Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
istoriya_ukrayini_plan-metodichka.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
267.78 Кб
Скачать

Тема XI україна в дру гій половині

40-х - ПЕРШІЙ ПОЛОВИНІ 80-х рр. XX ст.

Матеріальні і людські втрати України внаслідок Другої світової війни. Відбудова народного господарства. Посилення експлуатації і розорення села. Голод 1946-1947 рр., його причини і жертви. Місце УРСР в економіці Радянського Союзу на початку 50-х рр. Діяльність УРСР на міжнародній арені.

Суспільно-політичне життя в Україні. Посилення культу особи Сталіна і новий виток репресій. Наступ на національно-культурне життя.

Формування командно-адміністративної, репресивної системи на західноукраїнських землях. Здійснення індустріалізації регіону. Насильницька колективізація села, її вплив на політичну ситуацію в краї. Депортації місцевого населення на схід, русифікація партійно-адміністративного апарату. Ждановщина.

Переслідування Греко-Католицької Церкви. Львівський церковний, собор 1946 р. і "само­ліквідація" УГКЦ. Репресії проти священиків і вірних УГКЦ, які не визнали рішень собору.

Рух націоналістичного підпілля на західноукраїнських землях. Масові каральні акції репресивних органів проти місцевого населення під приводом боротьби з УПА. Антиукраїнська політика уряду Польщі в повоєнний період. Масове знищення і виселення українців з етнічних українських територій до УРСР. Боротьба УПА на Закерзонні. "Договір трьох" між СРСР, ЧСР і Польщею про спільні дії проти УПА (1947 р.). Акція "Вісла" та її політико-правова оцінка. Наслідки сталінської політики на західноукраїнських землях.

Початок лібералізації суспільного життя в Україні в середині 50-х - на початку 60-х рр. Розширення деяких прав республіки в економічному та культурному розвитку. Вступ України у члени ЮНЕСКО і Міжнародної організації праці (1954 р.).

Засудження культу особи Сталіна і хрущовська "відлига". Часткова реабілітація жертв сталінського геноциду. Перехід у відання уряду УРСР низки промислових підприємств, заснування науково-дослідних інститутів пріоритетного характеру. Поступове згортання політики реформ. Антирелігійна кампанія. Курс на русифікацію освіти.

Згортання демократичних процесів. Нове посилення тоталітаризму. Вихід на арену національно-визвольної боротьби "шестидесятників".

Виникнення нелегальних організацій та їх діяльність.

Ідея національного визволення у творчості української інтелігенції. Протести проти політики насильницької русифікації України. Поширення самвидавчої літератури. "Український вісник". Перша хвиля масових арештів українських діячів. Виступи українських діячів на захист прав народів СРСР.

Соціально-економічне і культурно-освітнє життя в Україні наприкінці 60-х рр. П. Шелест.

Антиукраїнська діяльність В. Щербицького та його поплічників. Наступ на український рух. Витіснення української мови з державного і публічного вжитку. Зруйнування історико-архітектурних пам'яток і фальсифікація минулого України. Хвиля арештів у 70-ті рр. Акції протесту українських політ в'язнів і реакція світової громадськості. Український дисидентський рух (Л. Костенко, В. Симоненко, Є. Сверстюк, В. Чорновіл, В. Марченко, О. Тихий, В. Стус та ін.). Створення Української Гельсінської Групи (М. Руденко, П. Григоренко, Л. Лук'яненко, В. Чор­новіл, брати Горині та ін.).

Наростання негативних явищ в соціально-економічному розвитку України та національ­ному житті. Пограбування природних багатств України та загроза екологічної катастрофи. Переслідування вірних різних релігійних конфесій. Продовження репресій проти національно-визвольного руху. Арешти і судові процеси 1982-1986 рр.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]