Добавил:
добрый аноним) пользуйтесь, ветеринары будущие Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
akushka.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
17.03.2017
Размер:
365.57 Кб
Скачать

37. Методи взяття сперми від плідників

Техніка одерж. повинна бути простою, легко доступною, безпечною для здоров’я плідників, не викликати у них больових відчуттів.

Методи одержання сперми можна умовно поділити на:

піхвові (власне піхвовий та губковий) сперму отримують із піхви самки в стані охоти після спарування її з самцем;

уретральні (мастурбація, фістульний, спермозбирача, масажу ампул сперміопроводів, електроеякуляції та штучної вагіни) одержання сперми безпосередньо з уретрального каналу самця;

хірургічні.

Піхвові методи.Піхвовий або дзеркальний метод : після природної садки плідника на самку, в її піхву вводили піхвове дзеркало і вибирали сперму за допомогою шприца, ложки чи просто рукою. Недоліками - допускається природний статевий акт, небезпека перенесення заразних захворювань; сперма забруднюється секретами статевих органів самки і її не вдається зібрати повністю.

Губковий метод: у піхву самки перед статевим актом за допомогою корнцанга вкладали знезаражену м’яку грецьку губку, яка вбирала у себе виділювану самцем сперму. Виймали її і видавлювали спеціальним пресом.

Хірургічні методи. Фістулу сечостатевого каналу (уретростомію) проводять з таким розрахунком, щоб нижній кінець її знаходився на рівні дна таза між сідничними горбами. Перед одержанням сперми корінь хвоста у жеребця забинтовують, а краї фістули протирають ватним тампоном, змоченим розчином борної кислоти, хлористого натрію чи 50–60° спирту. Жеребцеві дозволяють зробити природну садку. Хвіст його при цьому відводять набік і до отвору фістули підставляють спермоприймач чи скляний стаканчик.

Недоліки: природний статевий акт, хоча сперма і не попадає у піхву; необхідно мати оперованих самців і самок в стані охоти.

До хірургічних методів можна також віднести кастрацію плідників з наступним видавлюванням сперми з придатків сім’яників. Сюди відноситься операція фістули сім’япроводів.

У окремих видів диких тварин можна проколювати голкою хвіст придатка сім’яника, добувати спермії.

Уретральні методи.

Масаж ампул сім’япроводів через пряму кишку. При цьому вистригають попередньо шерсть навколо препуційного отвору, промивають порожнину препуція 1 %-им розчином хлористого натрію і підводять плідника до корови,тоді в пряму кишку бугая вводять чисто вимиту, продезінфіковану і змащену вазеліном руку, знаходять шийку сечового міхура і розташовані над нею сім’япроводи. Роблять обережний масаж ампул спереду назад, протягом 2–3 хвилин. Через 1–2 хвилини з препуційного отвору виділяється сперма яку збирає у підставлений спермоприймач, мензурку і т. п.

Метод мастурбації полягає у механічному подразненні голівки статевого члена при терті її об препуційний мішок. Цей метод використовується для одержання сперми у собак та лисиць.

Метод електроеякуляції дозволяє отримувати сперму від бугаїв, баранів, а також птахів без попереднього привчання самців. Він може використовуватися і для одержання сперми від диких тварин.Метод полягає у подразненні нервової системи самця переривчастим електричним струмом низької напруги і малої сили за допомогою спеціального приладу – електроеякулятора.

Метод штучної вагіни дозволяє отримати від самця повноцінну сперму без сторонніх домішок.

Штучна вагіна – не шкідлива для здоров’я плідника; при її застосуванні виключається можливість передачі інфекційних захворювань через статевий акт, його просто тут немає; в ній відтворюються умови, необхідні для нормального проявлення рефлексу еякуляції, тобто, тут відтворено подразники, що позитивно діють на чутливі нервові закінчення прутня.

Правильно підготована штучна вагіна повинна мати температуру в межах 40–42 ºС, слизьку внутрішню поверхню та тиск 50–60 мм рт. ст.