Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
istoriya_ukrayini_plan-metodichka.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
267.78 Кб
Скачать

Тема х україна в роки другої світової війни

Договір Молотова-Ріббентропа і поділ Східної Європи на сфери впливу СРСР та Німеччини. Українське питання напередодні Другої світової війни.

Напад Німеччини та СРСР на Польщу і початок Другої світової війни. Окупація німецькими військами Лемківщини, Холмщини, Підляшшя і західної частини Галичини. Розкол в ОУН та його наслідки для діяльності організації в умовах війни.

Договір про дружбу і кордони між СРСР і Німеччиною. Вибори до Народних зборів Західної України. Прийняття рішення про включення західноукраїнських земель до складу УРСР. Включення до складу СРСР Північної Буковини і придунайських українських земель (1940 р.).

Радянізація Західної України. Новий адміністративний поділ західноукраїнських земель. Створення місцевих органів влади. Входження системи тотального контролю і стеження за населенням.

Припинення діяльності українських політичних партій, господарських, культурно-освітніх і наукових інституцій, закриття часописів і видавництв. Масові арешти, депортація і знищення місцевих партійних лідерів, інтелігенції, репресії проти місцевого населення.

Початок радянсько-німецької війни 22 червня 1941 р. Варварське знищення НКВС політичних в'язнів у тюрмах Західної України. Вступ німецьких військ до Львова. Проголошення ОУН(Б) Акту відновлення української державності (30 червня 1941 р.). Похідні групи ОУН і їх діяльність. Репресії гестапо проти лідерів ОУН(Б).

Наступ німецької армії, окупація України. Евакуація населення України та її виробничого по­тенціалу на схід. Причини невдач Червоної Армії на початковому етапі німецько-радянської війни.

Західноукраїнські землі під владою нацизму. Дистрикт "Галичина". Створення і діяльність легальних українських організацій: Української Національної Ради, Українського Крайового комітету, заборона їх нацистами. Український Центральний Комітет у Кракові та окружні Українські комітети, їхня господарська та культурно-освітня робота на теренах Галичини. Репресивні заходи окупаційної влади. Концтабори і гетто.

Активізація національного життя на східноукраїнських землях. Утворення в Києві Української Національної Ради (Мельниківці). Спілки українських письменників, відновлення УАПЦ. Рейхскомісаріат "Україна". Е. Кох і його політика визиску та експлуатації українського населення. Поліційний терор. Заборона культурно-освітньої роботи. Масове знищення населення України. Примусове вивезення української молоді на роботу до Німеччини. Репресії нацистського режиму проти ОУН.

Збройний спротив населення України окупаційному режимові. Виникнення і діяльність підпільних організацій та партизанських загонів. Рух Опору на Волині і Поліссі. "Поліська Січ".

Тарас Бульба-Боровець. Утворення УПА (осінь 1942 р.). Насильницьке включення збройних відділів мельниківців та бульбівців до складу УПА. Українська Народно-Революційна Армія (УНРА) та її діяльність. Бойові дії УПА проти гітлерівців влітку 1943 р. Польсько-українське протистояння на Волині. Перенесення центру діяльності УПА в Галичину. Р. Шухевич (Т.Чупринка) на чолі УПА. Дивізія С'С "Галичина", причини створення та її трагедія. Українська Головна Визвольна Рада (УГВР, 11-15 липня 1944 р.).

Головні військові операції на Східному фронті. Вигнання німецьких військ з території України. Розгром нацистської Німеччини і завершення Другої світової війни. Зміни в міжнародному становищі УРСР. Україна - один із фундаторів ООН. Розширення території УРСР.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]