Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Допомога у вирішенні задач з даного посібника.doc
Скачиваний:
144
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
775.68 Кб
Скачать

Тема 5. Основи цивільного права

  1. Доведіть рівність: (А + Б) :В+Г-Ґ = Д:Ж + 3 + Й, де А - часткову цивільну дієздатність має фізична особа, яка не досягла А років. (Цивільний кодекс, ст. 31).

Б - повна цивільна дієздатність може бути надана фізичній особі, яка досягла Б років і працює за трудовим договором. (Цивільний кодекс, ст. 35)

В - спадкоємці фізичної особи, яка оголошена померлою, не мають права відчужувати протягом В років нерухоме майно, що перейшло до них у зв’язку з відкриттям спадщини. (Цивільний кодекс, ст. 47).

Г - строк чинності виключних майнових прав інтелектуальної власності на компонування інтегральної мікросхеми спливає через Г років, що відліковуються від дати подання заявки на компонування інтегральної мікросхеми в установленому законом порядку. (Цивільний кодекс, ст. 475).

Ґ - фізична особа може бути визнана судом безвісно відсутньою, якщо протягом Ґ (роки) в місці її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування. (Цивільний кодекс, ст.43).

Д - повну цивільну дієздатність має фізична особа, яка досягла Д років (повноліття). (Цивільний кодекс, ст. 34).

Ж - загальна позовна давність (строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу) встановлюється тривалістю у термін Ж (роки). (Цивільний кодекс, ст. 257).

З, И - фізична особа може бути оголошена судом померлою, якщо у місці її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування протягом 3 років, а якщо вона пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку, - протягом И місяців. (Цивільний кодекс, ст. 46).

34

  1. Марта й Едуард вступили в шлюб у січні 2003 р. У грудні цього ж року в них народився син. Через 3 місяці дитина померла. Вважаючи, що причиною смерті сина був поганий догляд за ним дружини, через 2 місяці після смерті дитини Едуард подав позов до суду про розірвання шлюбу. Однак суд не тільки не задовольнив позов, а навіть відмовив у прийнятті справи до розгляду. Едуард вважає відмову неправомірною. Висловіть свої міркування з цього приводу.

  2. Олені, матері 6-місячного Петрика, її чоловік Богдан під час чергової сварки завдав легких тілесних ушкоджень. З відповідною заявою Олена звернулася до правоохоронних органів. Водночас вона подала позов до суду про розірвання шлюбу. У суді їй роз'яснили, що зможуть розглянути справу тільки після винесення судом обвинувального вироку з приводу заподіяння їй легких тілесних ушкоджень Богданом. Дайте юридичний аналіз ситуації.

  3. Оксана та Володимир перебували у шлюбі три роки. Якось в одній із місцевих газет була надрукована стаття, що містила інформацію, яка принижувала честь та гідність Володимира. Через суд він домігся стягнення з редакції газети 4000 грн. за завдану йому моральну шкоду. За ці кошти він придбав телерадіоапаратуру. Коли за рік Оксана і Володимир розлучилися, між ними виник майновий спір саме з приводу телерадіоапаратури: Оксана вважала, що це їхня спільна сумісна власність, а Володимир вважав телерадіоапаратуру особистою приватною власністю. Розв’яжіть конфлікт.

  4. Гаврило працював у системі Міністерства з надзвичайних ситуацій. За час тривалого відрядження, в якому він отримав тяжку травму і від якої незабаром помер, його дружина завагітніла і народила сина. Дитина

119

штучно перервати вагітність, незважаючи на заперечення чоловіка. Своє рішення Марія аргументувала тим, що вагітною є вона, а не Василь, і тому має повне право на самостійне прийняття рішення щодо аборту. Дайте юридичний аналіз ситуації.

  1. Куратченко, батько двох малолітніх дітей, захопився грою у карти. Через нескінченні програші сім'я терпіла великі нестатки. Дітям часто нічого було дати їсти. Дружина Куратченка звернулася до керівника підприємства, де працював її чоловік, з проханням видавати його зарплатню їй. Директор прохання задовольнив. Чи правомірним є рішення? Свою відповідь обгрунтуйте.

  2. Після розлучення громадянки Т. із своїм колишнім чоловіком Р. у них виник конфлікт. Р. вимагав, щоб колишня дружина змінила своє прізвище на дошлюбне, але Т. не погоджувалася. Конфлікт затягнувся і набув нової сили через два роки, коли Т. взяла новий шлюб і вирішила змінити прізвище сина, що жив з нею, на прізвище нового чоловіка, яке взяла собі і вона. Але Р. не дав згоди на це. Як вирішити цей конфлікт?

  3. Марія перебувала у шлюбі з Василем з 2000 р. З 2003 р. їхні стосунки різко погіршилися. Марія почала зустрічатися з Віталієм, Василь часто їздив у відрядження. У березні 2003 р. Марія завагітніла. За її позовом суд присудив Василю аліменти на її утримання відповідно до ст. 84 Сімейного кодексу. Чоловікові вагітної вдалося у суді опротестувати своє батьківство через три місяці після народження дитини. У зв'язку з цим Василь звернувся до суду з позовом про повернення Марією аліментів. Суд відмовив у задоволенні позову. Чи є рішення суду правомірним? Свою відповідь обгрунтуйте.

118

  1. Доведіть рівність: (А - Б) : В + Г = (Ґ - Д) : Ж + 3, де

А - строк чинності майнових прав інтелектуальної власності на твір спливає через А років, що відліковуються з 1 січня року, наступного за роком смерті автора чи останнього із співавторів, який пережив інших співавторів, крім випадків, передбачених законом. (Цивільний кодекс, ст. 446).

Б - строк чинності виключних майнових прав інтелектуальної власності на сорт рослин, породу тварин спливає через тридцять років, а щодо дерев та винограду - через Б років, що відліковуються з 1 січня року, наступного за роком державної реєстрації цих прав. (Цивільний кодекс, ст. 487).

В - позовна давність у В років застосовується до вимог про визнання недійсним правочину, вчиненого під впливом насильства або обману. (Цивільний кодекс, ст. 258).

Г - майнові права інтелектуальної власності на торговельну марку є чинними протягом Г років з дати, наступної за датою подання заявки на торговельну марку в установленому законом порядку, якщо інше не встановлено законом. (Цивільний кодекс, ст. 496).

Ґ - у разі знаходження скарбу, що є пам’яткою історії та культури, право власності на нього набуває держава. Особа, яка виявила такий скарб, має право на одержання від держави винагороди у розмірі до Ґ відсотків від його вартості на момент знахідки, якщо вона негайно повідомила міліції або органові місцевого самоврядування про скарб і передала його відповідному державному органові або органові місцевого самоврядування. (Цивільний кодекс, ст. 343).

Д - знайдені транспортні засоби передаються на зберігання міліції, про що робиться оголошення в друкованих засобах масової інформації. Якщо протягом Д місяців від дня опублікування цього оголошення власник або інша особа, яка має право вимагати повернення транспортного засобу, не будуть виявлені або вони не заявлять про свої права на

35

транспортний засіб, міліція має право продати його, а суму виторгу внести на спеціальний рахунок у банку (Цивільний кодекс, ст. 338).

Ж - договори вважаються багатосторонніми, коли в них бере участь більше Ж осіб. (Цивільний кодекс, ст. 626).

З - позовна давність у 3 (років) застосовується до вимог про застосування наслідків нікчемного правочину. (Цивільний кодекс, ст. 258).

  1. Доведіть рівність: (А + Б + В) :Г + (Ґ + Д) : Ж = 3, де

  1. Б - кожна із сторін договору найму, укладеного на невизначений строк, може відмовитися від договору в будь- який час, письмово попередивши про це другу сторону за А (місяці), а у разі найму нерухомого майна - за Б (місяці). Договором або законом може бути встановлений інший строк для попередження про відмову від договору найму, укладеного на невизначений строк. (Цивільний кодекс, ст. 763).

  2. Г - якщо на товар не встановлений гарантійний строк або строк придатності, вимога у зв’язку з його недоліками може бути пред’явлена покупцем за умови, що недоліки були виявлені протягом розумного строку, але в межах В років, а щодо нерухомого майна - в межах Г років від дня передачі товару покупцеві, якщо договором або законом не встановлений більший строк. (Цивільний кодекс, ст. 680).

Ґ - строк чинності виключних майнових прав інтелектуальної власності на винахід спливає через Ґ років, що відліковуються від дати подання заявки на винахід в установленому законом порядку. (Цивільний кодекс, ст. 465).

Д - до вимог про розірвання договору дарування застосовується позовна давність в Д (ріки). (Цивільний кодекс, ст. 728).

Ж - якщо строк (термін) виконання боржником

36

виплачено 5 тис. гри. страхового відшкодування. Олександра вважала, що ці кошти є її особистою приватною власністю, оскільки страхова сума була сплачена нею. Олександр стверджував, що ці кошти є його особистою приватною власністю, оскільки було застраховане його майно. Юрисконсульт Гаврило вважав, що ці кошти є спільною власністю подружжя. Висловіть свою думку з цього приводу.

  1. При розгляді справи про розірвання шлюбу між Антониною та Андрієм і поділу майна виникла суперечка щодо того, кому належать дві дуже дорогі вази. Андрій стверджував, що вони були йому подаровані і тому є його особистою приватною власністю, а Антонина цю обставину заперечувала. Вирішіть конфлікт.

  2. Петров та його колишня дружина Багрова уклали правочин, згідно з яким Петров відмовлявся від утримання своїх неповнолітніх дітей і водночас від права на частку в спільній сумісній власності подружжя на користь дітей. У свою чергу, колишня дружина зобов'язувалася не укладати повторного шлюбу до досягнення дітьми повноліття. Висловіть свою думку щодо відповідності цього правочину законодавству.

  3. Одружуючись, Р. на вимогу майбутнього чоловіка О. дала йому розписку, згідно з якою вона зобов'язалася протягом сімейного життя не вступати на навчання чи роботу. Але після трьох років сімейного життя Р. виявила бажання вступити до вищого навчального закладу. О. заперечував, посилаючись на зобов'язання. Виник конфлікт. Хто правий у цій ситуації?

  4. Марія, яка перебувала в шлюбі з Василем, вирішила

117

постало питання про те, чи може вважатися спільною власністю дорогий столовий сервіз, який з нагоди весілля був подарований Андрію його другом Антоном. Ірина наполягала на тому, що сервіз є спільною власністю подружжя, оскільки це дарунок з приводу спільного свята. Андрій вважав, що цей сервіз є його особистою приватною власністю, оскільки Ірина до його друга стосунку не має. Вирішіть спір.

  1. За час перебування в шлюбі Степан і Діана придбали кілька коштовних жіночих каблучок. Діана ніколи їх не носила, вони з чоловіком тримали ці речі для накопичення капіталу. При розірванні шлюбу постало питання про те, чиєю власністю мають бути ці речі. Діана наполягала, що це її особиста приватна власність, оскільки це жіночі прикраси, речі індивідуального користування. Степан вважав, що коштовності є об'єктом спільної власності, оскільки вони були придбані не для носіння, а для накопичення капіталу. Хто правий у цій ситуації? Свою відповідь обґрунтуйте.

  2. Радіоінженер Григорій (який був одружений), одержавши заробітну плату, придбав паяльник. Через два місяці за свою зарплату він придбав телевізор. Ще через місяць, отримавши премію за перемогу у професійному конкурсі, Григорій купив холодильник. Які з цих речей є особистою приватною власністю, а які - спільною власністю? Свою відповідь обґрунтуйте.

  3. Після реєстрації шлюбу з Валентином Олександра перейшла проживати у будинок, що належав чоловікові. Незабаром на кошти, надані Олександрою, Валентин застрахував будинок. Через півроку будинок зазнав значних пошкоджень від повені. Валентину було

116

обов’язку не встановлений або визначений моментом пред’явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов’язок у Ж-денний строк від дня пред’явлення вимоги, якщо обов’язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства. (Цивільний кодекс, ст. 530).

З - автор має невідчужуване право на одержання грошової суми у розмірі 3 відсотків від суми кожного продажу оригіналу художнього твору чи оригіналу рукопису літературного твору, наступного за відчуженням оригіналу, здійсненим автором. Зазначена сума сплачується продавцем оригіналу твору. (Цивільний кодекс, ст. 448).

  1. Доведіть рівність:

(А + Б): В + Г = Ґ - (Д + Ж): 3, де

А, Б - особа, яка досягла А - річного віку має право вільно самостійно пересуватися територією України і відповідно вибирати місце перебування, а з Б - річного віку - самостійно виїздити за межі нашої держави. (Цивільний кодекс, ст. 313).

В - кількість черг спадкування за законом (Цивільний кодекс, глава 86).

Г - для прийняття спадщини встановлюється строк у Г місяців, який починається з часу відкриття спадщини. (Цивільний кодекс, ст 1270).

Ґ - з Ґ- річного віку особа, яка потребує медичної допомоги, має право на вибір лікаря та методів лікування відповідно до його рекомендацій (Цивільний кодекс, ст. 284).

Д - покупець має право протягом Д днів з моменту передачі йому непродовольчого товару неналежної якості, якщо триваліший строк не оголошений продавцем, обміняти його у місці купівлі або інших місцях, оголошених продавцем, на аналогічний товар інших розміру, форми,

37

габариту, фасону, комплектації тощо. (Цивільний кодекс, ст. 707)

Ж - вік з якого особа може бути засновником (учасником) юридичних осіб, якщо це не заборонено законом або установчими документами (Цивільний кодекс, ст 32.)

З - особа, яка досягла 3 років, має право подати заяву про прийняття спадщини без згоди своїх батьків або піклувальника. (Цивільний кодекс, ст. 1269).

  1. Доведіть рівність:

(А + Б): В + Г = Ґ : Д - (Ж + 3), де

А, Б - неповну цивільну дієздатність має фізична особа у віці від А до Б років (Цивільний кодекс, ст 32).

В - вік з якого особа може самостійно займатися підприємницькою діяльністю. (Цивільний кодекс, ст. 35).

Г - правочин, який вчинено малолітньою особою за межами її цивільної дієздатності, вважається схваленим, якщо її батьки (особи що їх замінюють) дізнавшись про його вчинення, протягом Г (місяців) не заявили претензії другій стороні. (Цивільний кодекс, ст. 221).

Ґ - правочини фізичних осіб між собою на суму, що не перевищує у Ґ разів розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян можуть укладати в усній формі (Цивільний кодекс, ст. 208).

Д - кількість видів спадкування (Цивільний кодекс, ст. 1217).

Ж - кредиторові спадкодавця належить протягом Ж (місяців) від дня, коли він дізнався або міг дізнатися про відкриття спадщини, пред’явити свої вимоги до спадкоємців, які прийняли спадщину, незалежно від настання строку вимоги. (Цивільний кодекс, ст. 1281)

З - батьки спадкодавця належать до 3 черги спадкування за законом (Цивільний кодекс, ст. 1261).

38

говорить, що речі індивідуального користування є роздільною власністю кожного з подружжя. Чи є шанси у жінки залишити недоторканими усі свої прикраси?

  1. Після служби в армії Сашко вирішив вступити до столичного ВНЗ, але це йому не вдалося. За час складання вступних іспитів йому дуже сподобалося в Києві і він залишився у столиці. Однак усі його спроби знайти роботу натикалися на одну перепону: всюди вимагали наявність реєстрації за місцем проживання у Києві. Сашко зателефонував Ользі, з якою познайомився на вступних іспитах. Його пропозиція зацікавила дівчину: вони укладають шлюб і Сашко реєструється за її адресою. Це дає йому змогу влаштуватися на роботу, і коли він почне заробляти - віддячить Ользі тим, що протягом року буде щомісяця сплачувати їй по 100 гри. Через місяць шлюб було укладено. Ввечері Сашко несподівано приїхав до Ольги і поставив ультиматум раз вони подружжя, то він має право проживати в її квартирі і ніякі гроші сплачувати не збирається. На чиєму боці закон і яке розв'язання цієї проблеми?

  2. Громадяни М. та П. прийняли рішення про розлучення та звернулися до суду. Неповнолітній син за спільним рішенням мав залишитися з матір'ю М., але виникла суперечка щодо розподілу майна. Чоловік П. зазначив, що він протягом усього періоду перебування у шлюбі працював на двох роботах, отримуючи досить великі гроші, саме за них було придбано сучасну апаратуру, збудовано дачу. В той же час дружина М. тривалий час не працювала, була домогосподаркою. У зв'язку з цим П. вимагав виділити дружині 1/3 майна, а інші 2/3 залишити за ним. Яким має бути рішення суду?

  3. При розірванні шлюбу між Андрієм та Іриною

115

належним чином оформлена. Вартість автомобіля у кілька разів перевищувала витрати на весілля. Але за два дні до весілля Петро, наречений Марини відмовився від реєстрації шлюбу. У зв'язку з цим Марина поставила перед ним вимогу відшкодувати завдаток, виплачений за оренду зали, вартість продуктів харчування, які не підлягають зберіганню, завдаток за прокат весільного одягу, а також вимогу щодо компенсації вартості “Мерседеса”. Дайте юридичний аналіз ситуації.

  1. Євген, подаючи заяву про реєстрацію шлюбу до РАЦСу з Лесею, приховав від нареченої свою судимість, наявність позашлюбної доньки і незадовільне матеріальне становище. Леся дізналася про все це через місяць після весілля і вирішила звернутися до суду з позовом про визнання шлюбу недійсним. Чи повинен суд задовольнити позов? Свою відповідь обгрунтуйте.

  2. Володимир, який перебував у зареєстрованому шлюбі з Іванною, зміг одружитися з Наталією. З останньою він проживав два роки. Згодом Наталія дізналася про те, що Володимир перебуває у шлюбі з іншою жінкою. Однак і після цього вона продовжувала жити з Володимиром. Через два роки через хворобу вона стала непрацездатною і гостро потребувала матеріальної допомоги. Але на цей момент Володимир уже повернувся до Іванни. Наталія звернулася до суду з позовом про стягнення з Володимира аліментів на утримання. Суд у задоволенні позову відмовив. Чи правомірна відмова суду? Свою відповідь обгрунтуйте.

  3. Під час розлучення у подружжя виникла суперечка щодо розподілу майна. Чоловік наполягає, що розподілу підлягають і золоті прикраси дружини, бо згідно закону - майно, що виникло в шлюбі, є спільною власністю. Дружина з цим не погоджується, посилаючись на норму закону, яка

114

  1. У міській газеті „Вечірні вісті” була надрукована стаття під назвою „Приходьте до них учитися.”. У статті розповідалося про низький рівень навчання учнів в одній з приватних спеціалізованих шкіл міста, зокрема зазначалося, що випускник школи В., який вивчав англійську мову 11 років, не зміг на вступному іспиті розповісти англійською мовою про свою сім'ю. Стаття завершувалася словами: „Якщо у вас є зайві гроші, то йдіть до них учитися”.

Наступного дня після виходу статті всі учні школи були обурені. „У статті немає жодного слова правди, - говорив Сергій, - цей випускник В. провчився у нашому класі півроку і перейшов до іншої школи”. „Що тепер робити?” - звернулася до всіх Ольга. „Нашому директорові треба проглянути Цивільний кодекс і подати позов до суду”, - заявив Олег. „А до чого тут Цивільний кодекс? Я завжди думала, що в ньому містяться лише положення щодо майна,” - заперечила Лариса.

Як ви вважаєте, чи справді цю ситуацію регулює цивільне право?

  1. Наскільки правий був Остап Бендер, коли звертався до гр. Корейки як “юридична особа” до “юридичної особи”? Мотивуйте свою відповідь.

  2. Фірма „Варіант” спеціалізувалася на наданні посередницьких послуг у сфері нерухомості. Офіс фірми був розташований в орендованому приміщенні. Власністю фірми були тільки оргтехніка, автомобіль та грошові внески на банківських рахунках. Студент-юрист Петро стверджував, що фірма „Варіант” не є юридичною особою, оскільки вона, по- перше, не має відокремленого майна, а по-друге, оскільки її офіс розташований в орендованому приміщенні, то неможливо визначити місцезнаходження юридичної особи, бо кімнати, які займає фірма „Варіант”, є місцезнаходженням тієї

39

юридичної особи, якій вони належать на праві власності, а дві юридичні особи не можуть мати одне місцезнаходження. Заперечуючи йому, студент-юрист Константан твердив, що у ст. 80 ЦК, де дано поняття юридичної особи, взагалі не йдеться про те, що юридична особа повинна мати

відокремлене майно і чітко визначене місцезнаходження. Тому фірму „Варіант” можна вважати юридичною особою. З ким із студентів ви згодні? Свою відповідь обґрунтуйте.

  1. Громадянину України рішенням міськвиконкому

відмовлено у реєстрації приватного підприємства, бо він є пенсіонером. Чи відповідає це законодавству?

  1. Громадянину Ізраїлю відмовлено у відкритті

приватного підприємства в м. Дніпропетровську, бо він не є громадянином України і постійно не проживає в цьому місті. Чи відповідає це законодавству?

  1. Громадянин Безштанько вирішив стати приватним підприємцем і відкрити аптеку. У цьому заявнику було відмовлено, бо за освітою він музикант і взагалі не розуміється на лікарських препаратах. Дайте правовий коментар цій ситуації.

  2. Реформування агропромислового комплексу і

земельних відносин привело до значного збільшення кількості фермерських господарств у селі Переяславка. Сільський голова Голік теж вирішив стати фермером, але у райдержадміністрації йому було відмовлено. Громадянин Голік вважає це порушенням ст. 42 Конституції України, яка говорить що кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена на законом. А створення С(Ф)Г дозволено Законом України „Про селянське (фермерське) господарство” від 22.06.1993 року. Хто помиляється: чиновники

40

  1. Навчаючись на п'ятому курсі університету, киянин Л. одружився з однокурсницею Р., яка приїхала на навчання із Закарпаття. Батьки Л. дали згоду на шлюб, а батьки нареченої на весілля не приїхали, пояснюючи це транспортними складностями. Після реєстрації шлюбу Р. було зареєстровано у квартирі чоловіка, але вона майже не бувала тут. Постійні сварки з Л. та його батьками, відмова брати участь у веденні домашніх справ призвели до швидкого погіршення відносин. Уже через сім місяців постало питання про неможливість сімейного життя. Що можна порадити чоловіку-невдасі, щоб вийти із складної ситуації з найменшими втратами, адже Р. вимагає поділу майна та житлової площі?

  2. Валерію та Ользі при поданні заяви про реєстрацію шлюбу у РАЦСі було сказано, що реєстрація шлюбу відбудеться тільки в тому разі, якщо наречені пройдуть медичне обстеження. За два дні до реєстрації шлюбу нареченим було повідомлено, що вона не відбудеться, поки вони не нададуть довідки про сам факт проходження медичного обстеження. Чи прамірна вимога працівників РАЦСу?

  3. Через два тижні після подання заяви про реєстрацію шлюбу Кіндрат повідомив своїй нареченій Степаниді, що він передумав одружуватися. Для останньої це був такий тяжкий удар, що вона наклала на себе руки. Батьки покійної подали позов до суду, щоб Кіндрат відшкодував завдану моральну шкоду. Кіндрат заперечував проти позову, посилаючись на ст. 31 Сімейного кодексу, якою не передбачено відшкодування моральної шкоди особою, яка відмовилася від шлюбу. Проаналізуйте ситуацію.

  4. За два тижні до весілля Марини її дядько Олег уклав з нею договір дарування автомобіля “Мерседес” із зобов'язанням передати дарунок відразу ж після реєстрації шлюбу. Угода було

113

батьки нареченої. На них же покладався обов'язок оплатити прокат весільного одягу Марини. За прокат одягу було заплачено 150 гри. передоплатою, а на весілля витрачено 5 тис. грн., з них вдалося зберегти від збитків 4 тис. (частина харчів зіпсувалася, а завдаток залишився у музикантів). У зв'язку з цим Марина вважала, що вона має право притягнути Дениса до цивільної відповідальності у зв'язку з витратами на весілля, до сімейної відповідальності у зв'язку з оплатою прокату весільного одягу і право на відшкодування моральної шкоди. Проаналізуйте ситуацію.

  1. Громадянин Н. після авіакатастрофи, в яку він потрапив, частково втратив розум і за рішенням суду був визнаний недієздатним. Але через 5 років він вийшов з лікарні, почав працювати, ще через рік одружився. Дружину він повідомив про рішення суду, але в РАЦСі про це нічого не сказав. Два роки по тому суд повернув дієздатність Н. Але ще через три роки дружина звернулася з позовом до суду про визнання шлюбу недійсним, мотивуючи це недієздатністю Н. при його укладенні. Яке рішення має прийняти суд?

  2. В якій із нижченаведених ситуацій має місце порушення принципу добровільності шлюбу:

Ситуація 1. 20-річна Світлана, яка була вагітною від Івана, заявила останньому, що накладе на себе руки, якщо той не візьме з нею шлюб. Шлюб між ними було зареєстровано.

Ситуація 2. 29-річна Надія, зневірившись у невдачах щодо влаштування особистого життя, погодилася на пропозицію 50- річнош Феофана взяти з ним шлюб.

Ситуація 3. 22-річна Галина, яка з раннього дитинства потерпала від матеріальної скрути, погодилася на пропозицію Г ер мана, заможного чоловіка, одружиться з ним.

Сгтуація 4. Батьки Ольги заявили останній, що зречуться її, якщо вона не побереться з багатим Юрієм. Дочка врешті-решт дала на це згоду.

112

райдержадміністрації чи сільський голова Голік?

  1. 10-річний Олександр отримав майновий сертифікат. Батьки на нього придбали акції виробничого об’єднання “Азот”. Через два роки до Олександра на спортмайданчику підійшов чоловік, який дізнався, що Олександр має акції заводу, і пообіцяв йому за акції дати коробку цукерок та ящик „Фанти”. Олександр, не спитавши батьків, поміняв акції на цукерки і „Фанту”. Чи мав право зробити це Олександр? Поясніть.

  2. До 14-річного Владислава звернувся 15-річний Олег із проханням дати відеокамеру для проведення відеозапису однієї з шкільних урочистостей. Владислав погодився і дав власну відеокамеру у користування на 6 годин. Однак шкільне свято затягнулося, Олег повертався додому пізно ввечері й тому залишив річ у класному кабінеті. Вночі відеокамера була викрадена. Проаналізуйте ситуацію.

  3. 16-річний Петро під час відпустки своїх батьків

придбав за 3000 гривень у магазині “Світ комп’ютерів”

комп’ютер. Через два тижні він вийшов з ладу не з вини Петра. Коли Петро звернувся до магазину, щоб відповідно до гарантії відремонтували комп’ютер або повернули гроші, то там відповіли, що він сам в усьому винен і, оскільки неповнолітній, то не має права на гарантію. Прокоментуйте ситуацію.

  1. Олексій був у гостях у свого друга. Він засидівся допізна і повертався додому вночі. Будучи у стані алкогольного сп'яніння, він не мав сил дійти пішки і тому

зупинив таксі. Після того як Олексій під'їхав на машині

додому, з'ясувалося, що йому нічим розрахуватися за транспортну послугу. Тоді Олексій вирішив оплатити послугу

41

годинником. На другий день він знайшов таксиста і поставив вимогу про повернення годинника, водночас виявивши готовність оплатити послугу грошима. Таксист у відповідь заявив, що правові відносини між ним і Олексієм припинилися після виконання договору перевезення пасажира і тому ні про яке повернення годинника йтися не може. Проаналізуйте ситуацію.

  1. Петро залишив дружині Наталії записку про те, що вирішив покінчити життя самогубством. Після цього його ніхто не бачив. Через шість місяців Наталія звернулася до суду із заявою про оголошення Петра померлим. Суд відмовив у задоволенні заяви. Чи правильне рішення прийняв суд? Свою відповідь обгрунтуйте.

  2. 16-річний Василь, який працював у фірмі „Гарант”, більшу частину своєї зарплати пропивав. Він ходив в убогому одязі, зношених черевиках, не мав грошей на ліки, а іноді й на харчі. Батько Василя давно помер, а самотня мати мала дуже малі доходи. У зв'язку з вищевикладеним вона звернулася із заявою до суду про обмеження її сина у дієздатності. Василь був упевнений в тому, що він не буде обмежений у дієздатності. По-перше, обмежити у дієздатності можна тільки осіб, які є повністю дієздатними. По-друге, у нього немає сім'ї, яку він ставив би у тяжке матеріальне становище. Дайте оцінку аргументам Василя.

  3. 17-річний Дмитро, який не перебував у шлюбі, був записаний батьком двомісячного Павлика. Через місяць після запису Дмитра батьком Павлика, останній помер. У цей момент Дмитрові було 17 років і 5 місяців. Він мав власні кошти і вирішив купити собі дачний будинок. Батьки Дмитра вважали, що він не має права цього робити, оскільки уже не є повністю дієздатним. Дмитро із цим не погоджувався. Хто

42

житлового фонду. (Закон “Про приватизацію державного житлового фонду”, ст. 3.)

  1. Віктор і Людмила познайомилися першого березня і того ж дня вирішили подати заяву до РАЦСу про бажання укласти шлюб. Чи буде дійсним їх шлюб, якщо вони знайомі дуже невеликий термін і фактично не знають один одного?

  2. Громадянин П. та громадянка М. звернулися до РАЦСу з проханням зареєструвати їх шлюб. Прийнявши заяву, співробітники РАЦСу призначили строк реєстрації шлюбу через місяць після подання заяви. Але молоді не погодилися з цим, вони пояснили, що багато років знають один одного, тому для них додаткові роздуми не потрібні, до того ж П. - геолог, через кілька днів повинен виїжджати в експедицію на весь польовий сезон - більше, ніж півроку. Чи можна вирішити цю проблему?

  3. Петро й Катерина подали заяву про укладення шлюбу. За декілька днів до реєстрації Катерина раптом завередувала і висунула вимогу до Петра, щоб він надав їй медичну довідку, яка засвідчує, що він не хворий на СНІД. Петро розсердився і сказав, що інформація про стан здоров'я людини є таємницею і розголошенню не підлягає. Хто з них не правий?

  4. Ваші знайомі вирішили укласти шлюб за старовинними правилами - обвінчатися в церкві, вони звернулися до вас за порадою з цього приводу. Що ви їм порадите?

  5. 5 січня Денис та Марина подали до РАЦСу заяву про реєстрацію шлюбу. 4 лютого, за два дні до весілля, Денис повідомив Марину, що передумав одружуватися. За домовленістю між батьками приготування до весілля повністю брали на себе

111

громадянам квартири (будинки) з розрахунку санітарної норми А (квадратних метрів) загальної площі на наймача і кожного члена його сім’ї та додатково В квадратних метрів на сім’ю. (Закон України “Про приватизацію державного житлового фонду”, ст. 3.)

Б - при виникненні заборгованості з вини особи, яка зобов’язана сплачувати аліменти за рішенням суду, одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі Б (відсотків) від суми несплачених аліментів за кожен день прострочення. (Сімейний кодекс України, ст. 196).

Г - повнолітні падчерка, пасинок зобов’язані утримувати непрацездатних мачуху, вітчима, якщо вони потребують матеріальної допомоги і якщо вони надавали падчерці, пасинкові систематичну матеріальну допомогу не менш як Г років, за умови, що падчерка, пасинок можуть надавати матеріальну допомогу. (Сімейний кодекс України, ст. 270).

Ґ - при усиновленні дитини іноземцями за нею зберігається громадянство України до досягнення нею Ґ років. (Сімейний кодекс України, ст. 283).

Д - кожен учасник сімейних відносин, який досяг Д

років, має право на безпосереднє звернення до суду за захистом свого права або інтересу. (Сімейний кодекс України, ст. 18).

Ж, 3 - неповнолітньою вважається дитина у віці від Ж

до 3 років. (Сімейний кодекс України, ст. 6).

И - якщо особа до досягнення повноліття проживала з родичами або іншими особами однією сім’єю, вона зобов’язана утримувати непрацездатних родичів та інших осіб, з якими проживала не менш як И років, за умови, що ця особа може надавати матеріальну допомогу. (Сімейний кодекс України, ст. 271).

К - кількість способів приватизації державного

110

правий у цій ситуації? Свою відповідь обґрунтуйте.

  1. 17-річна заміжня Марина продала одержану від бабусі у спадок квартиру. Батьки, коли дізналися про це, стали вимагати розірвання договору купівлі-продажу. Прокоментуйте ситуацію.

  2. 17-річний Георгій отримав велику спадщину. Через кілька тижнів тяжко захворів і опинився у лікарні. Близьких родичів у нього не було. За пропозицією медсестри, яка знала про те, що Георгію залишилося жити недовго (він про це не знав), він взяв з нею шлюб. Медсестра розраховувала стати спадкоємцем за Георгієм. Але через місяць з'ясувалося, що лікарі помилилися з діагнозом. За позовом Георгія, який дізнався про справжні наміри медсестри, шлюб визнали недійсним. Через тиждень він вирішив продати частину майна, отриманого в порядку спадкування, і за виручені кошти поїхати для продовження лікування за кордон. Однак нотаріус відмовився посвідчити договір купівлі-продажу нерухомості. Чи правомірна відмова? Свою відповідь обґрунтуйте.

  3. Відомо, що результати творчої та інтелектуальної діяльності є об'єктами цивільних відносин і підлягають правовій охороні. У голові професора Маркова виникли геніальні наукові ідеї. Чи охороняються вони авторським правом?

  4. Яна за час перебування у шлюбі зі Степаном побудувала будинок, придбала дорогі меблі та автомобіль. Після 15 років подружнього життя Степан виїхав з дому на власному автомобілі у невідомому напрямі й не повернувся. Всі спроби встановити його місце перебування виявилися безрезультатними. У зв'язку з цим за заявою Яни Степана

43

було визнано безвісти відсутнім. Через два роки після цього Яна вирішила продати будинок і звернулася до нотаріуса із проханням посвідчити договір купівлі-продажу. Нотаріус прохання виконав. Дайте правовий аналіз ситуації.

  1. Приватний підприємець відкрив цех з пошиття спортивних костюмів. Щоб не було проблем з реалізацією товару, кожну річ він наказав прикрашати надписом «асіісіаз» на зразок відомої всім фірми. Що ви можете сказати про винахідливість підприємця?

  2. Робітник археологічної експедиції С. під час розкопок знайшов скарб - горщик із золотими та срібними монетами. С. передав скарб державним органам зі сподіванням на виплату винагороди. Його товариш М. висловив міркування, що знайдений скарб має цілком належати особі, яка його знайшла. А як вважаєте ви?

  3. Олена разом зі своїми дочками Галиною (12 років) та Оксаною (10 років) була на утриманні свого чоловіка Юрія. Крім будинку, вони мали у власності ще й автомобіль „Мерседес”. Після загибелі Юрія на роботі Олена опинилася в скрутному матеріальному становищі. Вона ніяк не могла влаштуватися на роботу, оскільки не мала професії, а її старша дочка захворіла на хворобу, яка потребувала великих витрат на лікування. Консервативні методи лікування виявилися безрезультатними, і тому з'явилася потреба у проведенні операції, яка дорого коштувала. Оскільки грошей у Олени не було, то вона звернулася до Володимира з проханням про надання позики. Володимир, у свою чергу, запропонував купити в Олени автомобіль, оскільки остання не вміла водити машину. Переживаючи за дочку, Олена уклала договір купівлі-продажу, але за дуже низькою ціною. Операція пройшла успішно, і після того, як Олена вийшла із

44

причин, не проявляють щодо неї батьківської турботи та піклування, не виховують та не утримують її. (Сімейний кодекс України, ст. 219).

Ґ - один із батьків може подати заяву за місцем роботи, місцем виплати пенсії, стипендії про відрахування аліментів на дитину з його заробітної плати, пенсії, стипендії у розмірі та на строк, які визначені у цій заяві. На її підставі аліменти відраховуються не пізніше Ґ денного строку від дня, встановленого для виплати заробітної плати, пенсії, стипендії. (Сімейний кодекс України, ст. 187).

Д - мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж Д відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, якщо розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі, менше мінімального розміру, то дитині призначається відповідно до закону державна допомога в розмірі різниці між визначеним розміром аліментів і Д відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. (Сімейний кодекс України, ст. 182, 184).

Ж - особа має право на попереднє звернення за захистом своїх сімейних прав та інтересів до органу опіки та піклування, рішення якого є обов’язковим до виконання, якщо протягом Ж днів від часу його винесення зацікавлена особа не звернулася за захистом своїх прав або інтересів до суду. (Сімейний кодекс України, ст. 19).

З - аліменти за минулий час можуть бути присуджені, якщо позивач подасть суду докази того, що він вживав заходів щодо одержання аліментів з відповідача, але не міг їх одержати у зв’язку з ухиленням останнього від їх сплати. У цьому разі суд може присудити аліменти за минулий час, але не більш як за 3 років. (Сімейний кодекс України, ст. 191).

  1. Доведіть рівність: А-Б:В-Г : Ґ = Д - Ж + 3, де

А, В - при приватизації житла безоплатно передавалися

109

кодекс України, ст. 283).

Ж - особа, яка була усиновлена, має право після досягнення нею Ж років на одержання інформації щодо свого усиновлення. (Сімейний кодекс України, ст. 226).

З - якщо батьки проживають окремо, місце проживання дитини, яка досягла 3 років, визначається нею самою. (Сімейний кодекс України, ст. 160).

Й - якщо усиновлюється дитина, яка не досягла Й років, службові особи при виявленні її згоди на усиновлення зобов’язані вживати заходів щодо забезпечення таємниці усиновлення від самої дитини. (Сімейний кодекс України, ст. 227).

К - батьки зобов’язані невідкладно, але не пізніше К (місяців) від дня народження дитини, зареєструвати народження дитини в державному органі реєстрації актів цивільного стану. (Сімейний кодекс України, ст. 144).

  1. Доведіть рівність: А-Б:В-Г : Ґ = Д : Ж + 3, де

А - батьком дитини, яка народилася до спливу А (місяців) від дня припинення шлюбу або визнання шлюбу недійсним, але після реєстрації повторного шлюбу її матері з іншою особою, є чоловік її матері у повторному шлюбі. (Сімейний кодекс України, ст. 124).

Б - договір про патронат припиняється у разі відмови від нього вихователя або дитини, яка досягла Б років. (Сімейний кодекс України, ст. 144).

В - якщо усиновлюється дитина, яка досягла В років, то для запису усиновлювача матір’ю, батьком потрібна згода дитини, крім випадку, якщо вона проживає в сім’ї усиновлювачів і вважає їх своїми батьками. (Сімейний кодекс України, ст. 229, 218).

Г - усиновлення дитини може бути проведено без згоди повнолітніх батьків, якщо судом буде встановлено, що вони, не проживаючи з дитиною понад Г місяців без поважних

108

стресового стану, вона запропонувала Володимиру, щоб він продав їй машину за ту саму ціну, за яку свого часу вона продала її йому. Володимир відмовився, стверджуючи, що договір купівлі-продажу не може передбачати зворотний продаж майна. Чи може Олена повернути собі автомобіль? Свою відповідь обгрунтуйте.

  1. Працівник заводу „Десна” Сопко був уповноважений керівником цього підприємства на укладення із заводом „Трипілля” договору про поставку 50 т цементу. Прибувши на завод, Сопко уклав договір поставки не тільки щодо цементу, а й щодо 200 т вапна, оскільки, як з'ясувалося, вапно тут було дешевшим, ніж на інших підприємствах, а якість будматеріалу - високою. Однак інший представник заводу за день до цього уклав договір поставки вапна з іншим підприємством. У зв'язку з цим керівництво „Десни” надіслало телеграму заводу „Трипілля” про відмову від договору, посилаючись при цьому на ст. 241 Цивільного кодексу, згідно з якою несхвалення правочину тим, кого представляють, тягне за собою його недійсність. Дайте юридичний аналіз ситуації.

  2. Григорій продав Михайлу житловий будинок. Коли Михайло вселився в нього, то помітив, що у дворі немає однієї з господарських будівель. З підвалу зникли вікна, які він бачив під час огляду будинку, телеантена та меблі із кімнат. Михайло пред'явив відповідні претензії Григорію, а той відповів, що про продаж тих речей, про які говорить Михайло, вони не домовлялися. Проаналізуйте ситуацію.

  3. Збираючись у відрядження, сусід залишив вам для догляду свою кішку. Через тиждень у неї народилися кошенята. Чи має право сусід вимагати від вас повернення не тільки кішки, а й кошенят, адже він вам давав тільки кішку?

45

  1. 17 квітня Ганна придбала у магазині „Взуття” зимові чоботи. На другий день її подруга Валерія переконала Ганну в тому, що чоботи такого фасону уже давно вийшли з моди. Валерія запропонувала їх обміняти. Ганна довго вагалася, але коли вона 5 травня прийшла в магазин, то їй відмовили, пославшись на пропуск 14-денного строку. Ганна вважала відмову неправомірною з наступних причин. По- перше, 26 квітня і 3 травня були вихідними днями, а 1 і 2 травня - святковими. Тому 14-денний строк закінчувався саме 5 травня. По-друге, відлік 14-денного строку мав починатися з початку зимового сезону. Розв'яжіть справу.

  2. За договором майнового найму Олег передав Валерію корову строком на два роки. Після закінчення строку договору Валерій продовжував користуватися предметом договору. На неодноразові прохання Олега повернути корову він більше ніж півроку не реагував. За цей період корова отелилася. Зрештою, Валерій корову повернув, а теля залишив собі. Олег вимагав віддати йому теля, посилаючись на ч. II ст. 189 Цивільного кодексу, згідно з якою плоди належать власникові речі, якщо інше не встановлено договором або законом. Валерій вважав, що теля є його власністю, оскільки, згідно зі ст. 775 Цивільного кодексу, наймачеві належить право власності на плоди, одержані ним у результаті користування річчю. Дайте правовий аналіз ситуації.

  3. Анатолій вирішив придбати у магазині лижі. Після того як він оплатив покупку, з'ясувалося, що йому до лиж не видали лижних палиць. Він із цим не погодився і висунув претензії магазину. Йому відповіли, що він може придбати палиці для лиж, але тільки за окрему плату. Працівники магазину пояснили це тим, що деякі покупці не хотіли брати лижні палиці і вимагали відповідного зниження ціни. З того

46

Ж - усиновлювач може змінити відомості про місце народження та дату народження дитини. При цьому дата народження дитини може бути змінена не більш як на Ж (місяців). (Сімейний кодекс України, ст. 230).

З - до вимоги про поділ майна, що є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя, заявленої після розірвання шлюбу, застосовується позовна давність у 3 роки. (Сімейний кодекс України, ст. 72).

И - до вимоги про визнання материнства (батьківства) встановлюється позовна давність в И (років), яка починається від дня, коли особа дізналася або могла дізнатися, що є матір’ю (батьком) дитини. (Сімейний кодекс України, ст. 138, 139).

  1. Доведіть рівність: А - (Б + В) : (Г + Ґ) + Д = (Ж + 3) : Й

+ К, де

А - місце проживання дитини, яка досягла А років, визначається за спільною згодою батьків та самої дитини. (Сімейний кодекс України, ст. 160).

Б - опіка встановлюється над дитиною, яка не досягла Б років. (Сімейний кодекс України, ст. 243).

В - піклування встановлюється над дитиною до В років (Сімейний кодекс України, ст. 243).

Г - дружина (чоловік), з якою проживає дитина, має право на утримання від чоловіка (дружини) - батька (матері) дитини до досягнення дитиною Г років. (Сімейний кодекс України, ст. 84, 86).

Ґ - суд постановляє рішення про розірвання шлюбу після спливу Ґ (місяців) від дня подання заяви. До закінчення цього строку дружина і чоловік мають право відкликати заяву про розірвання шлюбу. (Сімейний кодекс України, ст. 109).

Д - дитина, яка є громадянином України, може бути усиновлена іноземцем, якщо вона перебуває не менш як Д (років) на обліку у Центрі з усиновлення дітей. (Сімейний

107

України, ст. 28).

И - позов про розірвання шлюбу не може бути пред’явлений протягом вагітності дружини та протягом И (років) після народження дитини, крім випадків, коли один із подружжя вчинив протиправну поведінку, яка містить ознаки злочину, щодо другого з подружжя або дитини. (Сімейний кодекс України, ст. 110).

  1. Доведіть рівність: А-(Б + В):Г + Ґ- Д = ЖхЗ-Й, де

А - у разі усиновлення повнолітньої особи різниця у віці не може бути меншою, ніж А років. (Сімейний кодекс України, ст. 211).

Б - якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв’язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов’язані утримувати їх до досягнення Б (років) за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу. (Сімейний кодекс України, ст. 199).

В - усиновлювачем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на В років. (Сімейний кодекс України, ст. 211).

Г - дитина, покинута в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров’я або яку відмовилися забрати з них батьки, інші родичі, може бути усиновлена після досягнення нею Г (місячного) віку. (Сімейний кодекс України, ст. 209).

Ґ - за заявою особи, яка досягла Ґ років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам. (Сімейний кодекс України, ст. 23).

Д - після розірвання шлюбу особа має право на утримання, якщо вона стала непрацездатною до розірвання шлюбу або протягом Д (років) від дня розірвання шлюбу і потребує матеріальної допомоги і якщо її колишній чоловік, колишня дружина може надавати матеріальну допомогу. (Сімейний кодекс України, ст. 76).

106

часу в магазині лижі й палиці продаються окремо. Дайте юридичний аналіз ситуації.

  1. Дієздатний Гаврило, дізнавшись про те, що його 15-річному сусідові Петрові дісталася у спадщину ваза роботи знаменитого митця, звернувся з пропозицією про купівлю вази. Договір купівлі-продажу було укладено без згоди батьків Петра.

Через два тижні Гаврило пошкодив вазу, що призвело до зменшення її естетичної цінності. У зв'язку із цим він запропонував Петрові повернути гроші в обмін на вазу. Петро не погодився. Дайте юридичний аналіз ситуації.

  1. Громадянин Зінченко, будучи у відрядженні в Одесі, купив на ринку картину художника Васнецова за дуже високою ціною. Вдома в Полтаві він показував її своїм гостям, поки не з'ясувалося, що це копія. Оскільки повернути картину невідомому продавцеві не було можливості, то Зінченко вирішив продати кому-небудь картину як оригінал. Незабаром він знайшов покупця - ресторан „Зірка”. Через два місяці після укладення договору купівлі-продажу ресторан відвідав відомий мистецтвознавець, який зауважив директору закладу, що картина є копією, а не оригіналом. Ресторан звернувся до Зінченко з вимогою повернути частину отриманих за картину грошей як зайво виплачених. Дайте юридичний аналіз ситуації.

  2. У Полтаві вирішили створити музей знаменитого композитора, який помер в кінці XX століття. Організатори музею через пресу звернулися до всіх громадян з пропозицією про закупівлю в них особистих речей композитора. Його далекі родичі запропонували купити в них рояль, який, за їх твердженням, належав покійному. Через 2 місяці після того, як рояль виставили в музеї, з'ясувалося, що

47

він ніколи не належав композитору. Дайте правовий аналіз ситуації.

  1. Назар домовився зі Станіславом про купівлю в нього земельної ділянки. Для посвідчення цього договору необхідно було їхати до районного центру, тому Назар передав обумовлену договором суму Станіславу і про всяк випадок взяв у нього розписку про отримання грошей. Але на другий день Станіслав до нотаріальної контори не прийшов. Назар ще двічі нагадував Станіславу про необхідність посвідчення договору, але той твердив, що пізніше цим займеться, а згодом виїхав на цілий рік за кордон. Після повернення з-за кордону Станіслав дізнався про те, що продуктивність проданої ним земельної ділянки значно підвищилася. Він звернувся з позовом про визнання договору купівлі-продажу земельної ділянки недійсним на підставі недодержання форми правочину. У відповідь на це Назар звернувся із зустрічним позовом про визнання цього договору дійсним. Розв'яжіть справу.

  2. Дідусь, вітаючи з днем народження свого повнолітнього онука, оголосив, що дарує йому свій будинок. З часом виявилося непорозуміння: після смерті дідуся про свої права на це житло заявили інші родичі. Що забув зробити дідусь, щоб уникнути такої ситуації?

  3. Василь, що мав вкрай поганий зір, попросив свого друга Вадима підписати замість нього договір позики на суму 500 грн. Після закінчення обумовленого строку дії договору позикодавець звернувся до позичальника з вимогою про повернення боргу. На це боржник відповів, що він нічого не позичав і кредитор не зможе довести факту укладення договору позики. Проаналізуйте ситуацію.

48