанці. Після звернення потерпілого до правоохоронних органів була порушена кримінальна справа за статтею 126 Кримінального кодексу України (частина 1). Шанка звернувся за юридичною допомогою до Петриченка, вважаючи, що тому як очевидцю злочину легше буде надати юридичну допомогу потерпілому, аніж захиснику, який не був свідком події. Одночасно Шанка попросив викликати на судове засідання Петриченка як свідка. Суддя у цьому відмовив, посилаючись на статтю 7 Закону України „Про адвокатуру”. Він вважав, що згідно з

140

виникають в них правові відносини; б) які фізичні і юридичні особи беруть у них участь; в) хто з учасників правовідносин виявляє правоздатність і дієздатність:

  1. учень на прохання батьків придбав в магазині хліб;

  2. токар подав заяву про звільнення з заводу „Азот” і влаштувався на роботу в приватну фірму;

  3. батько подарував своєму тринадцятирічному сину фотоапарат;

  4. п'ятнадцятирічний хлопець відмовився прибрати в своїй кімнаті, незважаючи на вимоги батьків;

  5. чотирнадцятирічна дівчина надіслала власні вірші до редакції журналу, вони були надруковані;

  6. отримавши травму під час гри у дворі, дванадцятирічний хлопець звернувся за медичною допомогою до лікарні.

  1. Мережу приватних магазинів акціонерного товариства було створено для реалізації електропобутових товарів. Однак за кілька місяців переважну частину мережі було перетворено на автосалони. Місцевий орган виконавчої влади, що реєстрував АТ, звернувся до суду з проханням призупинити його діяльність. Суд вирішив задовольнити цю вимогу.

Як це пов'язано з правосуб'єктністю юридичної особи?

  1. З технічних причин деякий час не друкувалися „Відомості Верховної Ради України”, „Офіційний вісник України”, газета „Голос України”. Тому новий і дуже важливий закон було опубліковано в газеті „Київські відомості”. Дехто має сумніви: виконувати вимоги цього закону чи ні ? А як ви вважаєте?

  2. Чому рішення Конституційного Суду України вважаються нормативними?

13