Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інтерактивний комплекс з фізики ч.2(лабораторні....doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
10.37 Mб
Скачать

Лабораторна робота №4.9 Визначення швидкості звуку в повітрі

Мета роботи: вивчити особливості поширення звукових хвиль в різних середовищах і визначити швидкість звуку в повітрі.

Теоретичні відомості і опис експериментальної установки

(теорію до даної роботи див. також у конспекті лекцій, §§5.8, 5.15)

Поздовжні хвилі з частотами 20Гц-20кГц називають звуковими. Поширюючись у повітрі і досягаючи людського вуха, вони спричиняють специфічні відчуття, яке називають звуком. Рівняння звукової хвилі можна записати у вигляді

, (1)

де – зміщення частинок, яке відбувається у напрямку поширення хвилі, що співпадає з віссю X, – циклічна частота коливання, a – амплітуда коливання, – швидкість хвилі.

Періодичність хвильового процесу у просторі (по координаті х) характеризується довжиною хвилі. Довжина хвилі – віддаль, на яку поширюється хвиля за період

, (2)

де Т – період коливання. Враховуючи (2) і те, що , рівність (1) можна записати у вигляді

. (3)

Аргумент косинуса у формулі (3) називається фазою хвилі

. (4)

Установка для визначення швидкості звуку в повітрі складається з джерела звуку – гучномовця, який живиться від звукового генератора, та приймача – мікрофона. Вони знаходяться всередині закритого оргсклом простору. Віддаль між випромінювачем і приймачем регулюється за допомогою рукоятки і вимірюється за допомогою міліметрової шкали. Вимірювання фази в різних точках звукової хвилі здійснюється за допомогою фігур Лісажу. Електричні коливання з гучномовця і мікрофона підводяться до входів «X» і «Y» осцилографа. Внаслідок складання взаємно-перпендикулярних коливань одної частоти промінь осцилографа описує або еліпс, або пряму лінію в залежності від зсуву фаз.

Нехай фаза коливання гучномовця виражається у вигляді

, (5)

фаза коливання при деякій віддалі між мікрофоном і гучномовцем згідно з (4)

. (6)

Різниця фаз між коливаннями гучномовця та мікрофона

. (7)

Нехай фігурою Лісажу, що відповідає зсуву фаз (7), буде пряма лінія, тоді

. (8)

З (7) і (8) одержимо:

. (9)

Аналогічно, якщо при віддалі між гучномовцем і мікрофоном знову спостерігається пряма лінія, то

. (10)

З (9) та (10) маємо

.

Звідси знайдемо, враховуючи, що ( – частота),

, (11)

де – ціле число.

Формула (11) використовується для визначення швидкості звуку в повітрі.

Хід роботи

  1. Перемикач на задній стінці електронного блока установки поставити в положення «Воздух» Ручки «Рег.выхода» повернути вліво до упору. Ввімкнути вилку в розетку електричної мережі і тумблер включення установки «Сеть». Дати установці прогрітися на протязі 5хв.

  2. Ручку регулювання яскравості променя осцилографа поставити в крайнє ліве положення і ввімкнути осцилограф для прогріву на 5хв.

  3. Після прогріву осцилографа поволі ввести яскравість, відрегулювати розгортку і положення променя на екрані осцилографа. Чутливість осцилографа по входу Y повинна бути невеликою.

  4. Перемикачем ввімкнути частотний діапазон 0,51,5 кГц. Ручками грубого і плавного регулювання виставити частоту, близьку до 1200 Гц. Повернути ручку «Рег.выхода» вправо на невеликий кут. Ручками регулювання чутливості осцилографа на вході Y, тривалості розгортки, ручкою «Рег.выхода» установки добитися неспотвореного зображення сигналу синусоїди, що подається з мікрофона, майже на весь екран осцилографа.

  5. Встановити мінімальну віддаль між випромінювачем і приймачем. Перемкнути осцилограф з режиму автоматичної розгортки у режим розгортки по входу Х. На екрані повинно появитися зображення у вигляді еліпса. Відрегулювати його розміри, зручні для спостереження. Збільшуючи віддаль між випромінювачем і приймачем добитися, щоб еліпс перетворився у пряму лінію. Зафіксувати і записати у таблицю віддаль між випромінювачем і приймачем.

  6. Збільшуючи віддаль між випромінювачем і приймачем, добитися, щоб знову утворилася пряма лінія. Записати в таблицю і , що відповідають їй. Треба мати на увазі, що для першого значення після , коли фігурою Лісажу буде пряма лінія, , для другого і т.д. Записати також значення частоти .

  7. Змінюючи віддаль між випромінювачем і приймачем на всю можливу величину, кілька разів виміряти , , , .

  8. Записати приладові похибки віддалі та частоти .

  9. Вивести вліво ручку регулювання яскравості осцилографа і ручку «Рег.выхода» установки. Виключити осцилограф і установку.

Таблиця вимірювань

,.

п.п.

сер