Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інтерактивний комплекс з фізики ч.2(лабораторні....doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
10.37 Mб
Скачать

Контрольні запитання

  1. Назвати квантові числа, які задають стан електрона в атомі. Які значення вони приймають? Записати формули для фізичних величин, які вони визначають.

  2. Якими квантовими числами визначається енергія електрона в атомі? Намалювати схему енергетичних рівнів. Що таке виродження?

  3. Сформулювати принцип Паулі.

  4. Як пояснює зонна теорія поділ тіл на метали і діалекти? Нарисувати відповідні зонні схеми.

  5. Які тіла називаються напівпровідниками ?

  6. Що таке дірка? Як вона рухається в електричному полі?

  7. Записати формулу для густини струму через концентрацію носіїв струму.

  8. Що таке p-n - перехід? Як він утворюється?

  9. Нарисувати вольт-амперну характеристику напівпровідникового діода. Як можна пояснити різні ділянки цієї характеристики?

Лабораторна робота №5.11 Дослідження закону поглинання γ – променів

Мета роботи: експериментально перевірити закон поглинання γ ‑променів і визначити коефіцієнт поглинання

Теоретичні відомості

(теорію до даної роботи див. також у конспекті лекцій, §8.3)

Поглинання γ-квантів речовиною веде до зменшення інтенсивності випромінювання, що підлягає закону

, (1)

де – інтенсивність падаючого випромінювання, І – інтенсивність випромінювання, яке пройшло крізь шар речовини товщиною х, μ – коефіцієнт поглинання. Коефіцієнт поглинання  залежить від трьох факторів, пов’язаних з такими ефектами, як: фотоелектричне поглинання (ф), комптонівське розсіювання (к) і генерація електронно-позитронних пар (п). Фотоелектричне поглинання відбувається на сильно зв’язаних електронах і відповідає за явище фотоефекту, при якому передається повна енергія -кванта. Комптонівське розсіювання відбувається на слабозв’язаних електронах, яким передається частина енергії  - кванта. Утворення електронно-позитронних пар відбувається в електричному полі ядер при енергіях більших . Таким чином, повний коефіцієнт поглинання  - квантів при проходженні їх через речовину, рівний сумі коефіцієнтів відповідно для трьох розглянутих процесів: .

Враховуючи, що інтенсивність випромінювання пропорційна кількості N γ-квантів, які фіксуються лічильником γ-випромінювання, співвідношення (1) набуде вигляду

, (2)

де – кількість γ-квантів при відсутності перешкоди, N – кількість γ-квантів після проходження випромінювання через n пластинок загальною товщиною d.

Прологарифмуємо (2) і запишемо вираз для μ

, (3)

де

. (4)

Якщо при експериментальній перевірці виявляється, що дійсно пропорційно залежить від , то це буде означати, що виконується закон поглинання (4). Нахил функції до осі визначає коефіцієнт поглинання .

5)

Опис установки

Для дослідження поглинання -променів, їх джерело монтують у спеціальну кювету. В цю ж кювету монтуються поглиначі так, що вони знаходяться між джерелом  – роменів і детектором, підключеним до лічильника.

Хід виконання роботи

  1. Увімкнути установку в мережу. Натиснути кнопку «Сеть» і прогріти установку декілька хвилин.

  2. Задавши час експозиції (не менше 100с), натиснути «Сброс», потім «Пуск». Після закінчення часу експозиції та зупинки підрахунку числа імпульсів фонового випромінювання, записати число імпульсів Nф.

  3. Контейнер з радіоактивним препаратом поставити отвором в бік віконця лічильника. Натиснути кнопки «Сброс» і «Пуск». Після зупинки лічби записати значення .

  4. Виміряти штангенциркулем товщину пластинки поглинача зі свинцю і поставити пластинку між отвором контейнера та віконцем лічильника. Знайти значення і записати в таблицю.

  5. Збільшуючи кількість пластинок, для кожного випадку знайти відповідне значення і записати його в таблицю, збільшуючи число пластинок до 6-7 штук. Кожного разу слід натискати кнопки «Сброс» і «Пуск».

  6. За формулами та визначити – число γ-квантів, що дає джерело при відсутності поглинача і N – число γ-квантів, що проходять поглинач товщиною nd, де n – кількість пластинок, d – товщина однієї пластинки.

  7. За формулою (4) визначити f(n) для кожного n.

  8. Побудувати графік залежності f(n) від n і зробити висновок відносно виконання закону поглинання.

  9. Визначити коефіцієнт поглинання μ γ-променів речовиною пластинок як тангенс кута нахилу прямої графіка f(n) до осі n.

Таблиця вимірювань

= ; = ; = ; d = .

1

2

3

4

5

6

7

N

N

f(n), м-1