Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
економическая теория.docx
Скачиваний:
118
Добавлен:
23.04.2017
Размер:
393.86 Кб
Скачать
  1. Зв'язок між ціною і величиною попиту є сталим. Причиною зміни попиту є зміна ціни. Цей зворотний причинно-наслідковий зв'язок між ціною товару і величиною попиту є законом попиту.

  2. Залежність між ціною і попитом відображує крива попиту (рис. 35).Вона має нахил, який свідчить про зворотну залежність між двома змінними: ціною за одиницю товару (Р) і обсягом його продажу (Q). 

  3. Крива попиту ілюструє зміну співвідношення цін і обсягу продаж у чистому вигляді, без урахування нецінових чинників (суб'єктивних поглядів покупців, моди тощо). Зазвичай у ринковому господарстві вирішальне значення мають цінові чинники, тому абстрагування від нецінових цілком допустме.

  4. 65.Пропозиція: зміст та фактори, що на неї впливають. Крива пропозиції. Закон пропозиції'

  5. Пропозиція - це обсяг товарів та послуг, який виробники хочуть і можуть поставити на ринок за різною ціною за певний проміжок часу.

  6. Сталий причинно-наслідковий зв'язок між ціною та обсягом товарів (послуг), який товаровиробник здатний поставити на ринок, виражається законом пропозиції.

  7. Зміст закону пропозиції полягає в тому, що чим вища ціна (за інших однакових умов ),тим більше товару за такою ціною товаровиробники готові запропонувати на ринок упродовж певного проміжку часу, і навпаки, чим нижча ціна, тим менше товарів виробник бажатиме і зможе поставити на ринок.

  8. Крива ринкової пропозиції будується аналогічно ринковій кривій попиту (рис. 8.4).

  9. Рух будь-якої точки по кривій пропозиції 5 (рис. 8.4) відображає зміну обсягу пропозиції залежно від ціни. Так, рух по кривій від точки А до точки В показує зменшення обсягу пропозиції йогурту з 1100 до 700 од., зумовлене зниженням ціни за 1 шт. з 5 до 4 грн.

  10. Зміни у самій пропозиції зміщують криву б праворуч або ліворуч. Це зумовлюється не зміною ціни, а неціновими чинниками (криві5^ та5252 нарис. 8.4). Зміщення кривої55до5,5, означає збільшення пропозиції йогурту, а зміщення кривої 55 до 5252 - скорочення його пропозиції.

  11. Розглянемо фактори, що зумовлюють зсув кривої

  12. Рис. 8.4. Графік кривої ринкової пропозиції

  13. Нецінові фактори впливу на пропозицію

  14. Технологічний прогрес. Застосування нових технологій, наприклад, у виробництві йогуртів дає змогу скоротити період визрівання продукту, продовжити термін зберігання ним корисних властивостей, зменшити собівартість одиниці продукції. Це сприяє розширенню пропозиції йогуртів на ринку, відтак крива 5в зсувається праворуч.

  15. Зміна цін на ресурси. Зростання цін на ресурси (за інших незмінних умов) призводить до збільшення витрат виробництва, зростання собівартості продукції, що змушує підприємця скорочувати пропозицію свого товару. Тому крива пропозиції зсувається ліворуч.

  16. Зміна цін на споріднені товари. Якщо, наприклад, ціна на маргарин зростає, а на йогурти залишається незмінною, то підприємець, що виробляє йогурти, шукатиме альтернативний спосіб застосування своїх ресурсів і, вірогідно, спрямує їх на виробництво маргарину, зменшивши тим самим виробництво йогуртів. При цьому крива 55 зміститься ліворуч.

  17. Зміни у бюджетно-податковій політиці. У випадку зростання ставки оподаткування крива 55 (за інших однакових умов) зміститься ліворуч. Якщо ж зростатимуть трансферти бізнесу, крива 55 зміститься праворуч.

  18. Очікування підприємців. Оптимістичні очікування підприємців сприятимуть зсуву кривої 5в праворуч, а песимістичні зумовлять й зміщення ліворуч.

  19. На зсув кривої можуть впливати і зміни моди, і релігійні традиції (у піст, наприклад, зменшується споживання м'яса та м'ясних продуктів) тощо.

  20. 66. Еластичність попиту: за ціною, за доходом та перехресна

  21. Здатність однієї економічної змінної реагувати на зміни, що відбулися в іншій економічній змінній, називають еластичністю.

  22. Кількісно еластичність вимірюється коефіцієнтом еластичності (Е).

  23. Розрізняють еластичність попиту за ціною, доходом і перехресну еластичність. Розглянемо кожну з них.

  24. Еластичність попиту за ціною (Ев ) показує, на скільки відсотків зміниться обсяг попиту, якщо ціна зміниться на один відсоток.

  25. де ED - коефіцієнт еластичності попиту за ціною; AQD - зміна обсягу попиту; QD - первинний обсяг попиту; АР - приріст ціни; Р - первинна ціна.

  26. Якщо зміна ціни на 1 % викликає зміну обсягу попиту, що перевищує 1 %, то це -еластичнний попит {ED>1).

  27. Якщо зміна ціни на 1 % зумовлює меншу зміну обсягу попиту, то це -  нееластичний попит

  28. Якщо зміна ціни на 1 % зумовлює таку саму зміну попиту на 1 %, то наявна одинична еластичність попиту (Е =1).

  29. Якщо зміна ціни не впливає на зміну обсягу попиту - тно нееластичний попит (Еп = 0).

  30. Якщо нескінченно мала зміна ціни призводить до нескінченного зростання обсягу попиту, існує абсолютно еластичний попит (Еп ->оо).

  31. На рис. 8.5 показано види попиту залежно від ступеня еластичності за ціною.

  1. Цінова еластичність впливає на обсяг доходу (виручки від реалізації), який визначається як добуток ціни за одиницю товару на кількість проданого товару.

  2. Перехресна еластичність попиту - це чутливість споживчого попиту на товар А до змін, що відбулися в ціні супутнього товару В.

  3. Коефіцієнт перехресної еластичності попиту - це відношення відсоткової зміни попиту на товар А до відсоткової зміни ціни товару В.

  4. де Ем/В- перехресна еластичність попиту; Д<?ол- зміна обсягу попиту на товар А; Двш /ЯОА o100 % - відсоткова зміна обсягу

  5. попиту на товар А; ДЯП-зміна ціни на товар В; АРВВ* 100% - відсоткова зміна ціни на товар В.

  6. Для товарів-субститутів обсяг попиту на товар А змінюється прямо пропорційно зміні ціни на товар В: Ем в > 0.

  7. Для товарів-комплементів обсяг попиту на товар А знаходиться в оберненій залежності від зміни ціни на товар В:

  8. Для незалежних товарів (які не є спорідненими) коефіцієнт перехресної еластичності має нульове значення, тобто ЕОА/в = 0. Це означає, що, наприклад, зміна ціни на пральний порошок не впливає на обсяг попиту на взуття.

  9. Еластичність попиту за доходом

  10. Дослідження еластичності попиту за доходом вимагає аналізу структури товарів з позиції поділу їх на нормальнітв нижчі.

  11. Нормальні товари - це товари, попит на які зростає в міру зростання доходів споживачів.

  12. Нижчі товари - це товари, попит на які в міру зростання доходів споживачів зменшується (неякісні товари; послуги щодо ремонту одягу та взуття тощо).

  13. Еластичність попиту за доходом показує ступінь зміни попиту на товар, зумовлений зміною доходу споживача.

  14. Коефіцієнт еластичності попиту за доходом визначається як відношення відсоткової зміни обсягу попиту на товар до відсоткової зміни обсягу доходу споживача.

  15. де - зміна обсягу попиту; АІ - зміна обсягу доходу; / - обсяг доходу до його зміни.

  16. Для нормальних товарів Ещ > 0, для нижчих - Еш < 0.

  17. Поділ товарів на нижчі та нормальні (вищі) не містить у собі якоїсь внутрішньої причини. Він спричиняється поведінкою споживача як реакцією на зміну попиту, зумовленою зміною доходу. Відтак споживач відносить той чи інший товар (послугу) до розряду нижчих або нормальних.

  18. 67. Взаємодія политу й пропозиції. Ціна ринкової рівноваги

  19. Ситуація на ринку, коли підприємці пропонують за певною ціною стільки товарів, скільки споживачі готові купити, називають ринковою рівновагою.

  20. Іншими словами, ринкова рівновага має місце тоді, коли попит і пропозиція за певної ціни є урівноваженими (рис. 8.6).

  21. На графіку рівновага зображена точкою ТУ, де перетинаються крива попиту (£>) і пропозиції (б).

  22. ЦІЙ точці рівноваги відповідає рівноважна ціна та рівноважний обсяг попиту і пропозиції Як.

  23. Рис. 8.6. Ринкова рівновага попиту і пропозиції

  24. Рівноважна ціна Рк - це ціна, за якої внаслідок дії конкурентних сил продавці пропонують стільки товарів, скільки покупці готові купити. Якщо ціна підніметься вище рівноважного рівня, тобто зміститься вгору до точки Рм, то на ринку відбудуться такі зміни: обсяг попиту зменшиться, змістившись ліворуч від Я" до <3, а пропозиція зросте від Як до ЯшУтвориться надлишок запропонованих товарів, показаний горизонтально заштрихованого фігурою.

  25. Ціна рівноваги означає, що покупці зорієнтовані продовжувати здійснювати закупівлю товарів у тих обсягах, у яких виробники погоджуються продовжувати постачати їх на ринок.

  26. Розрізняють часткову рівновагу на окремому ринку і загальну рівновагу ринку.

  27. Ціни на товари перебувають у постійному русі: зміна ціни на один товар впливає на обсяг попиту і пропозиції на інший, а це, у свою чергу, впливає на рівноважну ціну. Якщо вся система цін виявляється у стані рівноваги, тоді настає загальна рівновага ринку.

  28. Умови рівноваги не спонукають економічних суб'єктів до того, аби змінювати свою економічну поведінку. Для того щоб виникли мотиви до такої зміни, необхідно, щоб змінилися зовнішні умови: технології, очікування, рівні цін тощо.

  29. Отже, стан і часткової, і загальної рівноваги є теоретичною абстракцією. У реальному житті така економічна ситуація виникає лише подекуди і рівновага дуже швидко порушується.

  30. 68.Закон попиту. Крива попиту. Рух по кривій та її зрушення

  31. Термін "попит" в економічній науці означає платоспроможну потребу, тобто потребу, яку суб'єкт здатний оплатити. Із такого визначення випливає, що попит на той чи інший товар (послугу) залежить від ціни.

  32. Зв'язок між ціною і величиною попиту є сталим. Причиною зміни попиту є зміна ціни. Цей зворотний причинно-наслідковий зв'язок між ціною товару і величиною попиту є законом попиту.

  33. Залежність між ціною і попитом відображує крива попиту (рис. 35). Вона має нахил, який свідчить про зворотну залежність між двома змінними: ціною за одиницю товару (Р) і обсягом його продажу (Q).

  34. Крива попиту ілюструє зміну співвідношення цін і обсягу продаж у чистому вигляді, без урахування нецінових чинників (суб'єктивних поглядів покупців, моди тощо). Зазвичай у ринковому господарстві вирішальне значення мають цінові чинники, тому абстрагування від нецінових цілком допустиме.

  35. 69. Закон пропозиції. Крива пропозиції. Рух по кривій та її зрушення

  36. Зміст закону пропозиції полягає в тому, що чим вища ціна (за інших однакових умов ),тим більше товару за такою ціною товаровиробники готові запропонувати на ринок упродовж певного проміжку часу, і навпаки, чим нижча ціна, тим менше товарів виробник бажатиме і зможе поставити на ринок.

  37. Крива ринкової пропозиції складається із сукупності індивідуальних обсягів товарів, запропонованих усіма виробниками цього товару за певною ціною.

  38. Рух будь-якої точки по кривій пропозиції 5 (рис. 8.4) відображає зміну обсягу пропозиції залежно від ціни. Так, рух по кривій від точки А до точки В показує зменшення обсягу пропозиції йогурту з 1100 до 700 од., зумовлене зниженням ціни за 1 шт. з 5 до 4 грн.

  39. Зміни у самій пропозиції зміщують криву б праворуч або ліворуч. Це зумовлюється не зміною ціни, а неціновими чинниками (криві5^ та5252 нарис. 8.4). Зміщення кривої55до5,5, означає збільшення пропозиції йогурту, а зміщення кривої 55 до 5252 - скорочення його пропозиції.