Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
document доопрац.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
134.14 Кб
Скачать

Задача 13

Грицаєнко 46 років у січні 2009 р. отримав 2 групу інвалідності. За призначенням пенсії по інвалідності звернувся у лютому 2009 р. Загальний стаж роботи складав 29 років. При обчисленні пенсії середній коефіцієнт заробітку визначено у розмірі 1,875.

Визначте коефіцієнт страхового стажу та обчисліть розмір пенсії по інвалідності 2 групи згідно з Законом України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

Тема 10. Державне пенсійне забезпечення Задача 1

Горовій після звільнення з державної служби в зв’язку з хворобою призначена пенсія по інвалідності внаслідок загального захворювання згідно з Законом України „Про державну службу”. Через рік, досягши віку 55 років, Горова звернулася до Пенсійного фонду з проханням перевести її з пенсії по інвалідності на пенсію державного службовця за віком. Горова має стаж 35 років страхового стажу, державної служби 25 років, у тому числі 17,5 років – на посадах, віднесених до категорій посад державних службовців.

Надайте консультацію з відповідним обґрунтуванням.

Задача 2

Петренко, викладач приватного вищого навчального закладу IV рівня акредитації, має 30 років педагогічного стажу у вищих навчальних закладах, з яких 10 років становить стаж у приватному закладі, звернулася за консультацією до Пенсійного фонду. Її цікавило, чи матиме вона право на пенсію за віком? За яким Законом України? На яких умовах надається пенсійне забезпечення?

Надайте юридичну консультацію з посиланням на відповідні норми права.

Задача 3

Храмова 49 років, яка працює 3 роки на виборній посаді секретарем сільради, звернулася за консультацією, чи зараховується її робота до педагогічного стажу і чи має вона право на призначення пенсії за вислугу років? До цього вона працювала 22 роки вчителем.

Надайте консультацію з відповідним обґрунтуванням.

Задача 4

Романова - 52 років, перебуває на державній службі 10 років, має статус учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС – запитує, чи має вона право на пенсію державного службовця? Чи має вона право продовжувати працювати, одержуючи пенсію державного службовця.

Надайте консультацію.

Задача 5

Колесник звернувся за роз’ясненням, чи має він право на надбавку до пенсії за віком згідно із Законом України „Про пенсії за особливі заслуги перед Україною”, якщо він за свою трудову діяльність відзначений у 1984 р. медаллю „За отличную службу по охране общественного порядка”, у 1967 р. – Почесною грамотою Центрального комітету КПРС, Ради Міністрів СРСР, ВЦРСП та ЦК ВЛКСМ.

Надайте консультацію.

Задача 6

Каргалова, інвалід ІІІ групи, звернулася із скаргою до Пенсійного фонду. Вона повідомила, що з лютого 1995 р. одержувала призначену їй пенсію з 3 групи інвалідності як державному службовцю. У жовтні 2008 р. відділення Пенсійного фонду повідомило заявниці, що у законодавстві відбулись зміни і пенсію як державному службовцю їй виплачувати не будуть. Заявниця заперечувала законність таких змін щодо тих осіб, яким вже були призначені пенсії на умовах, що діяли раніше, адже вона одержувала пенсію 13 років і 8 місяців.

Проаналізуйте ситуацію. Надайте консультацію з посиланням на відповідне законодавство.