Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник перекладачі_15_12_10_14_Коваль.doc
Скачиваний:
87
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
32.3 Mб
Скачать

З

Оформлення електронної таблиці

овнішнє оформлення електронної таблиці
сприяє помітному підвищенню наочності даних, які подаються в таблиці. Засоби сучасних комп’ютерів надають можливість створити кольорову таблицю, в якій користувач зможе відразу побачити, де розташовані ті чи інші дані. Сприйняття даних, які міститься в таблиці, значно покращиться, якщо деякі комірки чи діапазони будуть кольоровими.

Кольорове оформлення комірок здійснюється за допомогою вкладки Вид діалогового вікна Формат ячейки. Діалогове вікно Формат ячейки можна також викликати за допомогою контексного меню комірок.

Використовуючи в таблиці різні рамки і лінії, у таблиці можна виділити відповідні групи даних. Тип рамки підбирається на палітрі, яка відкривається після натиснення на стрілку біля кнопки Границы панелі інструментів Форматирование. Додаткові типи рамок можна підібрати на вкладці Границы діалогового вікна Формат ячейки.

Для оформлення таблиць часто використовується засіб Автоформат, що є набором фіксованих форматів для форматування прямокутних діапазонів і викликається командою Формат Автоформат. Фактично Автоформат – це наданий програмою Excel засіб швидкого оформлення таблиць стандартного вигляду: з рядком заголовка, рядками даних, рядком підсумкових сум і стовпцем підсумків по рядках.

Програма Excel дозволяє оформляти електронні таблиці на робочих аркушах за допомогою графічних об’єктів. При цьому існує кілька способів додавання елементів графіки на робочі аркуші, а саме:

  • створення малюнків безпосередньо засобами програми Excel;

  • впровадження об’єктів за допомогою буфера обміну даних на робочі аркуші з інших додатків;

  • впровадження готових графічних зображення в різних форматах.

У програмі Excel існує вбудований векторний графічний редактор, доступний користувачеві за допомогою панелі інструментів Рисование.

Можливості цього редактора досить широкі, незважаючи на його дуже простий зовнішній вигляд. Графічні об’єкти можна додавати в будь-яке місце робочого аркуша програми Excel. На малюнку 11.6 подані графічні об’єкти, що знаходяться в меню Автофигуры.

Для того щоб намалювати будь-який графічний об’єкт (лінію, стрілку, прямокутник, овал), необхідно вибрати покажчиком миші об’єкт на панелі Рисование. Після чого покажчик миші прийме форму хрестика і його потрібно встановити в тому місті робочого аркуша, де треба розмістити об’єкт, і натиснути на ліву кнопку миші. Утримуючи кнопку миші, переміщати її то тих пір, поки розмір об’єкта не прийме потрібного вигляду. На робочому аркуші з’явиться графічний об’єкт, параметри якого задані за умовчуванням.

Для того щоб встановити інші параметри, необхідно виділити графічний об’єкт та вибрати на панелі Рисование необхідні параметри.

За допомогою меню Действия панелі Рисование можна згруповувати або розгруповувати об’єкти, визначити відносне положення декількох накладених один на одного об’єктів, вирівняти відносне положення об’єктів, перевернути об’єкт або отримати його дзеркальне відбиття, вирівняти з’єднання між об’єктами, змінити автофігуру та інші.

Мал. 11.6. Графічні об’єкти панелі Рисование, що знаходяться в меню Автофируры

Для того щоб згрупувати декілька об’єктів в один, необхідно спочатку виділити об’єкти покажчиком миші, який прийме вигляд стрілки, після натиснення на кнопку Выбор обьектов, а потім виконати команду Действия Группировать. Розгрупувати об’єкт можна скориставшись командою Действия Разгрупировать.

У програмі Excel є можливість вставки графічних об’єктів з інших додатків оболонки Windows із використанням буферу обміну даних. Крім того, можна розмістити на робочому аркуші і графічні дані, що збережені в окремому файлі.

Для вставки графічного об’єкта з довільного файла на робочий аркуш, необхідно виділити комірку, в яку необхідно вставити зображення, вибрати команди Вставка Рисунок Из файла. З’явиться діалогове вікно Вставка рисунка. Вибрати необхідний файл і натиснути кнопку Вставка.

Якщо виникла потреба скористатися малюнком із бібліотеки зображень ClipArt, то потрібно виконати команду Вставка Рисунок Картинки або вибрати засіб Добавить картинку на панелі інструментів Рисование.

Екранне зображення електронної таблиці у програмі Excel значно відрізняється від того, що користувач одержує при її роздрукуванні. Це пов’язано з тим, що єдиний робочий аркуш необхідно розбивати на фрагменти, розміри яких залежать від формату друкованої сторінки. Крім того, елементи оформлення робочого вікна програми (номера рядків і стовпців, умовні межі комірок), звичайно, не відтворюються при друкуванні.