Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ ПОСІБНИК АДМІНІСТРАТИВНЕ П....doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
570.37 Кб
Скачать

Тема 17. Адміністративний процес, його зміст

(для самостійного вивчення)

План

1. Адміністративний процес: поняття та особливості.

2. Суб'єкти адміністративного процесу.

3. Поняття і риси адміністративної юрисдикції.

Список літератури

Перепелюк В.Г. Адміністративний процес. - Чернівці: Рута, 2001.-316 с.

Селіванов А.О. Адміністративний процес в Україні: ре­альність і перспективи розвитку правових доктрин. — К: Ін Юре, 2000. -С. 2-67.

Тема 18. Загальні риси, принципи та структура адміністративного процесу

План

1. Адміністративний процес, його риси та принципи.

2. Структура адміністративного процесу.

3. Адміністративні провадження: поняття і класифікація.

Завдання

1. Громадянин І. звернувся із клопотанням про зміну імені до відділу реєстрації актів громадянського стану за міс­цем постійного проживання. При зверненні І. пред'явив свій паспорт та квитанцію про сплату державного мита.

46

Через чотири місяці від дати звернення І. отримав листа за підписом керівника відділу реєстрації актів громадянського стану, в якому повідомлялося, що заявлене клопотання не роз­глядалося, оскільки втрачено запис про народження заявника.

Зробіть юридичний аналіз ситуації. Чи порушив у да­ному випадку представник влади закон? Назвіть та охаракте­ризуйте стадії провадження по реєстрації зміни імені.

2. Сімнадцятирічний Ф. надіслав до виконавчого комі­тету міської ради листа, в якому просив зареєструвати його як підприємця. До свого звернення Ф. додав: заповнену реєстра­ційну картку на проведення державної реєстрації фізичної осо­би - підприємця; копію довідки про включення заявника до Державного реєстру фізичних осіб - платників податків та ін­ших обов'язкових платежів; документ, що підтверджує внесен­ня реєстраційного збору за проведення державної реєстрації фізичної особи - підприємця; нотаріально посвідчену письмову згоду батьків на зайняття Ф. підприємницькою діяльністю.

У проведенні державної реєстрації Ф. було відмовлено. В листі за підписом міського голови зазначалося, що Ф. не мо­же бути зареєстрований як підприємець, оскільки на момент звернення із відповідним проханням він не досяг повноліття.

Дайте юридичний аналіз ситуації. Хто уповноважений вирішувати питання про реєстрацію суб 'єктів підприємниць­кої діяльності? Яку даному випадку вправі діяти Ф.?

3. TOB "Фауна" звернулося до Міністерство аграрної політики України із заявою про видачу ліцензії на проваджен­ня господарської діяльності, пов'язаної із розведенням домаш­ніх тварин (собак, котів, екзотичних та декоративних тварин) у племінних розплідниках, дресируванням собак та підготовкою фахівців у цих сферах. Міністерство через десять днів після отримання заяви і документів, що додавалися до неї, повідоми­ло суб'єктові підприємницької діяльності про те, що воно не уповноважено на видачу таких ліцензій.

Чи законно діяло міністерство? Яким чином повинні діяти представники влади у подібних ситуаціях? Відповідь об­грунтуйте.

28

Список літератури

Адміністративні послуги з боку органів виконавчої влади та їх правове регулювання // Виконавча влада і адм. пра­во / За заг. ред. В.Б. Авер'янова. - К.: Ін Юре, 2002. - С. 170-178.

Кузьменко О. Адміністративний процес: сутність і структура // Право України. - 2003. - № 2 - С. 22-25.

Кудря В. Види проваджень за зверненнями громадян до органів виконавчої влади та адміністративні (управлінські) по­слуги // Право України. - 2006. - № 3. - С. 12-15.