Добавил:
добрый аноним) пользуйтесь, ветеринары будущие Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
akushka.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
17.03.2017
Размер:
365.57 Кб
Скачать

26.Поняття про неплідність, яловість,поширення і єконом.Збитки.

Неплідність — це нездатність статевозрілих тварин до відтворення потомства внаслідок природних або набутих у процесі використання причин.(погана організація відтворення,незадовільна робота фахівця,поруш технології осіменіння,недоліки обліку,. За Тарасевичем- екстрагенітальні( вік,ендокринні розлади), інтрагенітальні(ненорм стан яєчників,неповноцінні стат цикли),- екзогенні (аліментарні фактори). за Студенцовим..Є 7 форм неплідності: 1. Уроджена: у самиць-імифантилізм,гермафродитизм,фримартинізм. У самців-імфант.,гермафр, крипторхізм. 2.стареча, яку обумовл.атрофічні процеси в стат.орг. 3.симптоматична,виникає внасл.хвор.ст.органів. 4.аліментарна, внасл.ожиріння,виснаження,низкого за поживністю раціону, аліментарний інфантилізм 5.експлуатаційна,в рез. Експлуатаційного виснаження 6.кліматична, проявляється при дефіциті або надлишку інсоляції,зміни клімату, недоліків утрим. 7.штучна: а)штучна набута-при поруш.правил осіменіння(неправильне утрим.,зберігання і транспорт.сперми) Б)штучну-сплановану-при кастраціях,намірному пропуску стат.циклів без осіменіння Яловість -це наслідок порушення відтворної здатності тварин. Це господарсько-економічне поняття. Вона виникає внаслідок недоодержання приплоду від маточного поголів'я протягом року..Яловою називають корову,яка не народила прот.господарського року. При аналзі прич.неплідності і визначенні збитків від неї ваховують фізіол.норми плодючості с\г тварин,згідно яких за рік отрим.:від кобили-1лоша;корови-1теля;вівці,кози-1 і більше ягнят, свиноматки 6-12 порос. в одному опоросі. Для діагностики неплідн. І визнач. її форм,необхідно володіти методами провед.акуш-гінеколог диспансеризації, володіти інформацією про стан відтворення тварин в госп.(чисельність маток, клкть тільніх корів,які розтелились,осіменились).Неплідність завдає багато збитків:недоотрим.приплоду, зниж.молочн.продукт., не окупність витрач.кормів і утримання неплідн.тварин.,витрати на лікув. І багатократне осіменіння.

13В

. Стадії статевого циклу за Студенцовим:.

1.Стадія збудження-проявл.характерними ознаками(феноменами):

-тічка(сильна гіперемія і підвищ.секреція залоз гені талій самки,виділення велик.кільк.слизу,Верхн.шар епітелію зроговіває і клітини відшаровуються.ШийкаМ.відкривається.Слиз спочатку чистий, потім мутніє. За ступенем розкриття ШМ та клтю слизу розрізн. Перший, другий та третій ступінь тічки)

-заг.збудження (занепокоєння,лякливість,зниж.апетиту, потяг до самця(плигає на нього або на інших самок)не дозволяє робити на себе садку.

-статева охота(позитивна р-я самки на самця,намагається наблизитись до нього,допускає садку і стат.акт Рефлекс нерухомості(підіймає хвіст,вигинає спини,скороч.м’язи стискача стат.щілини і присінку,допускає коїтус)

-овуляція-заверш.дозрівання фолікула з проріванням його та витіканням фолік.рідини з яйцеклітиною

2. Стадія гальмування.-послабл.ознаки збудж,згасає тічка,у ст..орг. ознаки інволюції(згасає охота,потім ст..збудження,потім тічка)агресивне ставлення до самця,в яєчнику що овулював утв.жовте тіло. 3.Стадія зрівноваження-сформ.жовте тіло стає тимчасовою залозою ве.секреції,що виробл.прогестерон.Тварина байдужа до самця