Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Navch-met_posibnik_groshi_ta_kredit1.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
1.95 Mб
Скачать

Питання для контролю

  1. Сутність та економічна основа грошового обороту.

  2. Проблеми і необхідність балансування грошових потоків.

  3. Складові грошового обороту та їх економічний зміст.

  4. Грошова маса і швидкість грошей як основні характеристики стану грошового обороту.

  5. Закон грошового обігу та соціальні наслідки його порушення.

  6. Механізм поповнення грошової маси в обігу.

Література: [ 1,2,14,16 ]

Тема 3. Грошовий ринок

1. Сутність та особливості функціонування грошового ринку

2. Структура грошового ринку

3. Інституційна модель грошового ринку

4. Попит на гроші

5. Пропозиція грошей

  1. Сутність та особливості функціонування грошового ринку

Грошовим ринком називають особливий сектор ринку, на якому здійснюється купівля та продаж грошей як специфічного товару, формуються попит, пропозиція та ціна на цей товар.

На грошовому ринку продаж грошей виступає у формі передачі грошей їх власниками своїм контрагентам у тимчасове користування в обмін на такі інструменти, які надають їм можливість зберегти право власності на ці гроші - відновити право розпорядження ними та одержати процентний дохід.

Механізм купівлі-продажу грошей зумовлює важливу роль спеціальних інструментів у функціонуванні грошового ринку, яка аналогічна ролі грошей на товарних ринках.

За своїм характером усі інструменти грошового ринку є певними зобов’язаннями покупців перед продавцями грошей. Залежно від виду зобов’язання їх можна поділити на неборгові і боргові. До неборгових належать зобов’язання з надання права участі в управлінні діяльністю покупця грошей та в його доходах: акціЇ, деривативні інструменти, інші функціональні угоди (наприклад страхові).

До боргових відносять усі зобов’язання, за якими покупець грошей зобов’язується повернути продавцеві одержану від нього суму і сплатити по ній дохід:депозитні зобов’язання, за якими продавці передають гроші у повне розпорядження покупцям за умови їх повернення і сплати процентного доходу. Вони мають форму угод на відкриття поточних та строкових рахунків, угод депозитних та ощадних вкладів (сертифікатів), трастових вкладів тощо; позичкові зобов’язання, за якими продавці, передаючи гроші покупцям, вносять певні обмеження в права останніх розпоряджатися цими грошима: визначають, на які цілі вони можуть бути використані, вимагають особливих гарантій їх повернення, визначають ступінь ефективності (окупності) витрат чи проектів, що фінансуються за рахунок позичених коштів. Такі зобов’язання мають форму кредитних угод, облігацій, бондів, векселів тощо.

Інструменти грошового ринку, обслуговуючи переміщення грошей між його суб’єктами, самі набувають певної вартості і можуть ставати об’єктом купівлі-продажу у формі цінних паперів. Одже ринок цінних паперів, є однією з форм існування грошового ринку.

Ціна грошей має форму процента (процентного доходу) на позичені чи залучені кошти. Розмір процента визначається здатністю приносити покупцю додатковий дохід чи благ.

Суб’єктами цього ринку є юридичні та фізичні особи, які здійснюють операції купівлі-продажу грошей. Усі ці операції можна розділити на три групи: з продажу грошей, з купівлі грошей і посередницькі. В операціях з продажу грошей беруть участь сімейні господарства, фірми і структури державного управління, в операціях з купівлі грошей - ті самі економічні суб’єкти: фірми, сімейні господарства, структури державного управління. У посередницьких операціях ключовими суб’єктами є так звані фінансові посередники - банки, інвестиційні та фінансові компанії, страхові компанії, пенсійні фонди, кредитні товариства тощо. Усі вони спочатку акумулюють у себе грошові кошти, купуючи їх у продавців, а потім від свого імені розміщують їх, пропонуючи покупцям. Особливе місце серед суб’єктів грошового ринку займають центральні банки. Будучи банками банків, вони можуть обслуговувати міжбанківські відносини на грошовому ринку, наприклад здійснювати операції рефінансування, регулювати міжбанківські операції, валютні операції тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]