Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 5 ІД нов..doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
131.58 Кб
Скачать

2. Оцінка техніко-технологічної бази підприємства: технічний розвиток, показники технічного рівня підприємства, напрями розвитку

Використання сучасних досягнень науки й техніки дає змогу підприємствам забезпечувати розвиток його виробничого потенціалу, який може здійснюватися у різноманітних формах. Деякі з них дають можливість підтримувати наявний техніко-технологічний стан під­приємства, інші — удосконалювати і нарощувати його (рис. 1).

Цілі та пріоритети технічного розвитку визначають­ся відповідно до загальної стратегії підприємства на певному етапі його функціонування. Вони можуть бути націлені на кардинальне поліпшення якості продукції, зменшення витрат на її виготовлення, впровадження ресурсо- чи енергозберігаючих технологій, скорочення витрат ручної праці чи поліпшення її умов, підвищення екологічної безпеки виробництва тощо. У

Рис.1. Форми технічного розвитку підприємства

будь-якому разі перед розробленням програми і вибором форми тех­нічного розвитку слід зважено підійти до оцінювання технічного рівня підприємства. Це дасть змогу встано­вити послідовність завдань технічного розвитку і його напрями.

Ще й досі не існує загальновизнаної методики оцінки техніко-технологічної бази підприємства. На практиці для цього викорис­товується комплекс показників, які відображають стан та розвиток основних фондів, існуючі технології й організацію виробництва, роль і участь у ньому нематеріальних активів. Оцінювання технічного рівня підприємства повинно спиратися на аналіз і узагальнення певної системи показ­ників, які відображають ступінь технічної оснащеності персоналу, рівень прогресивності технології, технічний рі­вень виробничого устаткування, рівень механізації та ав­томатизації основного й допоміжного виробництва тощо. Об'єктивність може бути забезпечена за умови не лише ме­тодично правильного обчислення відповідних показників, а й порівняння їх динаміки для даного підприємства за певний період. Найважливіші й типові показники техніч­ного розвитку для підприємств усіх галузей наведено у табл. 1.

Для поглибленого аналітичного оцінювання стану тех­нічного розвитку підприємства, необхідність у якому ви­никає при розробленні спеціальної перспективної програ­ми, можна використовувати й інші показники, зокрема ті, що відображають галузеву специфіку виробництва. До них відносять: механоозброєність праці (відношення середньорічної вартості машин і устаткування до кількості робітників у найбільшій зміні); ступінь хімізації виробництва; коефіцієнт фізичного спрацювання устаткування; коефіцієнт технологічної ос­нащеності виробництва (кількість застосовуваних прист­роїв, оснастки та інструментів у розрахунку на одну оригі­нальну деталь кінцевого виробу); ступінь утилізації відхо­дів виробництва тощо.

При аналізі техніко-технологічної бази підприємства доцільно порівняти за роками динаміку енерго-, електро-, фондоозброєності праці й основні показники виробництва: обсяги виробленої продук­ції, отриманого прибутку, рентабельність продукції, рентабельність основної діяльності тощо.

Таблиця 1. Основні показники технічного рівня підприємства

Ознака групування показників

Назва показника

Показники стану та руху основних фондів

- вартість основних виробничих фондів,

- введення;

- оновлення;

- вибуття;

- ліквідація;

- знос й придатність основних фондів

- відповідні їм розрахункові коефіцієнти;

Ступінь технічної оснащеності праці

- фондовіддача;

- фон­домісткість;

- фондоозброєність праці;

- енергооснащеність праці;

- енергоозброєність праці;

Рівень прогресивності технології

- структура технологічних процесів за трудомісткістю;

- частка нових технологій за обсягом або трудомісткістю продукції;

- середній вік застосовуваних технологічних процесів;

- коефіцієнт використання сировини і матеріалів;

Рівень механізації та автоматизації виробництва

- ступінь охоплення робітників механізованою працею;

- частка обсягу продукції, виготовленої за допомогою автоматизованих засобів праці;

Технічний рівень устаткування

- продуктивність;

- надійність, довговічність;

- питома металомісткість;

- середній строк експлуатації;

- частка прогресивних видів у загальній кількості;

- частка технічно та економічно застарілого в загальному парку;

Розвиток техніко-технологічної бази не є простим кількісним нагро­мадженням засобів праці і технологій. Цей процес полягає у їхніх якісних змінах, покращенні структури, системи організації й інтенсифікації вироб­ництва. Його об'єктивною основою є прискорений розвиток науки і техні­ки, всебічне використання досягнень науково-технічного прогресу. Це — головний фактор підвищення ефективності суспільного виробництва, пок­ращення якості виробів, створення нової інноваційної продукції.

Отже, розрахунок та аналіз динаміки показників тех­нічного рівня підприємства дає змогу визначити відповід­ність його техніко-технологічного стану вимогам сьогоден­ня й оцінити можливості його вдосконалення з огляду на фінансову спроможність підприємства.