Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Отчёт для курсовой по Access.doc
Скачиваний:
174
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
1.01 Mб
Скачать

1. Вступ

Життя у наш час неможливе без ефективного управління. Важливою категорією є системи обробки інформації, від яких залежить ефективність виконання роботи будь-якого підприємства.

Бажання виділити загальну частину інформаційних систем, що відповідає за управління складними структурами даних, викликало створення систем управління базами даних - СУБД, без яких успішне ведення бізнесу та керування підприємством сьогодні практично неможливе.

Фактично інформація стає чинником, що визначає ефективність будь-якої сфери діяльності. Збільшилися інформаційні потоки і підвищилися вимоги до швидкості обробки даних. В наш час більшість операцій не може бути виконана вручну, вони вимагають використання найбільш перспективних комп'ютерних технологій. Будь-які адміністративні рішення вимагають чіткої і точної оцінки поточної ситуації і можливих перспектив її зміни. І якщо раніше в оцінці ситуації брало участь декілька десятків чинників, які могли бути обчислені вручну, то тепер таких чинників сотні і сотні тисяч, ситуація змінюється не протягом року, а через декілька хвилин, а обгрунтованість рішень, що приймаються, повинна бути великою, адже і реакція на неправильні рішення серйозніша, швидша і потужніша, ніж раніше. І, звичайно, обійтися без інформаційної моделі виробництва, що зберігається в базі даних, в цьому випадку просто неможливо.

Загалом база даних - це сукупність описів об‘єктів реального світу та зв‘язків між ними, які відносяться до конкретної предметної області (частини реального світу, до якої відносяться об‘єкти бази даних) і використовуються для вирішення задач у межах цієї області. Схема, яка відображає об‘єкти предметної області та зв’язки між ними називається концептуальною або логічною схемою БД.

Опис об‘єктів і зв’язків між ними реалізується в моделі даних. Існує декілька моделей баз даних, основними серед яких виступають: ієрархічна, мережна та реляційна. Приблизно з 2000 року більше половини баз даних використовують реляційну модель.

Реляційна модель даних була створена Едгаром Коддом у 1970 році як спроба спростити структуру баз даних. В цій моделі дані зберігаються у вигляді відношень, кожне з яких описує окремий предмет, ситуацію чи явище у вигляді одного і того ж набору характеристик. Якщо існує кілька однакових об’єктів, вводиться ще одна характеристика – унікальний номер предмету. В найпростішому вигляді ця модель реалізується у вигляді таблиці, стовпці якого містять характеристики і називаються полями. Кожен об’єкт – це рядок таблиці (запис). Предметна область може характеризуватись кількома таблицями, які пов’язані між собою.

Реляційні бази даних корисні при зберіганні однорідної інформації, тому в наш час СУБД на основі реляційної моделі являються промисловим стандартом.

Сучасні реляційні СУБД поділяються на два класи: настольні і промислові. Настольні СУБД поставляються у складі офісних пакетів і призначені для вирішення задач збору і обробки інформації. Найбільш поширені сучасні настольні СУБД: MS Access, Paradox, Visual dBASE, Visual FoxPro.

В сфері адміністративної діяльності СУБД MS Access набула найбільшого розповсюдження завдяки тому, що вона є однією з найзрозуміліших систем як для професіоналів, так і для початківців (це дозволяє швидко освоїти основні принципи роботи з базами даних), в повній мірі використовує переваги реляційної моделі даних, забезпечена майстрами для побудови запитів, форм і звітів, має вбудовану мову SQL, використовує графічні засоби для побудови логічної схеми БД.

Централізований характер управління даними в базі данних базується на необхідності існування деякого лиця на котре підносяться функції адміністрування данними, збереженими в базі данних.