Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект ЗЕД.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
494.08 Кб
Скачать

2.4 Особливості маркетингу в зовнішньоекономічній діяльності.

При виході на зовнішній ринок підприємство потрапляє в умови твердої міжнародної конкуренції. У цих умовах можна успішно працювати, лише застосовуючи сучасні методи управління, у тому числі й маркетинг.

Під маркетингом розуміють таку систему внутріфірмового управління, яка спрямована на вивчення й облік ринкового попиту, потреб та вимог конкретних споживачів до продукту для більш обґрунтованої орієнтації науково-технічної та виробничо-збутової діяльності фірми на випуск конкурентоздатних видів продукції для того, щоб забезпечити одержання планованого розміру прибутку.

Концепція маркетингу полягає в тому, що вся діяльність підприємства, включаючи програми науково-технічних досліджень, виробництва, капіталовкладень, фінанси, використання робочої сили, а також програми збуту, технічного обслуговування тощо, ґрунтується на сучасному стані споживчого попиту і прогнозуванні його змін у перспективі.

Принципових, корінних розходжень між маркетингом для внутрішнього ринку і зовнішнього ринку немає. І в тому, і в іншому випадку використовуються різноманітні методи, засоби, прийоми і принципи маркетингової діяльності. Однак враховувати особливості закордонних ринків при управлінні підприємством необхідно.

Зовнішні ринки висувають вищі вимоги до пропонованих на них товарів, їх упаковки, сервісу, реклами. Це передбачається гострою конкуренцією між фірмами — виробниками товару і перевагою «ринку покупця», тобто помітним перевищенням пропозицій над попитом.

Вивчення зовнішніх ринків, їхніх можливостей є більш трудомістким і складним, оскільки вимагає вивчення великої кількості інформації з різних джерел.

Ефективна робота на зовнішньому ринку є неможливою без творчого і гнучкого використання комплексу маркетингових методів правильного вибору збутової організації, контролю над роботою торгових посередників, вибору і застосування різних методів стимулювання та збуту, ділової діяльності, реклами. Для ефективної роботи необхідно враховувати вимоги зовнішнього середовища маркетингу: особливості чинного законодавства, міжнародні правила, соціально-культурне середовище, звичаї, правила валютно-фінансових розрахунків та ін.

Існують і багато інших відмінностей міжнародного маркетингу. Характер, форми та методи маркетингової діяльності залежатимуть від виду товару.

Контрольні запитання:

  1. Які основні етапи процесу розробки ринкової стратегії фірми?

  2. Що є об'єктом дослідження на різних рівнях розробки ринкової стратегії?

  3. Якими є основні фази планування стратегії фірми? Розкрийте зміст кожної з них.

  4. У чому переваги та недоліки використання торгових посередників у зовнішньоекономічній діяльності?

  5. Які існують види торгово-посередницьких операцій і в чому полягають їхні відмінні риси?

  6. У чому особливості міжнародного маркетингу?

Тема 3. Валютне регулювання і кредитування зовнішньоекономічної діяльності Зміст теми

3.1 Нормативні основи валютного регулювання.

3.2 Міжнародні фінансові інститути.

3.3 Валютний курс: фактори, що впливають на його величину, види.

3.4 Валютні ринки та валютні операції.