Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 5 ІД нов..doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
131.58 Кб
Скачать

Підтримання технічного рівня виробництва

У практиці господарювання потреба в радикальній зміні виробничих технологій виникає не так часто, як потреба в оновленні (відтворенні) технологічного устат­кування. Часто базові технологічні процеси можуть ви­користовуватися досить довго (наприклад, для випуску традиційних видів продукції), однак устаткування в про­цесі його експлуатації зношується і потребує своєчасної заміни.

Важливим завданням планування технічного розвит­ку підприємства є визначення межі експлуатації вироб­ничого устаткування. Технічні засоби виробництва слід підтримувати у стані, який забезпечує дотримання всіх параметрів технологічного процесу і виготовлення про­дукції високої якості. Цього можливо досягти профілак­тичними заходами і своєчасним ремонтом і модернізацією обладнання. В умовах фінансової скрути деякі підприємства намагаються продовжити термін експлуатації тех­нічних засобів виробництва. Однак настає момент, коли витрати на ремонт стають настільки великими, що навіть істотна модернізація не виправдовує вкладених коштів.

Альтернативою капітальному ремонту та модернізації виробничого об'єкта є його заміна новим. Важливо порів­няти результати обох варіантів відтворення з погляду еко­номічної віддачі. Для цього необхідно врахувати, що:

  1. у процесі заміни застарілого обладнання новим ви­никатимуть додаткові одноразові капітальні витрати і втрати від недоамортизації старої машини;

  2. здійснення капітального ремонту і продовження та­ким чином терміну служби машини ще на один ремонтний цикл зумовлює збільшення собівартості виготовлення про­дукції відремонтованим обладнанням порівняно з її вели­чиною при використанні нових машин.

Щоб визначити, що економічно вигідніше, необхід­но порівняти загальну величину витрат і втрат у першо­му і другому випадках. У першому — це вартість капі­тального ремонту і втрати на експлуатаційних витратах, а в другому — витрати, пов'язані з придбанням нової техніки і втрати від недоамортизації старої. До того ж необхідно врахувати різницю в продуктивності, а також тривалості ремонтних циклів нової і відремонтованої машини.

Розроблення і впровадження нових технологічних процесів

Потреба у впровадженні нових технологічних процесів здебільшого виникає у разі освоєння нової продукції або за необхідності вдосконалення процесу її виготовлення. Здатність підприємства швидко та ефективно переходити на випуск нової продукції залежить не лише від конструк­торських рішень, а й від економічності її виготовлення, сформованої в процесі технологічної підготовки виробниц­тва (ТПВ). Конкретні завдання ТПВ полягають у створенні оптимальних матеріально-технічних передумов для ви­пуску в найкоротший термін і з мінімальними витратами спроектованих нових виробів заданого рівня якості. Весь комплекс робіт з ТПВ поділяють на кілька взаємозалеж­них і послідовних етапів: відпрацьовування конструкції виробу на технологічність; розроблення технологічних процесів; конструювання і виготовлення спеціального тех­нологічного устаткування й оснащення; остаточне відпра­цьовування і впровадження технологічних процесів.

Відпрацьовування конструкції виробу на технологіч­ність. Здійснюється він на стадії конструкторської підготов­ки виробництва. Означає технологічний контроль креслень з метою забезпечення відповідності конструкції вимогам технологічності (економічності) її виготовлення. Основни­ми об'єктами конструкторсько-технологічного узгодження зазвичай є розміри і форми з'єднуваних поверхонь, бази об­роблення і складання, кути загину і виступи елементів конструкції, матеріали, режими і методи оброблення тощо.

Проектування технології виготовлення нових виро­бів. Охоплює цей етап розроблення міжцехових техноло­гічних маршрутів, тобто маршрутів проходження всіх де­талей і складальних одиниць виробничими цехами, що визначають не тільки схему майбутнього процесу виготов­лення нового виробу, а й номенклатуру плану виробництва кожного цеху, спеціалізацію і кооперування основних цехів підприємства; технологічні карти на кожну деталь чи складальну одиницю (маршрутні — в одиничному, опера­ційні — у серійному й інструкційні — у масовому виробниц­твах), що містять її загальну характеристику (найменуван­ня, матеріал, вид заготовки, маса, норма витрат матеріалу); перелік і послідовність виконуваних операцій; відомості про застосовуване устаткування, інструменти й оснащення, кваліфікацію робітників, норми часу на оброблення, режи­ми роботи й інші необхідні вказівки робітникам.

Поряд з технологічними картами в процесі ТПВ розрахо­вують витрати матеріалу на одиницю виробу, складають спе­цифікації напівфабрикатів, інструментальні карти, карти технічного контролю, розрахунку виробничої потужності і завантаження устаткування, іншу технологічну документа­цію, необхідність у розробленні якої обумовлюється типом виробництва і характером продукції, що виготовлятимуть.

Конструювання і виготовлення спеціального техно­логічного оснащення. Є найбільш трудомістким етапом ТПВ, оскільки на частку такого оснащення, наприклад, у великосерійному і масовому виробництві припадає до 70— 80% загального обсягу робіт з підготовки випуску нових ви­робів. Перелік і кількість використовуваного оснащення за­лежить від особливостей нової конструкції і технічних вимог до неї, типу виробництва й обсягу випуску виробів. Номен­клатура і структура необхідного спеціального технологічно­го оснащення визначаються, головним чином, кількістю і складністю оригінальних деталей у спроектованому виробі.

Остаточне відпрацювання технології. Це завершаль­ний етап ТПВ. За результатами випробовування контроль­ної серії нового виробу, перевірки ефективності виготовле­ного оснащення, налагодження процесів складання виробу вносять необхідні зміни й уточнення в розроблену техноло­гію та її оснащення. Відтак технологічну документацію відправляють на виробництво і використовують при виго­товленні нового виробу.

Економічність ТПВ, що є принципом підготовки вироб­ництва, відображена у зниженні витрат і скороченні термі­нів виконання робіт. Важливу роль у забезпеченні еконо­мічності ТПВ відіграє технологічна стандартизація, яка охоплює типізацію технологічних процесів, уніфікацію й агрегатування технологічного оснащення.

Типізація технологічних процесів. Полягає в розроблен­ні типових процесів виготовлення технологічно подібних деталей і складальних одиниць, що забезпечує скорочення різноманітності та кількості технологічних операцій і від­повідне зменшення трудомісткості проектування технології їхнього виготовлення, створює умови для раціональної ор­ганізації виробництва і праці, дає змогу формувати на базі групової технології багатопредметні потокові лінії тощо.

У комплексі робіт зі скорочення трудомісткості та собі­вартості технологічної підготовки виробництва найважли­вішими є заходи, спрямовані на уніфікацію технологічного оснащення, агрегатування її конструкційних елементів. При цьому різко скорочується кількість спеціальних прис­тосувань у виробництві. Вони замінюються уніфікованими, що сприяє швидкому переналагодженню устаткування з оброблення однієї групи деталей на іншу.

Проектований технологічний процес повинен відобража­ти технічні вимоги до виробництва виробу і містити чіткий алгоритм його виготовлення. До того ж він має бути еконо­мічно ефективним, забезпечувати мінімізацію витрат на всіх технологічних стадіях. Рівень витрат виробництва на одини­цю виготовленої продукції є важливим індикатором еконо­мічної доцільності впровадження нової технології. Тому за наявності альтернативних варіантів технології виготовлен­ня нового виробу їх порівнюють за критеріями мінімізації витрат (за умови забезпечення альтернативними варіантами приблизно однакових якісних характеристик продукції).

Порівняння витрат на виготовлення продукції слід здійснювати без урахування управлінських і загальновиробничих, оскільки їх величина безпосередньо не залежить від прийнятого технологічного процесу. Для визначення ефективнішого варіанту достатньо розрахувати технологіч­ну собівартість виробу, тобто суму витрат, яка змінюється при переході від одного технологічного процесу до іншого.

Отже, оновлення техніко-технологічної бази підпри­ємства має забезпечувати можливість реалізації стратегії його розвитку. Технологічні зміни повинні бути своєчас­ними, враховувати тривалість життєвого циклу попиту, технології і продукції, що випускається підприємством. Здатність підприємства до технологічних змін залежить не лише від рівня мінливості застосовуваної технології, а й від його фінансових можливостей. З огляду на це проекту­вання нових технологічних процесів необхідно здійснюва­ти на альтернативній основі з метою вибору того варіанта, який відповідає принципу економічної раціональності.