Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
35Обладнання_п_дприємств_торгівл_КЛ_07ТТП.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
744.96 Кб
Скачать

Тема 7. Торгові автомати

  1. Класифікація торгових автоматів.

  2. Будова, принцип дії та правила експлуатації автоматів для продажу штучних товарів.

  3. Організація обслуговування та правила експлуатації торгових автоматів.

4. Будова, принцип дії та правила експлуатації автоматів для продажу рідинних товарів. Вимоги до торгових автоматів.

Класифікація торгових автоматів.

Однією з прогресивних форм торгового обслуговування населення є продаж товарів із використанням торгових автоматів.

Торговим автоматом називається технічний засіб, який за заданою програмою здійснює операції з приймання платіжних засобів і видачі товару покупцю.

Широке застосування торгових автоматів є одним із напрямків технічного прогресу в роздрібній торгівлі. Механізація й автоматизація процесів продажу товарів на основі використання торгових автоматів сприяють росту продуктивності праці в торгівлі і підвищенню культури торгового обслуговування населення.

Основною ознакою, за якою класифікуються торгові автомати, є їх призначення. Відповідно до прийнятої класифікації усі торгові автомати за призначенням і фізичним станом товару підрозділяють на два класи:

1-й - автомати торгові дляпродажу рідинних харчових продуктів, які дозують для продажу;

2-й - автомати торгові для продажу штучних товарів.

Автомати кожного класу, у свою чергу, поділяють на групи. Так, автомати 1-го класу поділяють на такі групи:

1-я група - автомати, призначені для виготовлення і продажу рідинних харчових продуктів;

2-я група - автомати, призначені для продажу готових рідинних харчових продуктів;

3-я група - резерв для групи торгових автоматів, які дозують для продажу сипучі товари (масове виробництво ще не організовано).

Автомати 2-го класу складаються із таких груп (нумерація груп автоматів у 2-му класі продовжується:

4-я група – універсальні торгові автомати для продажу штучних товарів різної геосметричної форми;

5-я група - автомати універсальні для продажу охолоджених (або нагрітих) штучних товарів довільної геометричної форми;

6-я група - автомати спеціалізовані для продажу штучних товарів;

7-я група - автомати спеціалізовані для продажу охолоджених (або нагрітих) штучных товарів;

8-я група - резерв.

Автомати кожної групи в залежності від умов установки і конструктивного виконання підрозділяються на дві підгрупи: підгрупу «А» - автомати для індивідуальної установки (шафового типу); підгрупу «Б» - автомати для групової установки (автомати панельного типу).

Кожний автомат має свій індекс. У нашій країні в основу індексації призначений буквено-цифровий шифр. Так, наприклад, панельному автомату для продажу газованої води привласнений індекс АТ-114, що означає: АТ - автомат торговий; 1 - першої групи; 14 - чотирнадцятий номер автомата в групі. Іноді після цифрового позначення ставлять букву М с цифрою, що позначає модернізацію конструкції автомата: М - модернізація перша, М-1 - модернізація друга.

Будова, принцип дії та правила експлуатації автоматів для продажу штучних товарів.

До автоматів для продажу штучних товарів належать автомати АТ-453, АТ-556 та ін. Автомат АТ-453 призначений для продажу трьох найменувань штучних продовольчих товарів, які не потребують охолодження (кондитерських, бакалійних, гастрономічних і ін.), а також непродовольчих товарів (господарських, шкільно-письмових і ін.).

Автомат виготовлений у виді шафи з передньою і задньою дверими. До однієї з бічних стінок шафи кріпиться простінок, у якому розташований монетний механізм. Він приймає монети гідністю від 1 до 50 коп. у будь-якій послідовності, контролює їх за діаметром, товщиною, ферромагнитним властивостям і сплаву, відсіває негідні монети і сурогати, сумує придатні монети, повертає їх до натискання кнопки вибору товару і подає сигнал устрою видачі товару. На передній стороні простінка знаходяться лічина із приймальною щілиною для монет, кнопкою повернення і лампового індикатора суми опущених покупцем монет і чаша повернення монет. Усередині простінка закріплені інші частини монетного механізму: електромагнітна заслінка, електричний випробувач монет, касовий ящик і ін.

На передній двері розташовані рекламні написи, засклена вітрина, три вікна видачі, табло, кнопки вибору товару і полки для підносі. Вітрина освітлена двома лампами, які допомагають переглядати підготовлені до відпуску товари. Вікна видачі, які знаходяться в нижній частині вітрини, закриті шторками , які вільно піднімаються. Шторку піднімає покупець при одержанні товару. Табло з інформацією про ціну товару розташовано над вітриною. Цифри для установки ціни нанесені на лавсанових стрічках, притиснутих до скла табло прижимами. Для зміни ціни прижимы віджимають і переміщають стрічки до появи на табло необхідних цифр.

Усередині шафи розміщені три однакові секції з верхніми і нижніми похилими направляючими, на яких розташовані з’ємні касети. Кожна касета розділена на вісім осередків для штучних товарів із граничними розмірами 145Х 120х72 мм і масою не більш 0,25 кг. У верхній своїй частині касета має два ролика, за допомогою яких вона під дією сили ваги котиться по похилим направляючим. Касети завантажують товарами в підсобному помешканні і на візку підвозять до автомата. У кожну секцію поміщається звичайно не більш 11 касет. При цьому на верхні направляючі встановлюють 4 касети, на нижні - інші.

При роботі автомата завантажені касети з нижніх направляючих автоматично піднімаються на верхні. Для переміщення касет по визначеній програмі використаний ланцюговий елеватор, який складається з електропривода, системи зірочок і втулочно-роликового ланцюга. На ланцюзі через рівні проміжки закріплені каретки, які зачіпаються з касетами. При періодичному вмиканні елеватора його каретки переміщають касети на відстань, яка дорівнює висоті осередку касети. При цьому елеватор піднімає послідовно кожну завантажену касету з нижніх на верхні направляючі і після скочування касети убік передньої двері автомат опускає її до вікна видачі. При черговому припиненні елеватора осередок із товаром надається навпроти вікна видачі. Порожні касети згортаються на нижні направляючі, відкіля їх періодично наймають для завантаження. Довантажують автомат касетами з товарами на верхні направляючі і видаляють порожние касети з нижніх направляючих без вимикання автомата.

Обравши потрібний товар, покупець опускає в приймальну щілина набір монет. При цьому на індикаторі визначається сума опущених монет. Коли ця сума буде дорівнювати ціні товару, покупець натискає кнопку вибору: включається електропривід ланцюгового елеватора, який переміщує униз черговий осередок касети з товаром, установлюючи її проти вікна видачі товару; покупець піднімає шторку і забирає товар. Далі процес повторюється. Аналогічно відбувається одержання товару з усіх осередків касети. При піднятті шторки під час переміщення касети прямування елеватора припиняється і продовжується тільки після опускання шторки. Автомат уміщає 264 одиниці товару. Тривалість циклу видачі 8 с. Автомат АТ-556 призначений для продажу охолоджених штучних товарів: бутербродів, тістечок, різноманітних кондитерських і молочно-кислих продуктів.

Організація обслуговування та правила експлуатації торгових автоматів.

Нормальна робота торгових автоматів залежить від якості монтажу, дотримання правил експлуатації і систематичного здійснення планово-попереджувального ремонту.

Для сезонних автоматів велике значення має своєчасне проведення робіт із консервації і розконсервации.

Монтаж. Після визначення місця установки здійснюють монтаж автоматів, тобто ряд послідовних операцій, які включають складання й установку автомата, приєднання його до відповідних комунікацій, регулювання і наладка окремих вузлів, а також іспит і пуск автомата.

На місці установки автомати піддають ретельному технічному огляду, по пакувальній відомості перевіряють комплектність постачання. У процесі технічного огляду перевіряють справність і цілісність устаткування автомату. У випадку некомплектного постачання, наявності ушкоджень і несправності устаткування автомату складають акт-рекламацію, один примірник якого направляють заводу-постачальнику. Монтажні роботи виконують механіки відповідних ремонтно-монтажних комбінатів. Автомати можуть бути встановлені на долівці помешкань або на спеціально підготовлених площадках з асфальтовим покриттям.

Автомати встановлюють у строго вертикальному положенні і заземлюють у залежності від конструкції автоматів до місця їхньої установки підводять мережу

трифазного перемінного току напругою 220 або 380 В або мережу однофазного перемінного току напругою 220 В.

До рідинних автоматів підводять водяні і каналізаційні комунікації.

Після виконання монтажних робіт автомати підготовляють до іспиту, для чого після видалення антикорозійного мастила перевіряють тривкість і надійність з'єднань, промивають завантажувальні ємкості і трубопроводи.

Обслуговування. Обслуговування включає три основних моменти: технічне обслуговування, своєчасне поповнення товарних запасів, збір грошового виторгу.

Технічне обслуговування торгових автоматів проводиться механіками, які здійснюють пуск і припинення роботи автоматів, регулюють, чистять і налагоджують окремі вузли і механізми, прочищають водяні і каналізаційні комунікації автоматів, виконують планово-попереджувальний ремонт першого виду (без розбирання устаткування) на місці установки.

За кожним механіком закріплюється визначена група автоматів.

Перед початком роботи механік перевіряє справність основних вузлів і комунікацій автоматів, стан електропроводки і заземлення, оглядає монетні механізми, промиває і чистить випробувачі. У рідинних автоматах механік також перевіряє і регулює тиск води і газу, промиває і підготовлює до роботи дозатори, бачки, продуктові трубопроводи.

Механік завантажує товари, включає електросхему автомата, перевіряє точність дозувань і якість продукту, опускаючи монети, перевіряє роботу автомата. Перед початком роботи механік зобов'язаний протерти зовнішні і внутрішні поверхні автомата й упорядкувати своє робоче місце. Відповідно до інструкції з експлуатації ведеться спостереження за температурним режимом роботи холодильного агрегату.

У процесі експлуатації торгових автоматів проводиться їх технічний огляд, який включає комплекс заходів, спрямованих на підтримку автоматів у стані повсякденної технічної готовності.

Огляди автоматів проводяться технічними робітниками організацій, у веденні яких вони знаходяться, незалежно від технічного стану автоматів.

Для торгових автоматів передбачені щоденний, щотижневий і щомісячний огляди.

При огляді в разі потреби проводиться поточний ремонт, а також складається перелік необхідних робіт для підготування середнього і капітального ремонтів.

При монтажі, пуску і технічному обслуговуванні автоматів варто строго додержуватися відповідних правил техніки безпеки, а також керуватися санітарно-технічними вимогами, які додаються до торгових автоматів.

Перевірка. Порядок перевірки дозуючих торгових автоматів для відпуску рідинних харчових продуктів визначається Держстандартами 10309-62 і 13880-68.

При перевірці автоматів на місці експлуатації видається свідчення.

Планово-попереджувальний ремонт. Ремонтом називається процес відновлення зношених і ушкоджених машин і апаратів або їхніх окремих вузлів і деталей.

Ремонт підрозділяється на аварійний і планово-попереджувальний.

Система планово-попереджувального ремонту передбачає міжремонтне технічне

обслуговування і планові ремонти. Міжремонтне технічне обслуговування включає

систематичне спостереження за станом устаткування і дотриманням правил експлуатації, а також проведення незначних робіт, які забезпечують нормальну роботу автоматів. Розрізняють такі планові ремонти: поточний (дрібний), середній і капітальний. При поточному ремонті заміняють зношені деталі, усувають незначні ушкодження, підтягують ослаблі кріплення, перевіряють систему мастила, роботу трубопроводів, набивають сальники.

Середній ремонт включає, крім робіт поточного ремонту, заміну зношених і ушкоджених деталей і вузлів автомата.

При капітальному ремонті розбирають автомат, заміняють зношені основні вузли і деталі автомата, насоси, двигуни, вали, підшипники, циліндри, теплообмінні труби, арматуру, кріплення трубопроводів, перевіряють ізоляцію. Після проведення капітального ремонту перевіряють якість виконаних монтажних робіт, проводять іспит і здають автомат в експлуатацію.

Середній і капітальний ремонт проводять у спеціальних ремонтних майстернях.

Консервація. Автомати, експлуатовані на вулиці, після закінчення весняно-літнього сезону підлягають консервації, по завершенню якої вони можуть бути залишені на місці або переведені в складські помешкання. Консервації підлягають також всі автомати, які за якимись причинами не будуть працювати більш одного місяця. Роботи з консервації виконуються кваліфікованими механіками, які мають спеціальну підготовку.

При консервації окремі вузли можуть бути зняті і зберігатися на ремонтній базі. Після закінчення робіт на кожний автомат складають акт у трьох примірниках. Один примірник акта вкладають в автомат.

Автомати, які лишаються після консервації на вулиці закривають щитами.

По закінченні консервації проводять ревізію, актують стан автомата і здійснюють необхідні монтажні і ремонтні роботи.

Будова, принцип дії та правила експлуатації автоматів для продажу рідинних товарів. Вимоги до торгових автоматів.

Автомат АТ-151 призначений для приготування і продажу гарячих напоїв (кава, какао) у стаканчиках разового користування. Напій готується зі згущенї кави або какао.

Автомат має корпус панельного типу з передніми дверима. На передній стороні двері розташовані рекламні написи, світлове табло із змінними табличками найменувань напоїв, ніша видачі напою із шторкою, яка піднімається, лічини монетного механізму для прийому монет гідністю 20 коп. і чаша повернення монет.

На внутрішній стороні дверей встановлені інші частини монетного механізму: механічний випробувач монет, електричний випробувач монет, залучений до блока харчування, а також касовий ящик.

Механічний випробувач контролює діаметр, товщину і ферромагнитні властивості монет. Він виконаний у виді двох частин - нерухомої і рухливої, які притискаються друг до друга пружиною. Між цими частинами утворюється калібрований канал визначеної висоти і ширини, розрахований на вільне проходження придатної монети гідністю 20 коп. Монети і сурогати меншого

діаметра і товщини випадають на повернення через бічне вікно рухливої частини. За допомогою постійного магніту у випробувачі затримуються сурогати з магнітних сплавів. При натисканні кнопки повернення рухлива частина випробувача відділяється від нерухомої, і застряглі негідні монети і сурогати випадають із випробувача в чашу повернення. Монета, яка минула контроль у механічному випробувачі, надходить в електричний випробувач.

Електричний випробувач служить для контролю сплаву монет і вмикання устрою видачі напою. Сплав монет перевіряється за допомогою індуктивних датчиків, залучених до електронного блока і закріплених по обидва боки монетопровода. Монети з мідного сплаву і сурогати, пролітаючи між датчиками, не змінюють їхніх електричних параметрів і згортаються на повернення. Придатні монети змінюють електричні параметри датчиків, що супроводжується закриванням електромагнітних заслінок накопичувача монет. Монета зупиняється в накопичувачі, натискає на важіль мікровимикача і включає при цьому устрій видачі напою. По закінченні циклу видачі монета з накопичувача автоматично скидається в касовий ящик.

Усередині автомата встановлено механізм видачі стаканчиків разового користування, водогрійний казан, бак для зберігання згущеного продукту, дозуючий устрій, прилади автоматики та ін. Механізм видачі стаканчиків разового користування служить для збереження запасу стаканчиков, автоматичного відділення одного стаканчика з касети і подачі його в нішу видачі продукту. Механізм об'єднує вісім вертикальних циліндричних касет по сімдесятьох п'ять стаканчиків у кожній.

Водогрійний казан призначений для нагрівання і підтримки температури води в межах 90-95 °С. Вода в казані нагрівається за допомогою електронагрівачів. Бак уміщає до 22 кг згущеного продукту. Поверх бак закривається кришкою. З бака продукт надходить в дозуючий устрій, який складається з дозатора і змішувальної камери. Дозатор являє собою циліндр, у якому за допомогою електропривода переміщається плунжер. Змішувальна камера має трубку подачі гарячої води, сітчастий фільтр, штуцер зливу готового напою і золотник,який піднімається й опускається за допомогою електромагніта. При опусканні золотника порожнина циліндра дозатора з’єднується з баком завдяки устрою спеціального каналу в золотнику. При цьому плунжер переміщається вліво, і циліндр дозатора заповнюється дозою згущеного напою. При піднятті золотника отвір бака закривається. Плунжер циліндра рухається вправо і виштовхує дозу згущеної кави (какао) у змішувальну камеру. Одночасно в камеру подається під тиском гаряча вода, яка розчиняє каву. Приготовлений напій через зливальний штуцер і трубку надходить у стаканчик.

По закінченні зливу напою золотник змішувальної камери опускається униз. При цьому автоматично припиняється подача гарячої води в змішувальну камеру. Дозатор заповнюється черговою дозою згущеної кави (какао). Тривалість відпуску напою в автоматі— 15-20 сек, розмір дози напою - 175 мл.