Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекции по АРМ.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
173.06 Кб
Скачать

Лекція4. Програмне забезпечення арм менеджера

План

1.Призначення, структура та особливості використання сучасних програмних продуктів.

2.Системи управління підприємством

4.1. Призначення, структура та особливості використання сучасних програмних продуктів

Програмне забезпечення для АРМ менеджера поділяють на системне, прикладне універсального призначення та спеціалізоване. Причому, спеціалізоване програмне забезпечення може бути автономне і інтегроване.

Що стосується системного програмного забезпечення, то в курсі "АРМ менеджера" це питання не деталізується, оскільки для кінцевого користувача (менеджера) основним є прикладне програмне забезпечення. Стосовно системного програмного забезпечення слід лише відзначити, що воно повинно підтримувати мережеві технології.

З прикладного програмного забезпечення універсального призначення найпоширенішими є офісні програмні пакети. З комерційних продуктів до них відноситься, нприклад, пакет MS Office, а з вільного програмного забезпечення - пакет Open Office. До складу кожного з пакетів входять: текстовий редактор (Word, Write), редактор електронних таблиць (Excel, Calc), редактор презентацій (Power Point, Impress) та система управління базами даних (Access, Base).

Створення АРМ на основі прикладного програмного забезпечення універсального призначення передбачає добре знання користувачем прийомів роботи з програмним забезпеченням, оскільки саме на нього, як на спеціаліста у конкретній предметній галузі, покладається зазвичай задача створення та налаштування АРМ.

Зі спеціалізованого прикладного програмного забезпечення найбільшого поширення набули системи управління підприємством, яких на ринку також є достатньо багато.

Модульна побудова цих програмних продуктів дозволяє використовувати або окремі модулі та їх комбінації в автономному режимі (на одному комп’ютері), або всі модулі продукту в мережевому варіанті повністю як інтегральну систему.

4.2. Системи управління підприємством

Системи управління підприємством з’явились на ринку України відносно недавно. Загальне їх позначення в англомовній літературі - СРМ (Corporate Performance Management) - перекладається як управління ефективністю у бізнесі. Системи СРМ призначені для глибокого аналізу основних показників господарської та фінансової діяльності підприємства та підтримання процесів:

·стратегічного управління та планування;

·прогнозування та багатоваріантного аналізу можливого розвитку подій з використанням інструменту "що, якщо ...";

·бюджетування і фінансової консолідації;

·координування роботи структурних підрозділів;

·контролю та аналізу виконання бюджетів і планів за напрямами діяльності, центрам відповідальності тощо;

·оперативного попередження про відхилення від планових показників з наданням можливості аналізу причин;

·підготовки необхідної управлінської звітності.

Основою менеджменту підприємств є бюджетування. Воно і покладено в основу функціонування СРМ. Це дозволяє значно підвищити обґрунтованість і точність фінансових планів, середньо- та довгострокових прогнозів і бюджетів, одночасно забезпечуючи звітність в процесі їх виконання.