Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
document доопрац.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
134.14 Кб
Скачать

Тема 12. Державна допомога сім’ям з дітьми Задача 1

Самощенко народила дитину 15 травня 2005 р. Отримавши допомогу при народженні дитини, вона на цю допомогу придбала меблі. Невдовзі до Самощенко навідався державний соціальний інспектор для обстеження та складання висновку щодо цільового використання наданої допомоги. Самощенко заявила, що допомога надана їй, інспектор не має права втручатися в її життя і перевіряти, як саме вона використала виплачену соціальну допомогу.

Проаналізуйте ситуацію і складіть письмовий висновок щодо повноважень державного соціального інспектора.

Задача 2

Іванович, - одинока мати, має дитину 10 років, яку виховує сама, - звернулася за юридичною консультацією щодо її прав на соціальний захист.

Підготуйте консультацію з посиланням на відповідні норми права.

Задача 3

Красюк, яка має дитину-інваліда 9 років, запитує, на які соціальні грошові допомоги вона має право?

Надайте консультацію.

Задача 4

Деркач, інженер державного підприємства зв’язку, яка перебуває у відпустці по догляду за дитиною до досягнення 3 років, звернулася за юридичною консультацією щодо розміру допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею 3 років. Її цікавило, чому вона, як застрахована в системі соціального страхування, та її сусідка Гаврилова – непрацююча, яка має дитину 1 року, одержують соціальну допомогу однакового розміру? Її також цікавило, якими правовими нормами визначається розмір допомоги, адже, як вона чула, Конституційний Суд України визнав неконституційними останні зміни до закону, який передбачає виплату допомоги для застрахованих осіб?

Підготуйте консультацію з відповідним обґрунтуванням.

Задача 5

Самсонова – непрацююча звернулася до органів соціального захисту з проханням роз’яснити, чи має вона право на якісь соціальні виплати в зв’язку з вагітністю, пологами, народженням дитини та доглядом за дитиною?

Підготуйте консультацію.

Задача 6

Толмачова запитує, чи має вона право на призначення надбавки на догляд за дитиною-інвалідом незалежно від факту роботи та середньомісячного сукупного доходу сім’ї як одинока мати, якщо батько дитини-інваліда помер, вона одружилася вдруге, але дитину не усиновлено, вона одержує на дитину пенсію?

Надайте роз’яснення з посиланням на відповідні норми права.

Задача 7

До відділу кадрів звернулася Башицька - науково-педагогічний працівник вищого навчального закладу з проханням надати їй додаткову оплачувану відпустку тривалістю 7 календарних днів згідно із ст. 19 Закону Україні „Про відпустки”, як матері, яка виховує дитину віком 12 років. Башицька вважала, що має статус одинокої матері, оскільки дитину вона виховує самостійно, шлюб з батьком дитини розірвано, аліменти на дитину вона не одержує. При цьому Башицька посилалася на роз’яснення начальника відділу Міністерства праці та соціальної політики України, яке було опубліковано у газеті „Праця і зарплата”, в якому з посиланням на п. 5 ч.12 ст. 10 Закону України „Про відпустки” роз’яснювалося, що до числі одиноких матерів належить розлучена жінка, яка виховує дитину без батька, незважаючи на факт одержаних аліментів.

Підготуйте правовий висновок з обґрунтуванням, в якому дайте відповідь на такі запитання. Які жінки належать до категорії одиноких матерів для надання відпусти за ст. 19 Закону України „Про відпустки”? Чи застосовується у чинному законодавстві різне поняття одинокої матері для надання відпустки і соціальної допомоги? Чи збігаються поняття „одинока мати” і „самотня мати”, яке встановлено у податковому законодавстві?