Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
document доопрац.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
134.14 Кб
Скачать

Задача 3

Маршрутний автобус, який здійснював міські перевезення, потрапив у ДТП, перевернувся і частково згорів. Внаслідок цієї аварії, водій і один пасажир загинули, три пасажири отримали тяжкі травми, шість пасажирів – травми середньої тяжкості. Постало питання про відшкодування шкоди, завданої потерпілим.

Підготуйте юридичний висновок щодо цієї ситуації та дайте відповідь на питання: про відповідне законодавство, правовідносини, права потерпілих, обсяг їх прав, зобов’язальних суб’єктів, порядок відшкодування шкоди. Висновок підготуйте письмово.

Задача 4

Тополову, який працював вантажником, через виробничу травму було встановлено 1 групу інвалідності. Тополов звернувся за роз’ясненням, в якому порядку інвалідам надаються протезно-ортопедичні засоби? Куди йому необхідно звертатися? Платно чи безоплатно надаються протези?

Підготуйте юридичну консультацію з посиланням на необхідне законодавство.

Задача 5

Працівниця приватної столової Коваль 38 років при виконанні трудових обов’язків отримала тяжкі опіки. Коваль перебувала на стаціонарному та амбулаторному лікуванні протягом трьох місяців, після чого їй було встановлено 3 групу інвалідності. Коваль звернулася до юриста з проханням про правову допомогу.

Підготуйте юридичну консультацію з посиланням на відповідні норми законодавства. Які права у сфері соціального захисту має заявниця? Чи має вона право на пенсію по інвалідності, виплати на медичний та соціальний догляд за потерпілою, санаторно-курортне лікування?

Задача 6

Під час аварії на шахті загинув працівник Лещенко. На утриманні загиблого були дружина 45 років, син 20 років – студент денного навчання інституту, донька 6 років, мати – пенсіонерка за віком.

Підготуйте юридичну консультацію та дайте відповіді на такі запитання. Яким законодавством регулюються ці питання? Які права членів сім’ї загиблого у сфері соціального захисту? Які страхові виплати передбачено у разі смерті потерпілого? Хто з членів сім’ї потерпілого має право на утримання?

Тема 9. Загальнообов’язкове державне пенсійне страхування Задача 1

Маркуш звернувся за роз’ясненням до управління Пенсійного фонду У листі він повідомив, що йому виповнилося 55 років, загальний стаж роботи більш як 35 років, з них 1,5 р. - строкова військова служба, учасник бойових дій, 10 років служба в органах МВС. Чи має він право на достроковий вихід на пенсію?

Складіть консультацію. Зазначте, які вимоги передбачені для призначення пенсії, у тому числі дострокової, згідно з Законом України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”? Також проаналізуйте можливості надання пенсії дописувачу за Законом України „Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших категорій осіб”?

Задача 2

Усенко звернувся до Пенсійного фонду за роз’ясненням, які суми включаються до складу заробітку для обчислення пенсії відповідно до Закону України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”? Зокрема, його цікавить, чи включаються виплати, одержані за договором підряду?

Підготуйте консультацію з посиланням на законодавство.