Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ ПОСІБНИК АДМІНІСТРАТИВНЕ П....doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
570.37 Кб
Скачать

Тема 6. Об'єднання громадян як суб'єкти адміністра­тивного права України

(для самостійного вивчення)

План

1. Поняття та види об'єднань громадян.

2. Адміністративно-правовий статус об'єднань громадян.

3. Відповідальність за правопорушення законодавства про об'єднання громадян.

Список нормативно-правових актів та літератури

Про свободу совісті та релігійні організації: Закон України від 23.04.91 р. // Відом. Верхов. Ради України. - 1991. - № 25. - Ст. 283 (з наступ, змін, та доп.).

Про об'єднання громадян: Закон України від 16.06.92 р. // Там же. - 1992. - № 34. - Ст. 504 (з наступ, змін, та доп.).

Про політичні партії в Україні: Закон України від 05.04.2001 р. // Там же. - 2001. - № 23. - Ст. 118 (з наступ, змін, та доп.).

Романюк О.І. Громадяни та релігійні об'єднання як суб'єкти адміністративно-правових відносин у сфері свободи совісті // Экономика и право. - 2004. - № 1. - С. 107- 111.

Тема 7. Органи виконавчої влади в Україні

План

1. Поняття, ознаки та правове становище органів вико­навчої влади.

2. Система та види органів виконавчої влади.

Завдання

1. На засіданні уряду розглядався проект акта, яким ви­значався порядок здійснення державними органами контролю

29

19

за переміщенням транспортних засобів через митний кордон України. У процесі обговорення документа з'ясувалося, що для запровадження зазначеного порядку необхідно вирішити пи­тання про кількість підрозділів митних органів, які здійснюва­тимуть контроль у даній сфері. У результаті Кабінетом Мініст­рів України було прийнято два документи: одним затверджено порядок здійснення контролю, а іншим - доручено Державній митній службі України забезпечити встановлення оптимальної кількості відповідних підрозділів митних органів.

Дайте юридичний аналіз ситуації. Визначте форму актів, які були прийняті урядом у даному випадку.

2. Кабінет Міністрів України прийняв постанову, якою встановив граничну чисельність військовослужбовців та пра­цівників центрального апарату Міністерства оборони України. Відповідно до зазначеного урядового акта у 2007 р. у центра­льному апараті Міністерства могли працювати не більше 1281 особи, з них 256 військовослужбовців, а у 2008 р. - не більше 1277 осіб, з них 241 військовослужбовець.

Чи належить до компетенції уряду вирішення подібних питань? Відповідь обгрунтуйте.

3. Державною податковою адміністрацією України спі­льно із Міністерством внутрішніх справ України виданий на­каз, за яким затверджено Порядок внесення відмітки до паспо­рта громадянина України щодо ідентифікації фізичної особи -платника податків та інших обов'язкових платежів. Порядком передбачено, що фізичні особи, які через свої релігійні або інші переконання відмовляються від прийняття ідентифікаційного номера платника податків, зобов'язані подати до органу дер­жавної податкової служби свій паспорт для внесення відмітки про наявність права здійснювати будь-які платежі без іденти­фікаційного номера.

Дайте юридичний аналіз ситуації. Чи вправі Державна податкова адміністрація України своїм рішенням зо­бов'язувати фізичних осіб вчиняти певні дії? Обгрунтуйте свою відповідь, посилаючись на нормативні положення.

19

4. Громадянин К. звернувся до голови районної держав­ної адміністрації із скаргою на бездіяльність селищного голови. У скарзі К. відзначав, що він три місяці тому звернувся до сели­щного голови із заявою, в якій просив взяти його на облік як та­кого, що потребує поліпшення житлових умов. Від селищного голови К. не отримав будь-якої відповіді чи повідомлення.

Проаналізуйте ситуацію та підготуйте юридично об­ґрунтовану відповідь на скаргу К.

Список нормативно-пра в о вих актів та літератури

Про Кабінет Міністрів України: Закон України від 21.12.2006 р. // Офіц. вісн. України. - 2007. - № 6. - Ст. 207.

Дискреційні повноваження та адміністративний розсуд в діяльності органів виконавчої влади // Виконавча влада і ад­міністративне право / За заг. ред. В.Б. Авер'янова. - К.: Ін Юре, 2002. - С. 275-284.

Кафарський В. Кабінет Міністрів України: проблеми формування в нових політико-правових умовах // Право Украї­ни. - 2006. -№ 8. - С. 3-8.

Крупчан О. Компетенція центральних органів виконав­чої влади // Вісн. АПрН України. - 2002. - № 2 (29) - С. 47-59.

Лагода О. Адміністративний розсуд та межі його застосування // Право України. - 2006. - № 12. - С. 109-112.