Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
спеціальна хірургія 1 курс магістри 2018р.docx
Скачиваний:
178
Добавлен:
22.01.2018
Размер:
198.67 Кб
Скачать

3. Надплевральна блокада нутряних нервів та погранично симпатичного стовбура.

Дана блокада застосовується при:

-Обезболені органів черевної і тазової порожнин при абдомінальних операціях;

-для профілактики перитоніту і атонії шлунково-кишкового тракту в післяопераційному періоді;

-захворюваннях органів черевної і тазової порожнин (перитоніт, гастроентерит, кольки, гостре розширення шлунка, атонія і гостра тимпанія передшлунків, метеоризм кишечника, диспепсія телят і поросят, панкреатит, холецистит, ендометрит, оофорит, затримання посліду, випадання піхви і матки, передчасні потуги, спазм шийки матки);

-Післякастраційних запальних ускладненнях;

-гострому ревматичному запаленні копит;

-парези і паралічі кінцівок у собак після чуми;

-з метою посилення кровообігу, зміни трофіки тканин і прискорення процесу розвитку колатеральних кровоносних судин при порушенні кровообігу в органах черевної і тазової порожнин, а також тазових кінцівок;

-для посилення секреторної функції травних залоз, підвищення перетравлює сили їх соку і активізації видільної функції нирок;

-для підвищення всмоктуючої здатності очеревини, шлунка і кишечника;

-дляактивізації фагоцитарної активності лейкоцитів і клітин ретикулоендотеліальної системи.

Суть методу полягає у введенні 0,5% -ного розчину новокаїну в надплевральную клітковину, що оточує прикордонні симпатичні стовбури і нутряні нерви попереду ніжок діафрагми.

Техніка виконня блокади: Коней і велику рогату худобу фіксують в стоячому положенні в Фіксаційні верстаті, а дрібних тварин - в бічному лежачому положенні. Для приборкання коней застосовують губну або вушну закрутку, а великої рогатої худоби - носові щипці.

У всіх випадках виконується двостороння надплевральная блокада при хворобах органів черевної і тазової порожнин.Для цього біля основи останнього ребра з обох сторін готують операційне поле, а також дві ін'єкційні голки довжиною 10-12 см, діаметром 2 мм з заточеним під кутом 45 градусів кінцем. Визначають місце, напрямок і глибину введення голки.Для цього вказівним пальцем правої руки промацують передній край останнього ребра, і потім палець просувають по ребру до дорсальної групи хребетних м'язів. При натисканні в цьому місці між клубово-реберної м'язом і найдовшого м'язом спини промацують жолобок, який у великих тварин знаходиться латеральніше сагітальній площині на 7-8 см (на ширину долоні).Точка перетину переднього краю останнього ребра з латеральним краєм найдовшого м'язу спини є місцем вкола голки. Підшкірну клітковину і м'язи в місці введення голки, особливо у неспокійних тварин, попередньо інфільтрують 0,25-0,5% -ним розчином новокаїну.Потім під кутом 30-35 градусів до горизонтальної площини вводять голку і просувають її по передньому краю ребра до упору в тіло передостаннього грудного хребця.

Правильність положення голки визначають тому, що з голки не випливає кров і через неї в плевральну порожнину не всмоктується повітря!

Переконавшись в правильності положенні голки, фіксують її лівою рукою, а правою приєднують шприц з 0,5% -ним розчином новокаїну.Тільки переконавшись в правильності положення голки, продовжують вводити розчин анестетика.ТелятамГолку довжиною 8-10 см вводять по передньому краю останнього ребра, а при недорозвиненні його - попереду передостаннього в точці перетину їх з дорсальній групою хребетних м'язів.СвинямГолку вводять також попереду останнього ребра по краю найдовшого м'язу спини. Ця м'яз у них відносно широка, тому нахил голки слід робити менше (приблизно 10-15 градусів).У інших дрібних тварин.Голку вколюють в точці перетину заднього краю останнього ребра з дорсальній групою хребетних м'язів.Розчин новокаїну вводять свиням, вівцям, козам по 15-30 мл, лисицям, кроликам і кішкам - по 3-5 мл з кожного боку.