Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Реалізм 19 століття.docx
Скачиваний:
119
Добавлен:
25.05.2017
Размер:
134.78 Кб
Скачать

2.4 Письменник-художник Теккерей

Наше невелике дослідження ідейно-художньої своєрідності романа Уїльяма Теккерея «Ярмарок пихатості» було б не повним без однієї істотної деталі. Ілюстрації автора до романа органічно входять в його зміст і композицію, є продуманим коментарем автора до власного тексту і не міни важливими в структурі твору, ніж слово. Іноді Теккерей посилається на них або вставляє в середину фрази. Тому по заповіту письменника «Ярмарок пихатості» повинен була видаватися тільки з авторськими малюнками[22]. Однак в Росії твори Теккерея друкувалися або зовсім без ілюстрацій, або ж з ілюстраціями інших художників.

Теккерей - не єдиний серед письменників приклад поєднання мальовничого і літературного обдаровання, свідчення переизбытка творчої енергії, настійно що вимагає виходу. Він малював всюди, перериваючи текст листа, щоб швидше «домовити» думка олівцем.

Можливо, це було ще викликане і тим, що, як свідчить Ентоні Троллоп (1815-1882), «у Теккерея не було великого таланту співрозмовника. Не думаю, щоб він блищав коли-небудь в так званому широкому суспільстві. Він був не з тих, кого цінять в застілля як блискучого оповідача. І тільки, якщо збиралося дві-три людини, він випромінював веселощі сам і заражав їм інших, але і тоді це бувало завдяки якому-небудь жарту або забавному вибрику, а не в розмові на загальні теми»[23].

Увага Теккерея-ілюстратора зосереджена не на портреті, а на життєвих ситуаціях, в які попадають персонажі романа, наприклад: сер Пітт, що стоїть навколішки перед своєю гувернанткою; панічна втеча Джозефа Седлі з Брюсселя; Бекки, що опустилася за гральним столом і т.д. Важливе композиційне значення мають зображення блазня, маріонетки, що нагадують про лялькову драму.

Однак же в деяких ілюстраціях себе взнавали цілком конкретних історичних осіб. Так, наприклад, було з портретом лорда Стейна, який дуже нагадував маркіза Хартфорда. Національний біографічний словник так і пише про маркізу, що його пам'ятають в основному як прототипу лорда Стейна в «Ярмарку пихатості» Теккерея. Що маркіз послужив прототипом Стейна - безсумнівно, а, отже, безсумнівно і те, що, малюючи Стейна, Теккерей мав на увазі маркіза[24]. Можна передбачити, що своїми ілюстраціями художник хотів підкреслити схожість створених в романові персонажів з реальними людьми буржуазного суспільства. Гостра мова письменника і сатиричні ілюстрації безпощадно висміювали все неприродне, химерне, нещире. Його перо разило монархів і політичних діячів.

Також Теккерей потурбувався, щоб зорово визначити свою роль в оповіданні. На обкладинці першого видання «Ярмарка» він вмістив свій автопортрет - в шутовском ковпаку на подмостках ярмаркового балагана. Тим самим він ототожнив себе з «блазнем-моралістом», покликання якого- говорити людям гірку, добре ним відому, але від самих себе що приховується, правду. Цей блазень-мораліст, переконаний, що все в світі - «суєта суне і всіляка суєта».

Висновок

Сучасні літературні критики затверджують, що жоден з пізніх творів Теккерея не знав злету сатиричної майстерності, яка по праву робить «Ярмарок пихатості» самої яскравою і книгою письменника, що запам'ятовується. Певною мірою всі пізні твори Теккерея, так чи інакше, повторюють її. Міняються костюми, декорації, а драма людського життя, метафорично певна Теккереєм як «ярмарок пихатості», залишається тією ж[25].

Англійський критик Арнольд Кеттл писав про романові: «Широта обхвату дійсності, яскравість картини, що зображається, життєвість образу Бекки, багатство і красочность комічних персонажів і ситуацій - всі ці достоїнства беруть початок в проникливості, з якої Теккерей зумів заглянути в суть буржуазного світу, і в тій чесності, з якою він живописав його»[26].

Теккерей в «Ярмарку пихатості» зумів сказати дивно багато що не тільки про свою епоху, сучасному йому англійському суспільстві, але і про життя, етичну природу людини, про рух часу. Соціальне викриття, сатира і філософія злилися в ньому воєдино.

У романові історія з гігантської суспільної платформи переведена в область людських, сімейно-особових відносин, в якій особливо явно переглядається етичний аспект явищ. Етичні оцінки письменника, зокрема, не приятие будь-яких виявів позерства, фальші, неприродність допоможе уважному читачу виробити власні критерії добра і краси. Тому і в наші дні роман Уїльяма Теккерея «Ярмарок пихатості» не втратив гостроти свого звучання.