Добавил:
добрый аноним) пользуйтесь, ветеринары будущие Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekologiya1_1.doc
Скачиваний:
97
Добавлен:
25.12.2016
Размер:
374.78 Кб
Скачать

Тема 9. Перспективи екологічної конверсії сільськогосподарського виробництва України

Питання за темою:

  1. Екологічна конверсія – актуальна проблема цивілізованого людства.

  2. Екологічна експертиза нових проектів підприємств і технологій. Екологічні паспорти.

  3. Програма екологічної конверсії сільського господарства України.

Методичні поради

Якість життя людини визначається сукупністю не лише матеріальних, духовних, соціальних, демографічних, але й екологічних компонентів. В умовах екологічної кризи XXІ століття, в інтересах цивілізації виникла необхідність у перегляді традиційно прийнятих у виробництві пріоритетів. З цією метою усі види виробництва для пом'якшення їх несприятливої дії на навколишнє середовище необхідно екологізувати.

Екологізація – це поширення екологічних принципів та підходів на природничі та гуманітарні науки, на виробничі процеси та соціальні явища. Конкретних можливостей екологізації досить багато. В області виробництва це перехід на безвідходні технології, бережне використання не відновлюваних ресурсів, економія енергії, відновлення лісів, повне знешкодження всіх видів відходів до їх надходження до навколишнього середовища. Така зміна виробництва отримала назву екологічної конверсії. Екологічна конверсія є умовою забезпечення невід'ємного права кожної людини на використання екологічно чистого навколишнього середовища.

У сучасний історичний період найбільшу актуальність має переведення виробництва на маловідходні та безвідходні технології. Маловідходна технологія – це такий спосіб виробництва продукції, при якому шкідливий вплив на навколишнє середовище не перевищує рівень, що допускається санітарно-гігієнічними нормами, а відходи направляються на тривале збереження та переробку.

Безвідходною технологією називають такий спосіб виробництва, при якому сировина і енергія використовуються найбільш раціонально і комплексно, будь-які впливи на навколишнє середовище не порушують його нормального функціонування. У безвідходних технологіях вся сировина перетворюється в продукцію, технологічний процес не дає відходів і всі компоненти сировини знаходять собі застосування.

Однією з форм екологічної конверсії є ренатуралізація, тобто ліквідація негативних наслідків господарської діяльності інженерними способами. Головна мета ренатуралізації полягає у відновленні природних екосистем на деградованих та спустошених у результаті господарської діяльності територіях. Вона включає:

а) відновлення колишніх русел річок, де вони були штучно випрямлені в інтересах судноплавства;

б) ліквідація протиповіневих валів біля русел річок;

в) ліквідація зрошувальних та осушувальних меліоративних систем і т.п.

Потреби підприємств промисловості та сільського господарства в екологічній конверсії визначаються на основі матеріалів екологічних експертиз. Ці матеріали складаються з таких розділів:

  1. Опис змісту та призначення проекту.

  2. Місце реалізації та екологічні параметри.

  3. Оцінка усіх видів впливу реалізованого проекту на навколишнє середовище.

  4. Вплив проекту на добробут населення.

  5. Вплив проекту на флору та фауну.

  6. Вплив проекту на взаємозв'язок між компонентами навколишнього середовища.

  7. Вплив на пам'ятники культури.

  8. Аналіз достатності заходів, що передбачені проектом, щодо усунення шкідливих впливів на навколишнє середовище.

  9. Загальний висновок про доцільність реалізації проекту.

Закон України про охорону навколишнього природного середовища передбачає проведення екологічних експертиз як діючих промислових та сільськогосподарських підприємств, так і тих, що проектуються, а також окремих територій.

Завершується екологічна експертиза оформленням екологічного паспорта. Сучасний екологічний паспорт – це документ, що відображає стан даного підприємства або ділянки території з погляду їх дії на навколишнє природне середовище. Тут дається розгорнута характеристика технології виробництва з розкриттям матеріальних та енергетичних витрат, детально характеризуються всі викиди та відходи виробництва із зазначенням їх токсичності; описується продукція, що випускається, та дається оцінка ступеня її можливої екологічної шкідливості.

Програма екологічної конверсії сільського господарства України передбачає поворот від інтенсивного сільського господарства до стійкого, екологічно бережливого в усьому різноманітті його форм. Головними стратегічними напрямами тут є:

  • збереження генетичного та біоценотичного різноманіття;

  • створення лісо-луго-пасовищної рівноваги;

  • відновлення природних біогеохімічних циклів;

  • оздоровлення ґрунтів;

  • підвищення коефіцієнта енергетичної ефективності агроекосистем;

  • підвищення стійкості агроекосистем;

  • забезпечення екологічної чистоти усіх видів сільськогосподарської продукції.

Важливим елементом екологічної конверсії в тваринництві є знешкодження твердих та рідких відходів та зменшення газоподібних викидів. Нині гній використовується, головним чином, як добриво і у цьому разі погано готується для вивезення на поля. Це веде до надходження у грунт паразитичної мікрофлори, яєць гельмінтів, великої кількості насіння бур'янів. Можливостей для знешкодження такого гною багато. Але найбільш екологічно чистою та економічно вигідною є переробка тваринницьких відходів на біогаз.

Таким чином, стійке, екологічно нешкідливе сільське господарство має не тільки той зміст, що воно зберігає базу сільськогосподарського виробництва для майбутніх поколінь людей. У ньому закладений також соціальний та культурний зміст. Це той тип виробництва, що відповідає рівню загальної цивілізованості людини.

Соседние файлы в предмете Ветеринарная экология