Добавил:
добрый аноним) пользуйтесь, ветеринары будущие Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
akushka.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
17.03.2017
Размер:
365.57 Кб
Скачать

34 Залежування після родів

Ця хвороба характеризується нездатністю тварини підніматися після народження плода. Залежування після родів спостерігається у корів, рідше у дрібних жуйних і дуже рідко у свиней.

Причини. Під час виведення великого плода або насильного витягання його при неправильному членорозміщенні чи позиції іноді виникає сильна контузія тазового сплетіння сідничного нерва та нерва замикального отвору, а також контузія шийки матки; що може спричинитися до залежування тварини після родів.

Симптоми. Породілля не може вставати. Якщо її підняти, то вона не може самостійно стояти. Спостерігається слабість тазової частини тіла, незважаючи на відсут- ність ознак паралічу рухових і чутливих нервів. З боку органів травлення, органів ди- хання та судинно-серцевої системи ніяких відхилень від норми не спостерігається.

Діагноз можна поставити методом виключення. Він ґрунтується на тому, що тварина не може після родів вставати при відсутності будь-яких інших симптомів хвороби. З діагностичною метою нагнітають повітря у вим’я, щоб виключити післяродовий парез, який іноді може перебігати у легкій формі з ознаками залежування.

Прогноз обережний. Хвороба може тривати від кількох днів до кількох тижнів і ускладнюватися розвитком пролежнів.

Лікування. Насамперед тварину треба забезпечити високою підстилкою. Слід два рази на день перевертати тварину з боку на бік, щоб запобігти утворенню пролежнів, а на 3–4-й день від початку захворювання підняти тварину “на ноги”.

Раціон повинен бути не об’ємистим, але поживним. Тулуб тварини треба розтирати щодня солом’яними скрутнями. Особливо потрібний масаж після перевертання тварини на другий бік. Кінцівки корисно розтирати камфорним спиртом.

Внутрішньовенно вводять стандартні розчини глюкози і кальцію хлориду, а внутрішньом’язово тривітамін або тетравіт.

Переважно на 8–10-й день корова встає.

18В

35 Анабіоз

Анабіоз— здатність організмів переживати несприятливі часи (зміна температури навколишнього середовища, відсутність вологи і т. ін.) у стані, при якому різко знижується обмін речовин та відсутні видимі ознаки життя. гіпобіоз — стан зниженої функціональної активності живих організмів, зумовлений факторами середовища (низькою й високою температурою, відсутністю вологи й т.д.), при зберіганні їхньої високої життєздатності. щоб подовжити життя сперміїв треба підвищити їхню життєздатність i сповільнити або загальмувати їхній обмін речовин з навколишнім середовищем, тобто перевести спермії в стан анабіозу, який буває повним i неповним. При повному анабіозі в сперміях біохімічні процеси не відбуваються, але зберігається їхня життєздатність, тобто властивість відновлювати повну життєздатність у нормальних умовах існування. При неповному анабіозі обмінні процеси значно гальмуються, але не припиняються. Слід зазначити, що це явище загально-бiологiчне.

Анабіоз, зумовлений зниженням температури зовнішнього середовища.Цю форму анабіозу можна поділити на два різновиди: а) анабіоз, який настає внаслідок охолодження сперми до температури, близької до О°С, тобто вище точки заморожування води, б) анабіоз при глибокому охолодженні сперми з переходом води у твердийстан – кристалічний або аморфний (вiтрифiкований). 2. Осмотичний анабіоз, зумовлений дією на спермії гiпер- та гіпотонічних розчинів солей i цукрів. 3. Анабіоз, зумовлений дією різних органічних кислот, хелатону та інших хімічних сполук; 4. Анабіоз при висушуванні – часткове або повне зневоднення сперми (ангiдробiоз, ксеробiоз).