Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект ЗЕД.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
494.08 Кб
Скачать

Тема 5. Форми і методи міжнародної торгівлі. Зміст теми.

5.1. Міжнародні товарні ринки.

5.2 Міжнародні орендні операції.

5.3 Міжнародна торгівля результатами інтелектуальної діяльності.

5.1. Міжнародні товарні ринки.

Розвиток світових господарських зв'язків призвів до створення постійно діючих ринків сировинних та сільськогосподарських товарів масового попиту, а також ринків валюти та цінних паперів. У сучасній світовій торгівлі цими товарами велике значення мають міжнародні біржі, міжнародні торги й аукціони.

Міжнародні біржі.

Залежно від товару, на який укладаються угоди на міжнародних біржах, їх можна поділити на:

  • товарні;

  • валютні;

  • фондові.

Товарна біржа являє собою постійно діючий оптовий ринок чистої конкуренції, на якому за визначеними правилами укладаються угоди купівлі-продажу на якісно однорідні й легко взаємозамінні товари.

Зараз кількість видів товарів, які продаються й купуються на біржах — близько 70. На їхню частку припадає близько 15— 20% міжнародної торгівлі. Ці так звані біржові товари можна умовно об'єднати в такі групи:

  • енергетична сировина: нафта, дизельне паливо, бензин, мазут, пропан;

  • кольорові і коштовні метали: мідь, алюміній, свинець, цинк, олово, нікель, золото, срібло, платина та ін.;

  • зернові: пшениця, кукурудза, овес, жито, ячмінь, рис;

  • олієнасіння та продукти їхньої переробки: лляне й бавовняне насіння, соя, боби, соєва олія, соєвий шрот;

  • живі тварини та м'ясо: велика рогата худоба, живі свині, бекон;

  • харчосмакові товари: сахарин-сирець, цукор рафінований, кава, какао-боби, картопля, рослинні олії, прянощі, яйця, концентрат апельсинового соку, арахіс;

  • текстильна сировина: бавовна, джут, натуральний та штучний шовк, мита вовна та ін.

  • промислова сировина: каучук, пиломатеріали, фанера.

Найбільші міжнародні біржові центри зосереджено в США, Англії, Японії. На долю цих країн припадає більш 90% обігу біржової торгівлі.

Залежно від номенклатури товарів, що продаються й купуються на біржі, їх можна поділити на універсальні і спеціалізовані.

Більшість бірж являють собою добровільне об'єднання фізичних та юридичних осіб, зареєстрованих у країні місцезнаходження біржі, яке не ставить метою своєї діяльності одержання прибутку. Організаційно-правовий статус, як правило, — акціонерне товариство закритого типу.

Міжнародні товарні біржі, що є визнаними центрами світової торгівлі тим чи іншим товаром, виконують такі основні функції.

Щоденне встановлення ціни на товар. Результати торгів на МТБ стають моментально відомі в усьому світі завдяки сучасним засобам зв'язку й інформації.

Оскільки на МТБ представлені інтереси найбільших світових фірм, що мають відношення до торгівлі тим чи іншим біржовим товаром (виробники, споживачі, торгові посередники), результати торгів відбивають співвідношення попиту та пропозиції, тобто кон'юнктуру на конкретний товар. Тому ціни, що складаються в результаті торгів на МТБ, лежать в основі більшості угод, які укладаються на цей товар у світі. Таким чином, ціни МТБ є індикатором співвідношення попиту та пропозиції на конкретний товар у даний момент у світі.

Хеджування (Hedging). Це форма страхування ціни, за якою продається чи купується товар у майбутньому. Хеджування є однією з найперших функцій біржі вже більше ста років.

Гарантія постачання товару (гарантія виконання зобов'язань за контрактом). Гарантія постачання реального товару, купленого або проданого на біржі, забезпечується наявністю достатньої кількості товару, що є на складах біржі.

Гарантія виконання зобов'язань за контрактами, укладеними на біржі (ф'ючерси, опціони), забезпечується створенням спеціальної системи розрахунків, прийняттям законодавства про біржі та розробкою правил здійснення угод на біржі, контролем за діяльністю бірж із боку державних органів.

Фондові біржі

Фондова біржа — це певним чином організований, постійно діючий ринок, на якому укладаються угоди купівлі-продажу цінних паперів.

Зараз на ринку цінних паперів перебуває в обігу велика кількість цінних паперів різного призначення й типу. З погляду біржової торгівлі найбільш поширеними є акції й облігації. Фондова біржа обслуговує в основному вторинний ринок цінних паперів, на якому обертаються раніше випущені папери. Продаж цінних паперів після їхньої емісії здійснюється на первинному ринку цінних паперів.

Фондова біржа виконує такі основні функції:

  • слугує місцем, де безпосередньо відбуваються угоди купівлі-продажу цінних паперів;

  • установлює ринкову вартість цінних паперів (курс акцій і облігацій);

  • слугує механізмом переливу капіталу між компаніями, галузями, сферами діяльності;

  • слугує барометром ділової активності як в окремих галузях, країнах, так і у світовій економіці, з огляду на все зростаючу інтеграцію світових господарських зв'язків.

Усього у світі нараховується понад 150 бірж більш ніж у 60 країнах. У Північній Америці є 15 бірж, у Європі — більше 100, у Центральній і Південній Америці — 20, інші знаходяться в Азії, Африці й Австралії. Існує Міжнародна федерація фондових бірж (МФФБ) зі штаб-квартирою в Парижі, яка об'єднує більші 30 бірж країн з розвинутою ринковою економікою. Цілями МФФБ є забезпечення рівних прав для всіх акціонерів і координація структур ринків цінних паперів.

Для оцінки руху біржових курсів на всіх біржах розраховується індекс акції. Найбільш важливим індексом акцій серед фондових бірж світу є індекс Доу-Джонса, який визначається Нью-йоркською фондовою біржею. Власне кажучи, індекс Доу-Джонса складається з трьох різних індексів: індексу 30 акцій промислових компаній, індексу 20 акцій транспортних і 15 акцій комунальних компаній. Найбільш важливим з них є промисловий індекс.

Серед інших індексів, що відбивають зміну курсу акцій на провідних фондових біржах світу, відзначимо такі: у Токіо — NIKKEI 225, у Лондоні — FTSE, у Франкфурті-на-Майні — DAX.

Організація фондових бірж багато в чому збігається з організацією товарних бірж. Разом з тим є особливості. Наприклад, членами Нью-йоркської фондової біржі можуть бути тільки фізичні особи за умови, що вони придбали місце на біржі. Оскільки число місць на біржі обмежене — 1366, то вартість місця залежить від попиту та пропозиції. Управління фондовою біржею здійснюється аналогічно товарній біржі.

Операції, що здійснюються на фондових біржах, також мають багато спільного з операціями на товарних біржах, розглянутих вище. Це хеджування, різні спекулятивні операції, опціони з різними цінними паперами.

Валютні біржі

Валютна біржа — постійно діючий за заздалегідь установленими правилами ринок, де здійснюються угоди з іноземною валютою.

Міжнародні валютні біржі є частиною світової валютної системи й однією з різновидів валютного ринку поряд з міжбанківським валютним ринком.

Валютні біржі функціонують у великих світових банківських і біржових центрах. У Німеччині діють п'ять валютних бірж: у Франкфурті-на-Майні, Гамбурзі, Дюссельдорфі, Мюнхені та Берліні. На цих біржах щодня встановлюються курси 14 валют. Ці курси обов'язкові і лежать в основі розрахунків банків із клієнтами. Франкфуртська біржа серед п'яти валютних бірж Німеччини відіграє провідну роль. В Італії функціонує кілька валютних бірж: у Мілані, Римі, Генуї, Венеції. На кожній з них курси встановлюються шляхом укладання угод між маклерами за участю представників держави і діють на цій біржі для розрахунків із клієнтами банків. Як розрахунковий курс може використовуватися також курс, отриманий як середня арифметична курсів, що котируються на всіх біржах.

У Голландії валютні біржі знаходяться в Амстердамі й у Роттердамі, причому котирування на обох біржах однакові. У Франції функціонує одна валютна біржа — у Парижі.

У Сполучених Штатах Америки укладають ф'ючерсні контракти на іноземну валюту через Міжнародну валютну біржу. Поряд з ф'ючерсним ринком валюти в США діє також міжбанківський валютний ринок, де створюється курс, що слугує основою встановлення курсів продавця й покупця для банківських клієнтів.

Міжнародні торги

Міжнародні торги — одна з форм зовнішньоекономічної діяльності, при якій покупець (замовник) оголошує конкурс для продавців (постачальників) на товар з певними техніко-економічними характеристиками. За результатами цього конкурсу підписується контракт із тим продавцем, що запропонував товар на вигідніших для покупця умовах.

Торги є розповсюдженим способом розміщення замовлень на спорудження промислових та інших об'єктів, постачання машин і устаткування, виконання науково-дослідних, дослідницьких та проектних робіт. Міжнародні торги застосовуються також для вибору іноземних партнерів при створенні спільних підприємств.

Найчастіше торги як метод закупівель застосовуються країнами, що розвиваються, де існує високий ступінь втручання держави у сферу зовнішньої торгівлі. У багатьох промислово розвитих країнах існує законодавство, яке дозволяє організаціям за участю державного капіталу розміщати замовлення на придбання товарів, послуг або спорудження об'єктів тільки через торги. Організаторами торгів часто виступають державні установи, муніципалітети тощо, іноді — великі приватні фірми.

Застосування торгів як методу розміщення замовлень на імпорт товарів і послуг дозволяє покупцю здійснити закупівлі більш ефективним у порівняно з традиційним способом, одержавши економію коштів, часу при дотриманні гарантії якості, вигідних умов постачання й інших умов угоди. Це досягається завдяки тому, що організатори торгів використовують конкуренцію між фірмами, які беруть участь у торгах, і/або консорціумами — тимчасовими союзами фірм, які є незалежними у господарських відносинах, та об'єднуються для участі в конкурсі. Форма торгів є кращою ще й тому, що дозволяє залучити найбільші і солідні у фінансовому відношенні фірми.

Залежно від способу проведення розрізняють торги відкриті і закриті. У відкритих торгах можуть брати участь усі бажаючі фірми й організації. У закритих торгах можуть брати участь тільки ті фірми й організації, які одержали запрошення на участь.

Міжнародні аукціони

Аукціон являє собою спеціально організований, періодично діючий ринок, на якому здійснюються угоди купівлі-пролажу шляхом цінового змагання між покупцями.

У формі аукціону здійснюється торгівля товарами, що мають індивідуальні особливості та властивості. Це виключає можливість заміни партій однакових за назвою товарів, тому що вони можуть мати різні властивості: зовнішній вигляд, якість, смак тощо.

Основні товари, що пропонуються і купуються на міжнародних аукціонах: хутряні товари (у сирці і перероблені), немита вовна, чай, тютюн, квіти, овочі, фрукти, тропічні породи лісу, коні, риба та ін. Роль аукціонів у міжнародній торгівлі певними товарами є великою. Наприклад, через міжнародні аукціони в США і Канаді реалізується понад 70% продаваного цими країнами хутра, у Данії — 90%, у Швеції і Норвегії — приблизно 95%. Через міжнародні аукціони реалізується близько 70% чаю, продаваного на світовому ринку, 90—95% немитої вовни, експортованої Австралією і Новою Зеландією.

Організаторами товарних аукціонів можуть бути окремі великі торгові компанії, спілки чи асоціації продавців або спеціальні аукціонні брокерські фірми.

Спеціалізовані великі фірми, що виступають як організатори аукціону, являють собою торгові монополії, пропонують на аукціонах придбаний, як правило, власним коштом товар. Поряд з цим вони беруть для реалізації на комісійних началах продукцію, що належить фірмам-виробникам, асоціаціям або кооперативам фермерів.

Спеціалізовані аукціонні брокерсько-комісійні фірми відіграють провідну роль у торгівлі чаєм, вовною, тютюном, пушно-хутряними виробами й іншими товарами. Зазвичай вони організують аукціони і продають на них товари за дорученням своїх клієнтів за комісійну винагороду.

Організація і техніка проведення міжнародних аукціонів мають свої особливості, які визначаються характером товару. Разом з тим у їх організації є багато спільного. Розрізняють чотири стадії проведення аукціонів: підготовка, огляд товарів, аукціонний торг, оформлення та виконання аукціонної угоди.