Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
document доопрац.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
134.14 Кб
Скачать

30

Допомога у вирішенні даних задач:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680 або https://vk.com/a.jurisprudent https://vk.com/zadachi_po_pravu

Внз „національна академія управління”

КАФЕДРА ЦИВІЛЬНОГО ТА ГОСПОДАРСЬКОГО ПРАВА

Право соціального захисту

Навчально-методичний комплекс для магістрів

Укладач:

Болотіна Нінель Борисівна,

професор кафедри цивільного та господарського права

Національної академії управління,

кандидат юридичних наук, доцент

Задача 1

Товариство з обмеженою відповідальністю „Чиста вода”, розпочинаючи свою діяльність, планувало оформити 8 працівників за трудовим договором і 10 працюючих – за цивільно-правовим договором. Виконавчий директор ТОВ звернувся за роз’ясненням щодо обов’язків ТОВ в системі обов’язкового соціального страхування. Зокрема, його цікавило питання постановки на облік у соціальних страхових фондах, розміру страхових внесків, обрахунку страхового стажу для персоналу. Він також просив надати перелік необхідних правових актів, які врегульовують зазначені питання.

Надайте юридичну консультацію з посиланням на відповідне законодавство.

Задача 2

Громадянка України жителька м. Рівного Куценко протягом п’яти років періодично працювала в Італії домашньою служницею за легально неоформлених трудових відносини. Після невдалих спроб працевлаштуватися у рідному місті, вона звернулася за юридичною консультацією стосовно її прав на працевлаштування та на отримання допомоги по безробіттю, отримання у майбутньому допомоги по вагітності і пологах, допомоги при народженні дитини.

Надайте правову допомогу.

Задача 3

Приватний підприємець – платник єдиного податку Руденко звернувся за консультацією з приводу сплати внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України.

Надайте правову консультацію з посиланням на відповідне законодавство.

Задача 4

Кожухова, яка мала намір зареєструватись як підприємець, попередньо звернулася до адвоката за консультацією, які обов’язкові збори та у якому розмірі до страхових соціальних фондів вона повинна буде сплачувати? Одночасно вона просила роз’яснити, її права щодо користування соціальними виплатами та послугами. Зокрема, її цікавило, чи буде їй оплачуватись лікарняний листок, якщо вона захворіє? Допомога по вагітності і пологах? Чи матиме вона право на безоплатну путівку до санаторію і хто має її надавати? На грошову допомогу в разі настання безробіття? З якого доходу будуть вираховуватись внески? Який порядок реєстрації підприємців як платників соціальних страхових фондів? Нарешті її цікавило, чи буде забезпечено зв’язок між розміром її внесків та розміром її майбутньої пенсії за віком?

Надайте правову консультацію.

Задача 5

Автомобілебудівний завод у зв’язку із фінансовою кризою та скороченням обсягів виробництва вдався до скорочення штату та чисельності працівників. 18 працівників було попереджено про наступне вивільнення та скорочення.

16 працівникам було запропоновано звільнитися за власним бажанням або за угодою сторін, на що працівники погодились, 9 працівників було звільнено за власним бажанням, 7 працівників – за угодою сторін. Усі звільнені звернулися до державної служби зайнятості, де дізналися, що їм як звільненим без поважних причин виплата допомоги по безробіттю буде скорочена до 90 днів.

Підготуйте роз’яснення з посиланням на відповідне законодавство та рішення Конституційного Суду України.