Добавил:
добрый аноним) пользуйтесь, ветеринары будущие Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
akushka.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
17.03.2017
Размер:
365.57 Кб
Скачать

51. Зберіг сперми при -196

У практиці тваринництва нині користуються короткотривалим зберіганням спер- ми при температурі 2–5 °C (бугаїв – до 72 год., баранів – до 24 год., жеребців –до 48 год.), короткотривалим зберіганням при температурі 16–20 °C (кнурів – до 72 год.) і тривалого зберігання – у парі рідкого азоту при –196 °С.зберіганні сперми у гли- боко замороженому стані. Воно дозволяє рівномірно використовувати протягом року плідників, повністю використовувати сперму на пунктах і створювати її запаси (банки сперми) на племпідприємствах; створюються необмежені можливості для племінної роботи, оскільки сперма тепер може транспортуватися на безмежні віддалі, включа- ючи й міжнародну торгівлю; її можна зберігати десятки років; спрощується й оцінка плідників за якістю нащадків.

Для захисту сперміїв від кристалізації води до складу розріджувача вводять кріопро- тектори (гліцерин, лактозу, сахарозу чи рафінозу). сперму бугаїв заморожують у формі не облицьованих чи облицьованих гранул, у поліпропіленових соломинках, полістиролових піпетках. необлицьовані гранули незахищені від мікробного забруднення.

Сперму жеребця для заморожування розріджують лактозо-хелато-цитратно-жовт- ковим середовищем у 5 разів, розфасовують у поліпропіленові трубки місткістю 10 мл, охолоджують і заморожують.

Для перевезення сперми у рідкому азоті (–196 °C) користуються спеціальними чи алюмінієвими двостінними посудинами з вакуумно-порошковою або багатошарововакуумною ізоляцією, місткістю від 4 до 50 л рідкого азоту (АТ–6, СДС–20, “Хар- ків–30”, “Харків–34А”).

Посудини Дьюара із замороженою спермою необхідно зберігати у добре вентильо- ваному приміщенні біля вікна, щоб можна було доливати рідкий азот через кватирку. За півгодини до роботи приміщення вентилюють. Заповнюють порожні посудини Дьюа- ра рідким азотом поступово, через гнучкий шланг, опустивши його наконечник до дна посудини. Ні в якому разі при цьому не можна заглядати у горловину посудини.

У процесі тривалого зберігання рідкого азоту в ньому поступово накопичується кисень (який підтримує горіння), тому через кожних 15–20 заправок зливають у без- печному місці зріджений газ і заповнюють посудину свіжим азотом.

Не можна закривати посудину Дьюара герметично, тому що під впливом випаро- вування рідкого азоту у ній виникає високий тиск, який може зірвати посудину. Не можна також користуватися посудиною Дьюара, горловина та верхня частина якої вкрилася льодом. Один – два рази на рік посудини відігрівають, очищають від домі- шок і дезінфікують.

52.Поняття патологічні роди,класифікація,поширеність і причини патологічних родів.

Патологічні роди-це такий перебіг стадії родів,коли вони не можуть самостійно закінчитись народженням живого і здорового приплоду та своєчасним відділенням із матки фетальної частини плаценти та навколоплідних рідин.

Причини:

  • порушення анатомо-топографічних відносин між родовими шляхами і організмом плода

  • невідповідності родовогу шляху розмірам плода

  • слабості родової діяльності

  • наявності механічних перешкод в родовому шляху

  • некваліфікованого втручання у перебіг родового акту.

Класифікація:

Слабість родової діяльності-це такий стан роділлі,що клінічно проявляється недостатністю або відсутністю перейм і потуг.

Бурхливі перейми і потуги-тривалі і сильні скорочення м’язів матки(перейми) і черевного пресу (потуги) з дуже короткими проміжками часу між ними називають бурхливими.Якщо протягом 5-7сек між ними відсутня пауза,то їх називають тетанічними.

Сухі роди-виникають після передчасного розриву навколоплідних оболонок і витіканні навколоплідних рідин.При розриві оболонок в глибині родового шляху порушується динаміка розкриття шийки матки.

Звуження вульви,пердвіря піхви і піхви-це недостатність просвіту вульви або піхви для виведення нормально розвиненого плода.

Звуження каналу шийки матки-розрізняють вроджене і набуте звуження каналу шийки матки.Набуте виникає за приичин структур,про наявності рубців в стінці шийки матки,новоутворень,хронічного цервіциту,гіпертрофії шийки матки.

Спазм шийки матки-виникає за умов непогодженого скорочення мязів окремих відділів родового шляху:язи матки скорочується,виштовхуючи плід в родовий шлях але шийка матки не розширюється,а навпаки звужується.

Перекручування матки-це повертання матки навколо своєї поздовжньої осі.Перекручування утворюється до настання родів або в період розкриття шийки матки під час родів.

Затримання посліду-є патологією третьої стадії родів(послідової).За норм перебігу родів і всіх свійських тварин фетальна частина плаценти повинна відділитись від материнської одночасно з народженням плода.

30В