Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсач / Toxikologiya_Alkaloyidi_grupi_atropinu_4_kurs_7_gr_2.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
04.08.2017
Размер:
1.12 Mб
Скачать

Блекота чорна - Hyoscyamus niger

Блекота чорна (лат. Hyoscýamus níger) - дворічна трав'яниста рослина, вид роду блекота (Hyoscyamus) сімейства Пасльонові (Solanaceae), спочатку була поширена лише в Євразії.

Природний ареал дуже великий, включає північ Африки (від Алжиру до Тунісу), помірну і тропічну зони Азії (Мала Азія, Середня Азія, Передня Азія, Кавказ і Закавказзя, Китай, Індійський субконтинент), майже всю Європу (від південної Швеції до Корсики) .

Відноситься до рудеральних бур'янів, росте на занедбаних місцях, біля доріг і житла, за покладами і полях.

Ботанічний опис: Дворічна рослина висотою 20-115 см з неприємним запахом, покрите м'яким клейким пушком. У перший рік утворює тільки розетку еліптичних загострених, виїмчасто-перистороздільне або крупнозубчасте м'яке листя на довгих черешках. Прямостоячі, товсті (товщиною біля основи 1,5-2 см), гіллясті, вкриті м'якими смужками стебла виростають на другий рік [5].

Заготівля лікарської сировини: З лікувальною метою заготовляють листя (лат. Folium Hyoscyami), в фазі розетки і цвітіння, і трава блекоти (Herba Hyoscyami), в фазі плодоношення. Термін зберігання сировини два роки [7].

Стеблові листки збирають в липні, під час цвітіння рослин (розеткові до цього часу відмирають), а розеткові з неквітучих рослин - восени першого року життя. Зібране листя відразу після їх збору сушать на горищах під залізним дахом або під навісами, розкладаючи їх тонким шаром. Гарне сировина не повинно мати вологість більше 13-14%, золи не більше 20%, в тому числі золи, нерозчинної в десятипроцентній соляній кислоті, не більше 10%, алкалоїдів не менше 0,05%, органічної домішки (частини інших рослин) трохи більше 1%, мінеральних домішок (пил, земля, пісок, камінчики) не більше 0,5-1%, пожовклих, побурілих і почорнілих листя блекоти не більше 3-5%, інших частин блекоти (верхівок стебел, квіток і плодів) не більше 4-5%, подрібнених частин листя блекоти не більше 8-9% [5].

Хімічний склад: Всі частини рослини отруйні, містять сильнодіючі алкалоїди - гіосціамін, скополамін і атропін. У коріння рослини містяться алкалоїди в кількості 0,15-0,18%, в листі - до 0,1%, стеблах - близько 0,02%, насінні - 0,06-0,1%. Серед алкалоїдів - гіосціамін, атропін, скополамін. Міститься також гіосціпікрін, гіосцерін і гіосцірозін. Максимальна кількість алкалоїдів в листі виявлено на початку цвітіння [5].

Фармакологічні властивості: Алкалоїди блекоти чорної володіють атропіноподобною дією, тобто надають спазмолітичну дію на гладку мускулатуру, розширюють зіниці, підвищують внутрішньоочний тиск, викликають параліч акомодації, пригнічують секрецію залозистого апарату, частішають скорочення серця. Дія алкалоїдів блекоти на центральну нервову систему по-різному: гіосціамін підвищує збудливість нервової системи, а скополамін - знижує її.

Різні препарати блекоти вживаються [6]:

  • при захворюваннях, пов'язаних зі спазмами гладкої мускулатури, шлунка, кишечнику і т. п .;

  • зовнішньо - у вигляді масла для розтирань при невралгіях, м'язових і суглобових болях;

  • екстракт з шкірки на стеблі зцілює хвороби зубів;

  • корінь або зерно підсушують нариви, навіть попереджають їх утворення, якщо носити на тілі;

  • при внутрішньому вживанні в натуральному вигляді блекота викликає нервові припадки.

Листя входять до складу протиастматичних зборів - астматола і астматін, використовуються для отримання біленого масла, яке використовується як відволікаючий засіб при невралгіях [7].