Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
istoriya_ukrayini_plan-metodichka.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
267.78 Кб
Скачать

Тема VII національна революція 1917-1921 рр. Відновлення української держави

Лютнева революція в Петрограді і участь в ній українців. Крах російської монархії.

Пробудження національно-державного життя в Україні. Створення Української Центральної Ради та участь в ній українських партій (УСДРП, УПСР, УПСФ). Заходи УЦР З відновлення української державності. М. Грушевський. В. Винниченко, С. Петлюра, С. Єфремов.

Всеукраїнський Національний Конгрес га його значення. Формування уряду Центральної Ради, українських комітетів на місцях. Утворення Рад робітничих, солдатських і селянських депутатів, їхнє ставлення до Центральної Ради.

Початок українізації армії. Розгортання революційної та національної пропаганди в арміях Південно-Західного, Румунського фронтів, на Чорноморському флоті. Український військовий клуб ім. гетьмана П. Полуботка. Перші українські військові формування. Ставлення Центральної Ради до питання створення власних збройних сил. Перший Всеукраїнський військовий з'їзд.

Переговори Центральної Раді з Тимчасовим урядом про автономію України. Підтримка політики ЦР Українським селянським з'їздом і Другим Всеукраїнським військовим з'їздом. Проголошення Центральною Радою Першого універсалу 10(23) червня 1917 р. Створення уряду України – Генерального Секретаріату.

Визнання Тимчасовим урядом автономії України. Проголошення Центральною Радою Другого універсалу 3(16) липня 1917 р. Входження до ЦР представників національних меншин України. Виступ полуботківців.

Липневі події в Петрограді. Розробка конституції автономного устрою України. Обмеження імперським урядом прав народу України.

Загострення питання про державний статус України у серпні-вересні 1917 р. Рішення Центральної Ради про скликання Українських Установчих зборів.

Жовтневий збройний переворот у Петрограді і ставлення до нього Центральної Ради. Розстановка сил у Києві після перевороту. Третій Всеукраїнський Військовий з'їзд. Конфлікт між військами Київського військового округу і Революційним комітетом.

Третій універсал Центральної Ради 1(20) листопада 1917 р. Проголошення автономної Української Народної Республіки.

І Всеукраїнський з'їзд Рад. Загострення відносин між Центральною Радою і Петро­градською РНК. "Маніфест" до українського народу з ультимативними вимогами до Україн­ської Ради від 4(17) грудня 1917 р. Перша українсько-більшовицька війна. Наступ армій Муравйова на Київ. Бій під Кругами. Січові стрільці Є. Коновальця.

Міжнародне становище і дипломатичні контакти УНР на переломі 1917-1918 рр. Четвертий універсал Центральної Ради 9(22) січня 1918 р. і проголошення державної незалеж­ності України. Підписання Берестейського миру. Падіння Києва. Муравйовський терор.

Вступ в Україну німецьких і австрійських військ. Повернення Центральної Ради до Києва.

Анархія і руїна на українських землях. Прийняття Конституції УНР. М. Грушевський - перший президент УНР. Німецько-австрійський окупаційний режим в Україні. Зростання опозиційних настроїв щодо Центральної Ради. Розпуск німецькою владою Центральної Ради. Підсумки української історії доби Центральної Ради та її уроки.

Хліборобський конгрес (29 квітня 1918 р.) і проголошення П. Скоропадського гетьманом України. Особливості політичного устрою Української Держави, її територія. Формування гетьманського уряду і його внутрішня політика. Ставлення до гетьманату соціалістичних партій. Українізація середньої та вищої школи, заснування Української Академії Наук та інших наукових і культурних інституцій. Автокефалія Української Православної Церкви. Аграрна політика гетьманського уряду та викликане нею незадоволення селянства. Військова політика П. Скоропадського. Зовнішньополітична діяльність Української Держави.

Криза Української Держави восени 1918 р. Переговори із країнами Антанти та їх антиукраїнські настрої. Зміна орієнтації П. Скоропадського на антибільшовицькі сили в Росії. Повстання проти гетьманату та участь в ньому січових стрільців. Зречення влади П. Скоро­падським (14 грудня 1918 р.).

Поразка Австро-Угорщини у Першій світовій війні і піднесення національного руху на західноукраїнських землях. Створення Української Національної Ради (18 жовтня 1918 р.). Позиція польських політичних сил щодо незалежності Східної Галичини.

Військовий переворот у Львові і перехід влади до рук Української Національної Ради 1 листопада 1918 р. Проголошення Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР). Процеси державного будівництва на західноукраїнських землях: створення Державного Секретаріату, прийняття Тимчасового Основного закону про державну самостійність українських земель колишньої Австро-Угорської монархії. Є.Петрушевич - президент ЗУНР.

Злука українських земель в єдиній державі 22 січня 1919 р. та її історичне значення.

Українсько-польська війна та її хід. Пропольська політика держав Антанти. Поразка ЗУНР. Відхід Української Галицької Армії та уряду ЗУНР за р. Збруч (16-17 липня 1919 р.). Історичне значення Західноукраїнської Народної Республіки.

Прихід до влади Директорії УНР. Державний устрій УНР доби Директорії, політичне становите в Україні на зламі 1918-1919 рр. Розгул "отаманщини", її деструктивна спрямованість.

УНР в кільці фронтів. Друга українсько-більшовицька війна. Окупація більшості території України більшовиками, денікінцями та військами держав Антанти.

Невдачі армії УНР на українсько-більшовицькому і українсько-польському фронтах. Відставка В. Винниченка. Голова Директорії і Головний Отаман С.Петлюра та його діяльність.

Українські землі під владою більшовиків. Терор ЧК. Масові антибільшовицькі повстання.

Похід об'єднаних українських армій на Київ-Одесу, його невдача. Українська армія в "чотирикутнику смерті". Союзницький договір УГА з Денікіним. Від'їзд уряду ЗУНР на еміграцію.

Перший Зимовий похід армії УНР та його наслідки. Варшавський договір (21 квітня 1920 р.) і нова спроба звільнення України від більшовиків. Наступ польських та українських армій на Київ, його невдача. Вступ червоної армії на західно­українські землі. Поразка більшовицьких військ під Варшавою. Продовження боротьби армії УНР проти більшовиків.

Переговори між Польщею та Радянською Росією. Ризький мирний договір (18 березня 1921 р.) та його наслідки для України. Поділ України між Польщею і радянською Росією. Діяльність українських урядів на еміграції.

Причини невдач визвольної боротьби українського народу за відродження національної державності у 1917-1921 рр. та їх уроки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]