Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник перекладачі_15_12_10_14_Коваль.doc
Скачиваний:
87
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
32.3 Mб
Скачать

Мал. 8.4. Група кнопок Рисование

У процесі певних дій (групування об’єктів, зміна порядку розташування, переміщення, зміна розмірів і кута повороту, прив’язка, розташування тексту в об’єктах тощо) створюється малюнок.

Основний принцип роботи з графічними об’єктами такий же, що і при роботі з текстом: спочатку слід виділити об’єкт, а потім виконати з ним деякі дії.

Група кнопок на панелі інструментів Рисование призначена для зміни параметрів графічних об’єктів – кольору і візерунка заливки, кольору і типу ліній, кольору шрифту, а також для надання об’єкту ефектів тіні або об’єму (мал. 8.5).

Мал. 8.5. Група кнопок для зміни параметрів графічних об’єктів

Форматування графічних об’єктів та малюнків

Діалогове вікно Формат… надає найповніші можливості для форматування графічних об’єктів та малюнків.

Для того щоб активізувати діалогове вікно Формат…, необхідно виділити об’єкт, клікнувши на ньому правою кнопкою мишки та в контекстному меню вибрати команду Формат…. Щоб виділити об’єкт, що розміщується позаду тексту, потрібно спочатку натиснути на кнопці Выбор объектов панелі інструментів Рисование.

Відкриється діалогове вікно Формат… Назва вікна відповідатиме типу виділеного об’єкта – Автофигуры, Надписи, Рисунка, Обьекта WordArt тощо (див. мал. 8.6).

Мал. 8.6. Діалогове вікно Формат автофигуры

На вкладках діалогового вікна можна вибрати параметри форматування об’єкта:

  • Цвета и линии вибір стилю обтікання і вибір кольору і способу заливки, кольору, типу та товщини лінії;

  • Размер – зміна розміру, масштабу і кута повороту;

  • Положение – вибір стилю обтікання і вирівнювання по горизонталі;

  • Рисунок – тільки для малюнків – обрізання малюнків, вибір їх кольору, яскравості та контрастності;

  • Надписьтільки для напису – зміна заливки між текстом і рамкою напису.

А

Вставка в текст автофігур

втофігури
– це нескладні графічні об’єкти, які зручно використовувати в текстах. До них відносяться різного роду зірочки, півмісяці, квіточки тощо. Їх може „намалювати” будь-який користувач, оскільки вони вже намальовані і пропонуються в готовому вигляді.

Коли ви додаєте графічний об’єкт чи малюнок у текст, він розташовується на спеціальній підложці, або полотні. Полотно зручно використовувати при вирівнюванні об’єктів. Ті прийоми малювання, що пропонує Word, частіше всього не вимагають полотна взагалі. Для того щоб полотно не з’являлося в тексті під час вставки графічного об’єкта чи малюнку необхідно виконати команду Сервис Параметры, і у вкладці Общие вилучити прапорець атоматически создавать полотно при вставке автофигур.

Щоб вставити необхідну (або просто цікаву) автофігуру, виберіть команду Вставка Рисунок Автофигуры. На екрані з’явиться панель інструментів Автофигуры, а текст перейде в режим Разметка страницы (якщо ви працювали в режимі Обычный).

Кожна кнопка панелі інструментів Автофигуры має вигляд меню, яке відкривається. Якщо вибрати одну з них покажчик миші перетвориться на великий знак „плюс”. Тепер можна „намалювати” цю фігуру в тексті, перетягнувши курсор миші. З’являється фігура в певній точці, причому певного розміру. Потім і її розташування, і розмір можна буде змінити. (див. мал. 8.7).

Мал. 8.7. Панель інструментів Автофигуры

Автофігури можна переміщати по тексту. Для цього необхідно підвести покажчик миші до малюнка. Покажчик прийме вигляд хрестоподібної стрілки. Потім перетягнути малюнок за допомогою миші у вибрану частину екрана.

Розмір і форму автофігури можна змінити, перетягуючи мишею один з восьми маркерів, що з’явилися на рамці навколо фігури після натиснення на ній мишею (маркери, розміщені на кожній стороні і в кожному кутку фігури.)

Особливий зелений маркер, винесений за межі фігури, слугує для повороту зображення.

Деякі автофігури мають спеціальні жовті маркерами. Зазвичай ці маркери допомагають виконувати певні дії з формою автофігури.

Б

Об’єкти WordArt

ільшість користувачів Word нехтують можливостями WordArt. І даремно, тому що WordArt дозволяє прикрасити текст перекладу досить оригінальними об’єтами.

Щоб помістити об’єкт WordArt у текст перекладу, необхідно вибрати команду Вставка Рисунок Объект WordArt (див. мал. 8.8). З’явиться діалогове вікно Коллекция WordArt, в якому представлені шаблони і об’єкти WordArt, які можна створити. Вибрати стиль об’єкта у вікні Коллекция Word Art і натиснути на кнопку <ОК>. Далі у діалоговому вікні Изменение текста WordArt слід набрати текст, який буде представлений як об’єкт WordArt, вибрати шрифт, розмір, напівжирне зображення, курсив – як у звичайному тексті. Закінчивши набір і форматування тексту, натиснути кнопку <ОК>, і текст у заданому вигляді з’явиться на сторінці.

Мал. 8.8. Діалогове вікно Колекция WordArt

Щоб відредагувати об’єкт WordArt необхідно натиснути курсором миші на ньому один раз. Відкриється панель інструментів WordArt, яка допоможе виконати над об’єктом певні дії.

Як і інші графічні об’єкти, об’єкт WordArt буде розміщений у тій частині тексту, в якій встановлений курсор. Тому, якщо потрібно визначити обтікання текстом об’єкта WordArt, потрібно натиснути на кнопку Обтекание текстом на панелі інструментів WordArt.

З об’єктами WordArt можна працювати так само, як з будь-якими іншими графічними об’єктами: переміщати їх, міняти розмір, комбінувати з текстом і т.д.

Натисувши на кнопку Изменить текст на панелі інструментів WordArt повертаємось у діалогове вікно Изменение текста WordArt, яке дозволяє змінити тип і розмір шрифту, а також встановлювати інші параметри тексту. Закінчивши оформлення тексту, натиснути <ОК>.

Натиснувши на панелі інструментів WordArt кнопку Форма WordArt можна викликати на екран список різних розкладок тексту WordArt, що є ширшим, ніж той, який представлений на панелі Коллекция WordArt. Виберіть певну форму, і виділений об’єкт буде переформатований відповідним чином.

Оскільки фігурний текст є об’єктом, для його форматування можна використовувати кнопки панелі інструментів Рисование.