Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
document доопрац.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
134.14 Кб
Скачать

Задача 3

Левочко, - пенсіонер, віком 68 років, одержує пенсію за вислугу років за службу в органах внутрішніх справ, - звернувся за роз’ясненням, чи може він перейти на пенсію за віком згідно з Законом України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”? Окрім служби в ОВС, він має стаж 3 роки роботи в районах Крайньої Півночі, а також 3 роки строкової служби в Радянській Армії.

Складіть пояснення з посиланням на законодавство.

Задача 4

Рекунов – суб’єкт підприємницької діяльності водночас перебуває у трудових правовідносинах з державним підприємством, де він працює на умовах трудового договору. Рекунов звернувся за консультацією з проханням пояснити його обов’язки перед Пенсійним фондом щодо сплати страхових внесків на пенсійне страхування. Його також цікавило, як мають сплачуватися внески у разі, якщо він у певні періоди через сезонний характер роботи не має доходу від підприємницької діяльності?

Надайте консультацію.

Задача 5

Антошина, яка має 25 років трудового стажу на посаді вихователя дитячого садка і досягла віку 50 років, звернулася до юриста Пенсійного фонду за консультацією з такого питання. Вона знає, що набув чинності новий Закон України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. Чи має вона згідно з чинним законодавством право на пенсію за віком на пільгових умовах? Чи зараховується до страхового стажу період перебування жінки у відпустці по догляду за дитиною до 3 років, а також у відпустці без збереження заробітної плати до досягнення дитиною віку 6 років? Як визначається розмір страхових внесків на пенсійне страхування за цей час?

Підготуйте юридичну консультацію.

Задача 6

Мазур, яка працювала медичною сестрою магістратури, у своєму листі пише, що вона чула про пенсійну реформу, і новим законодавством вже не передбачено пенсійних пільг. Мазур запитує, чи має вона право на пенсію за вислугу років та за яких умов? Яким законом регулюються ці питання?

Надайте роз’яснення.

Задача 7

Дубинська працювала дояркою в колективному господарстві. Має 20 років трудового стажу, 50 років віку. Останні 3 років не працювала, в зв’язку із скороченням виробництва. Дубинська запитує, чи має вона право на пільгову пенсію? Як можливо підтвердити трудовий стаж за ті роки, коли вона працювала, але це не було відображено у трудовій книжці? До якого органу необхідно звертатися за призначенням пенсії?

Складіть пояснення з посиланням на необхідні норми права.

Задача 8

Бутейко працював на підземних роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком № 1, має 25 років загального стажу, з них – 10 років підземного стажу, досяг віку 52 років. Протягом роботи на підземних роботах Бутейко 4 роки працював на виборній посаді заступника голови міської ради. Його цікавить питання, чи включається у підземний стаж робота на виборній посаді? Чи матиме він право на призначення пільгової пенсії?

Надайте правову допомогу.

Задача 9

Довбня, 52 років, має 5 дітей віком 20, 18 і 9 років, працює у сільському господарстві. Вона запитує, чи передбачено чинним законодавством пенсійні пільги для таких матерів? На яких умовах вона може отримати пенсію за віком?

Підготуйте юридичну консультацію.

Задача 10

Мусієнко, головний бухгалтер підприємства, звернулася до Пенсійного фонду за роз’ясненням з таких питань. У якому порядку перераховуються й утримуються страхові внески до фондів соціального страхування із виплат при народженні дитини, по догляду за дитиною до досягнення нею 3 років, з матеріальної допомоги на оздоровлення? Як визначається розмір внесків з тимчасової втрати працездатності?

Надайте юридичну консультацію з посиланням на відповідні норми права.

Задача 11

До управління Пенсійного фонду України направили звернення: Якименко – почесний донор України, Охрименко, - має 20 років стажу роботи трактористом, Удовенко – медична сестра сільського фельдшерсько-акушерського пункту. Усі вони запитували про умови їх пенсійного забезпечення та про право на пенсійні пільги.

Складіть консультацію з посиланням на необхідне законодавство.

Задача 12

Пропрацювавши два роки після призначення пенсії за віком згідно з Законом України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, Акименко звернувся за перерахунком пенсії, при цьому він подав документи про стаж та заробітну плату за ці два роки. Спеціаліст управління Пенсійного фонду, провівши попередні розрахунки, повідомила йому, що в разі такого перерахунку, розмір пенсії зменшиться.

Акименко був обурений і звернувся за роз’ясненням до юриста управління.

Надайте консультацію про порядок перерахунку пенсії, можливі варіанти застосування законодавства з цього питання та найбільш оптимальні умови здійснення права заявника.