Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
istoriya_ukrayini_plan-metodichka.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
267.78 Кб
Скачать

Тема VIII україна в умовах більшовицької тоталітарної системи в 20-30-ті рр. XX ст.

Становище в Україні після поразки визвольної боротьби 1917-1921 рр. Політика "воєн­ного комунізму" та її наслідки. Запровадження НЕПу. Голод в Україні в 1921-1922 рр., його причини і наслідки.

Піднесення повстанського руху. Розгром антирадянського підпілля в Україні (літо 1921 р.). Другий Зимовий похід армії УНР під проводом генерала Ю. Тютюнника, його невдача. Трагедія під Базаром.

Зміцнення комуністичного режиму в Україні. Структура органів державної влади і управління народним господарством в Радянській Україні. Антиукраїнська діяльність КП(б)У. Створення СРСР - новітньої московської імперії. Державно-правовий статус України у складі СРСР. Політика українізації, її причини, хід, наслідки.

Тоталітаризація суспільно-політичного життя. Процес "Спілки визволення України", початок репресій проти національної інтелігенції.

Народне господарство України наприкінці 20-х - в 30-х рр. Здійснення індустріалізації України, її методи та наслідки. Колективізація сільського господарства, масове розселення, репресії та депортації селян України. Селянські заворушення та збройні виступи проти сталінського терору. Криза сільськогосподарського виробництва.

Початок планового геноциду проти українського народу. Продовольча блокада України. Голодомор 1932-1933 рр. Нова хвиля репресій в Україні в 30-ті рр. Русифікація. Нищення наукових інституцій. Розправа над українськими письменниками та інтелігенцією.

Занепад українського національного життя напередодні Другої світової війни. Демогра­фічні втрати України в 30-ті рр. Геноцид проти української культури та наукової еліти. Підрив генофонду української нації. Таємна колонізація українських земель.

Зміни в економічному розвитку України внаслідок здійснення індустріалізації та колективізації. Місце і роль України в економічній та оборонній системі Радянського Союзу напередодні Другої світової війни.

Тема IX західна україна, закарпаття, буковина і бессарабія під іноземною окупацією

Західна Україна під польською окупацією на початку 20-х рр. Руїна народного госпо­дарства. Антиукраїнський терор польських властей. "Санаційний" режим на західноукраїн­ських землях. Польська колонізація етнічних українських земель: причини, хід, наслідки. Масова еміграція українського населення в країни Європи та Америки.

Створення Української Військової Організації (УВО, 1920 р.). Посилення боротьби з окупаційним режимом. Є. Коновалець, А. Мельник, Р. Сушко та інші лідери національного руху. Акти індивідуального терору УВО. Перша саботажна акція і бойкот виборів до польсь­кого Сейму (1922 р.).

Відновлення і активізація діяльності українських легальних політичних партій: Трудової, Радикальної, Соціал-демократичної та Християнсько-суспільної. Міжпартійна Рада. Розкол у Тру­довій партії і створення Українського Національно-Демократичного Об'єднання (УНДО, 1925 р.).

Радянофільські партії та організації: КПЗУ, УПП, Сельроб та інші. Виїзд до СРСР низки політичних і культурних діячів, науковців та військових фахівців, їх трагічна доля.

Без результативність легальної парламентської діяльності українських політичних партій. Поширення серед західноукраїнської молоді націоналістичних ідей. Союз Організацій Україн­ських Націоналістів та Союз Української Націоналістичної Молоді, їх програми і діяльність. Перший Конгрес українських націоналістів у Відні (січень-лютий 1929 р.). Створення Ор­ганізації Українських Націоналістів (ОУН), її програмні цілі, форми і методи їх досягнення.

Посилення колонізаційних процесів на західноукраїнських землях. Протест українських і білоруських послів у польському сеймі та його провал. Друга саботажна акція ОУН. (літо 1930 р.). Масові арешти і судові процеси над українським населенням у зв'язку з саботажною акцією. Політика "пацифікації".

Нищення українських культурно-освітніх і громадських закладів. Арешт українських послів до польського сейму. Відгук на "пацифікацію" світової громадськості. Протест Проводу ОУН в Лізі Націй проти "пацифікації".

Відплаті акції ОУН проти виконавців і поплічників "пацифікації". "Шкільна" та "антимонопольна" акції ОУН. Протести західноукраїнської громадськості проти голодомору 1932-1933 рр. в УРСР.

Вбивство бойовиками ОУН міністра внутрішніх справ Польщі Б. Пєрацького (15 червня 1934 р.). Варшавський і Львівський процеси над лідерами ОУН. Концентраційний табір Береза Картузька.

УНДО і політика "нормалізації'' українсько-польських стосунків. Новий наступ польських шовіністичних кіл на українство. Крах політики "нормалізації" і розкол в УНДО. Створення Фронту Національної Єдності. Активізація антипольської боротьби ОУН в 1939 р. Греко-католицька церква та її роль в громадсько-політичному житті на західноукраїнських землях.

Буковина і Бессарабія під владою Румунії.

Закарпатська Україна у складі Чехословацької республіки. Автономний статус "Підкарпат­ської Русі". Національно-визвольна боротьба на Закарпатті і проголошення незалежності Карпатської України (15 березня 1939 р.). А. Волошин. Карпатська Січ і участь в ній добровольців з Галичини та Волині. Окупація Карпатської України хортистською Угорщиною.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]