Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник перекладачі_15_12_10_14_Коваль.doc
Скачиваний:
87
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
32.3 Mб
Скачать

П

Редагування тексту документа

ри створенні нового документа в редакторі Word на екрані з’являється чисте робоче поле для введення тексту документа. Курсор введення тексту розташований у верхньому лівому кутку екрана.

Під час набору тексту в кінці кожного рядка не потрібно натискати клавішу <Enter>. Текстовий процесор Word автоматично переносить слова на новий рядок. Автоматична верстка рядків  одна з найважливіших особливостей електронного редагування: нове слово, яке не може розміщуватися на рядку, Word повністю переноситься на новий рядок.

Під час уведення тексту можна використовувати всі клавіші клавіатури. Існує два режими введення символів у текст: режим вставки символів та режим їх заміни. Для перемикання із режиму вставки символів у режим заміни необхідно натиснути клавішу <Insert> на клавіатурі або двічі натиснути на індикаторі ЗАМ у рядку стану в нижній частині екрана, при цьому символи ЗАМ стануть темного кольору.

Введення тексту – це процес, протягом якого робиться велика кількість помилок. Якщо під час введення тексту клавіша натиснута помилково, то необхідно натиснути клавішу <Back Space> (), щоб вилучити символ ліворуч від текстового курсору. Таку ж функцію виконує і клавіша <Delete>, але при натисканні її вилучається символ, який знаходиться праворуч від курсору.

З

Правила введення тексту

апам’ятайте і завжди виконуйте правила введення текстових даних:

  1. не натискайте на клавішу <Enter> для переходу на новий рядок, оскільки такий перехід відбувається автоматично;

  2. не натискайте на клавішу <Пропуск> для створення абзацних відступів і центрування тексту, оскільки для цього є спеціальні засоби;

  3. робіть лише один пропуск між словами, не забувайте робити пропуски після коми і крапки;

  4. не натискайте на клавішу <Backspace>(), щоб перевести курсор до позиції з помилкою, користуйтесь для цього клавішами-стрілками;

  5. щоб отримати велику букву, натисніть на клавішу <Shift>;

  6. стежте за тим, щоб не був постійно ввімкненим режим <Caps Lock>, інакше всі букви будуть великими;

  7. пам’ятайте, що наступний абзац утворюється після натискання на клавішу <Enter>; він успадкує набір параметрів форматування попереднього абзацу.

П

Переміщення текстом

ереміщуватись текстом можна як за допомогою миші, використовуючи лінійки прокрутки, так і за допомогою клавіш: <>,<> – на символ ліворуч, праворуч; <↑>. <> – на рядок вгору, вниз; <PgUp>, <PgDn> – на розмір вікна вгору, вниз; <Home>, <End> – на початок, закінчення рядка; <Ctr+Home>, <Ctrl+End> — на початок, закінчення тексту.

У

Відміна правки

текстовому процесорі Word є різні засоби редагування тексту. Команда Правка Отменить ввод відміняє останню дію (якщо її можна відмінити). Відмінити можна більшість операцій редагування, таких як вилучення, введення і вставка. За допомогою стандартної панелі інструментів можна відмінити одразу декілька останніх дій. Для цього можна використати список кнопки Отменить, який можна клацнувши миші на стрілку справа від кнопки (див. мал. 4.3).

Мал. 4.3. Кнопки відміни правки на стандартній панелі інструментів