Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
35Обладнання_п_дприємств_торгівл_КЛ_07ТТП.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
744.96 Кб
Скачать

Тема 3. Обладнання для розрахунків з покупцями

  1. Застосування контрольно-касових апаратів та їх сертифікація.

  2. Контроль за дотриманням порядку застосування контрольно-касових апаратів.

  3. Відповідальність за порушення закону України ”Про застосування електронних контрольно-касових апаратів і товарно-касових книг при розрахунках із споживачами у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг”.

  4. Призначення, будова, основні технічні дані та характеристики електронного контрольно-касового апарату SILEX 7004.

  5. Підготовка до роботи та введення в дію електронного контрольно-касового апарату SILEX 7004.

  6. Організація технічного обслуговування електронного контрольно-касового апарату SILEX 7004.

7. Клавіатура електронного контрольно-касового апарату SILEX 7004. Основні режими його роботи.

Законом України ”Про застосування електронних контрольно-касових апаратів і товарно-касових книг при розрахунках із споживачами у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг” від 06.06.96 р. визначеється порядок застосування контрольно-касових апаратів, їх сертифікація, здійснення контролю за дотриманням порядку застосування контрольно-касових апаратів, а також відповідальність за порушення цього закону.

Застосування контрольно-касових апаратів та їх сертифікація.

Стаття 1. Застосування електронних контрольно-касових апаратів і товарно-касових книг '•

Підприємства, установи і організації всіх форм власності та громадяни - суб'єкти підприємницької діяльності (далі - суб'єкти підприємницької діяльності), які здійснюють розрахунки із споживачами у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг за готівку, зобов'язані:

1) проводити розрахунки із споживачами через належним чином зареєстровані.електронні контрольно-касові апарати;

2) обов'язково видавати споживачеві касовий чек, який має бути виданий споживачеві разом з покупкою (наданою послугою), (є дійсним, якщо він набраний на електронному контрольно-касовому апараті і на ньому зазначена повна сума покупки (наданої послуги));.

3) вести журнал використання електронного контрольно-касового апарата, складати звіт з операцій, здійснюваних на цьому апараті;

4) забезпечувати зберігання зазначених документів протягом строку, встановленого чинним законодавством;

5) подавати до державних податкових інспекцій звітність, пов'язану із застосуванням електронних контрольно-касових апаратів, не пізніше 15 числа наступного за звітним місяця. У разі допущення порушень звітність подається до державних податкових інспекцій за місцем виявлення правопорушення;

б) реалізовувати товари, надавати послуги за наявності цінника на товар (прейскуранта на послугу, що надається).

За відсутності або при неможливості використання електронного контрольно-касового апарата суб'єктам підприємницької діяльності тимчасово дозволяється здійснювати розрахунки із споживачами з використанням товарно-касової книги, форма, порядок ведення та реєстрації якої затверджуються Міністерством фінансів України і Міністерством статистики України.

Перелік окремих форм діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, специфіка яких дозволяє здійснювати розрахунки із споживачами без застосування електронних контрольно-касових апаратів з використанням товарно-касових книг, затверджуються Міністерством економіки України за погодженням з Міністеоством зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі України і Міністерством фінансів України.

Порядок реєстрації і застосування електронних контрольно-касових апаратів, форми та порядок звітності затверджуються Головною державною податковою інспекцією України.

Терміни переведення суб'єктів підприємницької діяльності на розрахунки із споживачами з використанням електронних контрольно-касових апаратів визначаються Кабінетом Міністрів України за поданням Міністерства економіки України і Міністерства фінансів України.

Електронні контрольно-касові апарати та товарно-касові книги не застосовуються при проведенні розрахунків у касах на підприємствах, в установах і організаціях всіх форм власності, де проводяться ці операції з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів з видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою у встановленому порядку.

Стаття 3. Сертифікація електронних контрольно-касових апаратів і комп'ютерних систем

Виготовлені в Україні та іноземного виробництва електронні контрольно-касові апарати і комп'ютерні системи, що застосовуються при розрахунках із споживачами, підлягають обов'язковій сертифікації.

У разі реалізації суб'єктам підприємницької діяльності електронних контрольно-касових апаратів і комп'ютерних систем, не внесених до Державного реєстру електронних контрольно-касових апаратів та Реєстру сертифікованих комп'ютерних систем, за рішенням Головної державної податкової інспекції України, державних податкових інспекцій по Автономній Республіці Крим, областях, районах, містах і районах у містах виручка від реалізації цих апаратів стягується до місцевого бюджету за місцем виявлення зазначених порушень.

Контроль за дотриманням порядку застосування контрольно-касових апаратів.

Стаття 5. Контроль за додержанням порядку застосування електррнних контрольно-касових апаратів, товарно-касових книг, комп'ютерних систем .

Контроль за проведенням суб'єктами підприємницької діяльності розрахунків із споживачами з використанням електронних контрольно-касових апаратів і товарно-касових книг здійснюють Головна державна податкова інспекція України, Державний комітет України: у справах захисту прав споживачів, Державна інспекція з контролю за цінами Міністерства економіки України, Міністерство внутрішніх справ України та їх органи на місцях.

Відповідальність за порушення закону України ”Про застосування електронних контрольно-касових апаратів і товарно-касових книг при розрахунках із споживачами у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг”.

Стаття б. За порушення суб'єктами підприємницької діяльності порядку проведення розрахунків із споживачами, встановленого статтями 1 і 2 цього Закону, за рішенням Головної державної податкової інспекції України, державних податкових інспекцій в Автономній Республіці Крим, областях, районах, містах і районах у містах стягуються до місцевого бюджету за місцем реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності фінансові санкції в розмірі:

— від десяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян у разі проведения розрахунків із споживачами за готівку без застосування електронного контрольно-касового апарата (комп'ютерної системи) чи товарно-касової книги, з використанням незареєстрованого..належним чином електронного контрольно-касового апарата (комп'ютерної системи) або у разі порушення встановленого порядку застосування електронного контрольно-касового апарата (комп'ютерної системи) чи товарно-касової книги та порушення встановленого порядку проведення розрахунків в касах на підприємствах, в установах і організаціях всіх форм власності, де ці операції проводяться з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів з видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою в установленому порядку;

— від двадцяти до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян у разі повторного порушення встановленого порядку застосування електронного контрольно-касового апарата (комп'ютерної системи) чи товарно-касової книги, виявленого протягом календарного року після попередньої перевірки (повторним для суб'єкта підприємницької діяльності, який має декілька торговельних місць, вважається порушення, зафіксоване вдруге протягом календарного року після попередньої перевірки на одному і тому ж торговельному місці. Повторним не вважається порушення, що стосується порядку проведення розрахунків із споживачами і яке виявлено протягом одного дня в різних торговельних місцях одного й того ж суб'єкта підприємницької діяльності.

- від десяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян у'разі застосування зіпсованого електронного контрольно-касового апарата (комп'ютерної системи).

З громадян - суб'єктів підприємницької діяльності фінансові санкції за порушення, передбачені частинами другою та третьою цієї статті, стягуються до місцевого бюджету відповідного рівня за рішенням суду або за виконавчими написами нотаріусів.

Посадові особи та працівники торгівлі, громадського харчування та сфери послуг підприємств і організацій усіх форм власності за порушення порядку проведення

розрахунків із споживачами, передбаченого цим Законом, притягуються Головною державною податковою інспекцією України та їх органами на місцях до адміністративної відповідальності згідно з чинним законодавством.

Державний комітет України у справах захисту прав споживачів, Державна інспекція з контролю за цінами Міністерства економіки України, Міністерство внутрішніх справ України та їх органи на місцях складають адміністративні протоколи і передають їх на розгляд Головної державної податкової інспекції України та їх органи на місцях для застосування адміністративної відповідальності згідно з чинним законодавством».

Призначення, будова, основні технічні дані та характеристики електронного контрольно-касового апарату SILEX 7004.

Апарат призначений для:

• реєстрації касових операцій та виконання періодичних службових звітів;

• збору та зберігання фінансової інформації в пам'яті, яка не стирається, та виконання денних і періодичних фіскальних звітів;

• автоматизації обліку та контролю руху товарів;

• роботи в складі автоматизованих систем керування з підключенням персональної ЕОМ та пристрою зчитування штрих-коду.

Технічні дані та характеристики

1. Апарат забезпечує введення, обробку, збереження та видачу інформації про торгові операції. За допомогою програмування потрібних функцій апарат забезпечує простоту адаптації до різноманітних умов користування.

2. Апарат забезпечує виконання наступних функцій:

1) введення ціни, кількості товару;

2) облік продажів по товарних одиницях, відділах і т.п.;

3) контроль залишку товарних одиниць (запасу);

4) обчислення сум платежів з можливістю обчислення здачі;

5) роботу з відсотковою або абсолютною знижкою та надбавкою до ціни;

6) програмоване обмеження максімальної ціни та кількості при введенні з клавіатури;

7) можливість використовування різноманітних видів оплати (готівкою, чеком, кредитною карткою), в тому числі в межах одного чека;

8) обчислення податку на додану вартість (ПДВ);

9) реєстрацію внесення та видачі грошей;

10) зберігання поточної інформації при вимкненні електроживлення;

11) збереження в енергонезалежній фіскальній пам'яті узагальненої інформації про торгові операції за повний період роботи апарата;

12) можливість корекції при помилкових діях оператора, можливість відмови від купівлі товару, можливість обміну або повернення вже купленого товару;

13) відлік астрономічного часу та дати з виведенням на чековий та контрольний папір;

14) друкування на чековій та контрольній стрічці інформації про виконані торгові операції та іншої інформації (номера апарата, ідентифікаційного номера апарата,

порядкового номера чека, назву торгового підприємства та інше);

15) виведення на індикатори касира та покупця інформації про поточну торгову операцію;

16) складання та виведення на друк різних видів звітів;

17) програмування функціональних можливостей апарата згідно з вимогами конкретного застосування;

18) можливість роботи в учбовому режимі.

3. Загальні функціональні характеристики апарата подані в таблиці 1:

Таблиця 1

.

Функціональні характеристики

SILEX 7004

  1. Кількість товарних одиниць, що програмуються:

• за вимогами замовника

• з них з прямим вибором

До 670; до 2680;

6

2) кількість відділів, що програмуються

До 32;

3) кількість знижок/надбавок, що програмуються

До 4;

4) кількість касирів,

До 20;

5) кількість видів оплати, не менш

• з прямим вибором

4;

3;

6) кількість груп податку ПДВ

4.

4. Апарат забезпечує можливість одержання звітів як з обнулениям вмісту робочих регістрів апарата, так і без обнулення:

1) за повний період роботи апарата до поточного моменту без обнулення;

2) за визначений період часу (наприклад, день) як з обнуленням, так і без обнулення.

4.1. В апараті передбачена можливість друку наступних видів звітів:

1) щоденній підсумковий звіт;

2) звіт по відділах;

3) фінансовий звіт та звіт по касирах;

4) звіт продажів по товарах

5) звіт по запасах;

6) фіскальний звіт за означений відрізок часу.

5. Апарат забезпечує збереження інформації в оперативній пам'яті, годиннику та календарі при вимкненні напруги живлення не менш як 1440 годин.

6. Апарат наділений фіскальною пам'яттю, котра дозволяє здійснювати щоденний запис та забезпечує зберігання фінансової інформації протягом 7 років.

Апарат дозволяє здійснювати контроль податкової інспекції вмісту фіскальної пам'яті.

  1. Загальна кількість розрядів у ціні та кількості - не більш як 9. Розрядність

періодичних підсумків - не більш як 12.

Основними частинами будови контрольно-касового апарату є:

Клавіатура - 29 клавіш, у тому числі 12 цифрових.

Пристрої індикації.

1) Індикатор касира - десятирозрядний, цифровий.

2) Індикатор покупця - десятирозрядний, цифровий, висувний, поворотний.

Друкуючий пристрій:

  1. алфавітно-цифровий - CITIZEN MD 910 (SILEX 7004)

2) метод друку - послідовний, знакосинтезуючий;

3) швидкість друку - не менш як 2,5 рядки за секунду;

4) кількість стрічок - дві (чекова та контрольна);

5) довжина друкованого рядка - до 24 розрядів на кожній стрічці.

Годинник і календар із середньою добовою ходою в межах ±2 с/доб.

Грошова скринька (за вимогами замовника), яка містить не менш як 4 секції для банкнот і 5 секцій для монет.

Апарат має (за вимогами замовника) два послідовних (RS232C) інтерфейси.

Витратні матеріали.

1 Папір для чекової та контрольної стрічок.

  1. ширина паперової стрічки - (57,5±0,5 двушарова, самокопіюча)

2) товщина - (0,06 - 0,09) мм;

3) щільність - 50 - 60 г/м2

4) зовнішній діаметр рулону - не більш як 80 мм.

2 Фарбуюча стрічка.

  1. тип касети з фарбуючою стрічкою - картридж IR 91В

  2. фарбуюча стрічка - однокольорова, фіолетова або чорна, синтетична.

Вбудоване резервне джерело живлення - нікель-кадмієва акумуляторна батарея напругою 3,6 В та ємкістю - 60 мАг

Підготовка до роботи та введення в дію електронного контрольно-касового апарату SILEX 7004.

Введення в дію апарата повинне здійснюватися після первісної доставки чи при отриманні з ремонту.

Для проведення реєстраційних робіт організація-споживач повинна створити такі необхідні умови:

1) виділити для експлуатації апарата робоче місце площею не менше 2 кв. м (на один апарат). Не рекомендується встановлювати апарат у місці, де він буде попадати під дію джерел тепла та прямих сонячних променів;

2) розташовувати апарат слід на висоті, яка забезпечує зручну роботу з ним;

3) робоче місце касира повинно бути забезпечено електропровідною мережею змінного струму напругою 220 В. Не допускається підключення апарата до мережі з незаземленою (ізольованою) нейтраллю;

4) місце підключення апарата до електромережі повинно бути легкодоступним, підключення інших електричних пристроїв до тієї ж розетки або лінії мережі може стати причиною завад в роботі апарата, тому інші прилади необхідно підключати до

іншої лінії мережі.

Після установки апарата на робочому місті касира перед початком експлуатації необхідно виконати такі операції:

1) встановити та заправити чекову та контрольну стрічку в апарат;

2) встановити касету з фарбуючою стрічкою;

3) підключити вилку шнура електроживлення до електричної мережі та встановити перемикач електроживлення в позицію "І";

4) перевірити технічний стан апарата;

5) коли з дати виготовлення апарата минуло більше 9 місяців, то необхідно підзарядити акумулятор протягом 24 год.; підзарядку здійснюють у будь-якому режимі роботи апарата, у тому числі в режимі "БР" з умовою підключення до мережі електроживлення та вмикання перемикача електроживлення (час припускається накопичувати з урахуванням добових періодичних пауз).

Установка та заміна паперової стрічки:

1) зняти кришки відсіку друкуючого пристрою;

2) встановити рулони чекової та контрольної стрічок у кишеню для стрічок (в глибині апарата);

3) відрізати стрічку під кутом та заправити її кінець у принтер (спрямованість розмотки повинна бути проти годинникової стрілки при погляді на апарат зліва).

Паперова стрічка повинна мати рівний відрізний край, на ній не повинно бути складок, зморшок, налощень та брудних плям. Паперова стрічка повинна мати червону сигнальну смугу, розташовану в кінці рулону на внутрішнім діаметрі. Після її появи на чековій або контрольній стрічках, необхідно стежити за кінцем стрічки, щоб не було на ній складок, зморшок та т.п., інакше, у випадку застрягання паперової стрічки, може трапитися поломка друкуючого пристрою.

4) край стрічки вставити в щілину з внутрішнього боку друкуючого пристрою та натиснути клавішу ПКС (ПЧС) до виходу стрічки із зворотнього боку;

5) натискуючи клавішу ПКС (ПЧС), просунути контрольну паперову стрічку вперед та вставити в паз на приймальному ролику, який знаходиться над місцем установки рулону паперової стрічки, та знову натиснути клавішу ПКС (ПЧС), щоб було здійснено декілька намоток;

6) закрити кришки відсіку друкуючого пристрою. Кінець паперової стрічки зазначається видачею повідомлення на індикаторі: Е 100.

При видачі повідомлення про помилку Е 100 обов'язково встановити новий паперовий рулон, у протилежному випадку касовий апарат буде залишатися у стані помилки.

Встановлення касети з фарбуючою стрічкою:

і) вімкнути електроживлення апарата;

2) зняти кришки відсіку друкуючого пристрою;

3) зняти касету з фарбуючою стрічкою, якщо вона є, потягнувши касету догори;

4) встановити нову касету з фарбуючою стрічкою в пази металевих фіксаторів, що утримують касету в друкуючому пристрої (стрічка при цьому повинна знаходитися між друкуючою голівкою та паперовою стрічкою), і легким зусиллям натиснути;

5) натягнути фарбуючу стрічку за допомогою повороту в указаному напрямі

ручки механізму перемотування;

6) зачинити кришки відсіку друкуючого пристрою.

Організація технічного обслуговування електронного контрольно-касового апарату SILEX 7004.

Технічне обслуговування проводиться з часу вводу в експлуатацію один раз на місяц з метою попередження відмов у роботі апарата та підтриманні його у робочому стані протягом усього строку служби.

Технічне обслуговування та ремонт апарата виконують фахівці сервісної організації, що має договір з виробником про забезпечення сервісного обслуговування та ремонту апаратів сімейства SILEX та акт атестації виробничих можливостей, а самі фахівці мають посвідчення від виробника на право технічного обслуговування даної моделі.

Щомісячне технічне обслуговування апарата проводиться за рахунок споживача в такому обсязі:

• перевірка цілосності пломб;

• перевірка справності і цілосності кабеля живлення та вилки;

• перевірка надійності заземлення апарата;

• профілактичні роботи на друкуючому пристрої та клавіатурі (очищення від пилу, сторонніх часток та частинок паперу за допомогою м'якої щіточки, пилососа та інших пристосувань);

• змащення направляючих каретки та друкуючої головки мастилом для приладів;

• промивка спиртом друкуючої головки;

• перевірка функціонування на контрольних тестах.

Не можна використовувати органічні розчинники та розріджувачі для чистки апарата, оскільки вони можуть пошкодити пластмасові деталі.

Гарантійні зобов'язання виробника росповсюджуються лише на апарати, що

Інструменти, які застосовуються при технічному обслуговуванні, а також рекомендовані матеріали та норми їх витрати на одноразове проведення технічного обслуговування приведені в табл. 2.

Таблиця 2

Вид роботи

Матеріали

Інструменти

Найменування

Кількість

Рекомендовані

Кількість

Чистка та видалення

Фланель

0,05 кв.м

Волосяний

1 шт.

Пилу

На 0,01 л

Пензель

Спирт етиловий

Пилосос

1 шт.

Клавіатура електронного контрольно-касового апарату SILEX 7004. Основні режими його роботи.

Режими роботи апарата

В апараті передбачений учбовий режим для навчання персоналу, встановлений на підприємстві-виробнику. При цьому в заголовку чека замість реєстраційного номера друкується "НЕ РЕЄСТРОВАНИЙ". В заголовку та на закінченні чека друкується "!ТЕСТОВИЙ РЕЖИМ!", "НЕОФЩІЙНИЙ ЧЕК". Виконання будь-якої операції відбувається без запису в фіскальну пам'ять. При встановленні фіскального режиму перехід назад в учбовий режим неможливий.

В апараті передбачени такі режими роботи.

"БР" - режим блокування реєстрації. Апарат не працює, але є підключеним до мережі для підзаряду акумулятора.

"Р" - режим реєстрації. В цьому режимі здійснюються продажі.

"X" - режим службових звітів. Друкування різноманітних видів звітів без обнуления відповідних накопичуючих регістрів.

"Z" - режим фіскальних звітів та обнуления. Друкування щоденного підсумкового обов'язкового звіту із занесенням інформації в фіскальну пам'ять, з обнулениям накопичених підсумків, а також періодичний звіт фіскальної пам'яті за будь-який минулий період.

"ПРГ" - режим програмування. Завдаються усі необхідні параметри та вводяться у пам'ять (ціни, кількості, опис товарних одиниць, відділів і т.д.). Вибір режимів роботи виконується з клавіатури.

Кожен режим роботи апарата захищений паролем для захисту фінансової інформації та обмеження доступу. За умовчанням для першого касира встановлений пароль "О", для інших касирів паролем є номер касира. Доступ до режиму роботи "ПРГ" має тільки 20-й касир; до режиму роботи "Z" -'9-й та 20-й касири; до режиму роботи "X" -18-й, 19-й та 20-й касири.

Зміна режиму роботи апарата можлива тільки із стану запрошення на вхід до режиму. В цьому стані в лівій частині індикаторів апарата відображається найменування поточного режиму роботи, а в правій -запрошення на введенння паролю для входу до режиму. При натискуванні клавіші "-/+" виконується перехід до наступного режиму роботи, при натискуванні "-%/+%" - до попереднього режиму роботи.

Стан запрошення на вхід до режиму роботи "Р" встановлюється при вмиканні апарата.

Перехід в стан запрошення на вхід до режиму виконується при натискуванні клавиш НФ (ФУНКЦІЯ) та КАСИР.

До зміни режиму роботи апарата повинна бути завершена попередня операція. У протилежному випадку, при натискуванні клавіші апарат буде подавати звуковий сигнал, який вимагає повернення до попереднього режиму роботи та завершення попередньої операції.

Встановлюючи режим роботи "БР", Ви переводите апарат у черговий режим, в якому він не виконує дій по натискуванню клавіш, але буде залишатися підключеним до електромережі для підзарядки акумулятора. В цьому режимі апарат може знаходитися цілодобово, але при цьому споживана потужність апарата буде біля 10 ВА.

Введення пароля.

Пароль вводиться у відповідь на запрошення, яке виводиться на індикаторах апарата у вигляді "ОООО".

Для виконання необхідно ввести пароль та для завершення операції натиснути клавішу ОПЛАТА.

При натискуванні клавіші ОПЛАТА без попереднього введення пароля вводиться пароль "ОООО".

YYYY, де YYYY - пароль від 0 до 9999.

Клавіатура апарата

Процес роботи оператора на апараті полягає у виконанні ним окремих операцій. Завдання режимів, увід даних і виконання операцій здійснюється з клавіатури. Розташування клавіш показане в додатку А.

Призначення клавіш:

00 … 9

.

НФ

01 … 10

Х

час

С

ЦІНА

Касир

АН

ОБМ

ПОВ

КОД

ТОВ.

ПЧС

Фірма

ПКС

Підтв.

=

+

-%

+%

ВН

ВД

ПС

ЧЕК

КРД

О

П

Л

А

Т

А

Цифрові клавіші: використовуються для вводу ціни, кодів товару, суми, кількості, відсотка знижки або надбавки і т. д.

КРАПКА: використовується для розділу цілої та дробової частини чисел при вводі кількості та/або ціни з десятковими знаками. Наприклад: 0.125 кг, 8.5 грв.

НИЖНЯ ФУНКЦІЯ (або ФУНКЦІЯ): використовується для змін функцій клавіш, які мають два функціональних рівні. При послідовному натискуванні клавіш НФ та тієї клавіші, призначення цієї клавіші змінюється та відповідає нижньому маркуванню (2 рівень). У вихідному стані призначення клавіш відповідає верхньому маркуванню (1 рівень).

Клавіші прискореного вибору товару (1 та 2 рівні).

X: клавіша використовується для операції множення кількості товару на його вартість (І рівень).

ЧАС: виведення дати та часу на індикатор(2 рівень).

СКИД: використовується для анулювання помилкового набору, скидання повідомлень про помилки та відміні звукового сигналу при невірному поводженні з апаратом.

ЦІНА: введення ціни (1 рівень).

КАСИР: введення пароля касира (2 рівень).

АН1 (ВІДМІНА): для відміни останньої покупки (до закриття чека) (І рівень),

АН2 (ВІДМОВА): для відмови від будь-якої покупки (до закриття чека) (2 рівень).

ОБМІН: для обміну товару (1 рівень).

ПОВЕРНЕННЯ: для повернення товару (2 рівень).

КОД ТОВАРУ: клавіша натискується після введення коду товарної одиниці..

ПЧС: прогон чекової стрічки (1 рівень).

ФІРМА: друк заголовка чека після заміни паперового рулону (2 рівень).

ПКС: прогон контрольної стрічки (1 рівень).

ПІДТВЕРДЖЕННЯ: друкування інформації про продаж на підкладному бланці (2 рівень).

ЗНИЖКА: відняти від суми (1 рівень).

НАДБАВКА: прибавити до суми (2 рівень).

-%: - обчислення суми з урахуванням торгової знижки у відсотках (1 рівень).

+%: - обчислення суми з урахуванням торгової надбавки у відсотках (2 рівень).

ВНЕСЕННЯ: для службового внесення суми (1 рівень).

ВИДАЧА: для службової видачі суми (2 рівень).

ПІДСУМОК (СУМА): виведення підсумку на чек та індикатор.

ЧЕК: вид оплати по чеку (1 рівень).

КРЕДИТ: вид оплати по кредитній карточці (2 рівень). Ця клавіша закриває чек, як і клавіша ОПЛАТА.

ОПЛАТА: оплатити покупку готівкою та здійснити остаточний розрахунок (закрити чек), при цьому автоматично відчиняється грошова скринька.