Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПСИХОЛОГИЯ ОТВЕТЫ на экзамен.docx
Скачиваний:
257
Добавлен:
25.05.2017
Размер:
160.17 Кб
Скачать

52.Методи педагогічної психології

Існує декілька точок зору на сутність і класифікацію методів педагогічної психології. Іноді під методом розуміють засіб одержання емпіричних даних, або сукупність організаційних, емпіричних та інтерпретаційних способів обробки даних, або шлях реалізації психологічної теорії, на основі якої він конструюється.

Ми будемо поділяти методи в залежності:

1) від характеру участі учня в їх проведенні (пасивні – спостереження, кількісний і якісний аналіз продуктів діяльності, та активні – тестування, анкетування, соціометричні виміри, проективні тощо);

2) від часу проведення (одномоментні – анкетування, довготривалі — цілеспрямоване спостереження, біографічний метод тощо);

3) від місця проведення (класні, позакласні, лабораторні).

В залежності від завдань, які стоять перед дослідником, можна поділити методи на 4 групи:

1.Для вивчення певних психологічних характеристик навчально-виховного процесу використовуються неекспериментальні методи (спостереження, анкетування, бесіда, вивчення продуктів діяльності).

2.Для виміру деяких психічних властивостей учнів, що впливають на успішність навчання, застосовують діагностичні методи (тести, шкали).

3.Для пояснення психічних явищ користуються методом експерименту.

4.Для з'ясування можливостей психічного розвитку учнів в процесі навчання застосовують формуючі методи.

Розглянемо більш детально вказані групи методів.

Неекспериментальні методи

Бесіда вимагає дотримання наступних правил:

1) починати з питань, які є приємними для учня і дозволяють встановити з ним контакт;

2) вибирати час і місце проведення бесіди;

3) не слід задавати питань біографічного або анкетного характеру (це бажано з'ясувати раніше);

4) бесіду слід вести з врахуванням віку, інтересів, нахилів, індивідуальних властивостей учня;

5) при необхідності уточнень ні в якому разі не давати учню підказок, натяків тощо.

6) бути уважним і гнучким в бесіді;

7) питання повинні викликати обговорення, а не відповіді «так», «ні» (це не анкета);

8) бесіда не повинна тривати більше 30-45 хв.

53.Психолого-педагогічні теорії навчання

Епігенетична теорія розвитку особистості Е. Еріксона

Е. Еріксон, виходячи з структури особистості згідно 3. Фройду, розробив психоісторичну теорію розвитку особистості з врахуванням конкретного культурного середовища. На його думку, кожній стадії відповідає очікування даного суспільства, яке індивід може виправдовувати чи не виправдовувати і відповідно цьому прийматись, чи не прийматись ним. Він увів поняття «групової ідентичності» та «егоідентичності». «Групова ідентичність» формується як результат включення дитини в певну соціальну групу, а «егоідентичність» як відчуття цілісного власного «Я», його стійкості.

Він виділяє вісім стадій життєвого шляху особистості: немовляти (оральна стадія), ранній вік (анальна стадія), вік гри (фаллічна стадія), шкільний вік (латентна стадія), підлітковий вік (латентна стадія), молодість, зрілість і старість.

Л.В. Занков запропонував ряд нових принципів, які повинні були зробити навчання розвивальним. Він обгрунтував навчання на високому рівні труднощів, швидким темпом, забезпечення провідної ролі теорії в навчанні, усвідомлення УЧНЯМИ процесу учіння, врахування особливостей всіх учнів, "к сильних, так і слабких. Цей напрямок вбирає в себе декілька, °скільки навчання розглядається тут, у першу чергу, як Правління, а по-друге, робиться акцент на усвідомленні учіння. Щоб дійсно відбулось оволодіння учінням потрібно ще й Створювати умови для розвитку мисленнєвих операцій аналізу, п°рівняння, доведення.

Концепція соціального научіння (Н. Міллер, Дж. Доллард) _ показує, як дитина пристосовується в сучасному світі, як вона засвоює норми суспільства, тобто як відбувається її соціалізація.

Прихильники цієї теорії стверджують, що всі індивідуальні відмінності в розвитку дитини є результатом научіння.

Теорія соціального научіння розробляється трьома поколіннями вчених. Представники першого — Н. Міллер та Дж. Доллард — трансформували ідеї 3. Фройда, замінивши принцип задоволення принципом підкріплення, під яким вони розуміють усе, що стимулює повторення раніше виниклої реакції. Научіння — це підсилення зв'язку між основним стимулом і відповіддю, яка виникає завдяки підкріпленню. Будь-якої форми поведінки можна набути через наслідування.