Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ ПОСІБНИК АДМІНІСТРАТИВНЕ П....doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
570.37 Кб
Скачать

Тема 8. Місцеві органи виконавчої влади. Органи місцевого самоврядування

(для самостійного вивчення)

План

1. Система, завдання та функції місцевих органів виконавчої влади.

2. Повноваження та форми діяльності місцевих органів виконавчої влади.

3. Адміністративно-правовий статус органів місцевого самоврядування.

ЗІ

Список нормати вно-пра в о в их актів та літератури

Про місцеве самоврядування в Україні: Закон України від 21.05.97 р. // Відом. Верхов. Ради України. - 1997. - № 24. -Ст. 170. (з наступ, змін, та доп.).

Про місцеві державні адміністрації: Закон України від 09.04.99 р. // Там же. - 1999. - № 20 - 21. - Ст. 190. (з наступ, змін, та доп.).

Борденюк В. Діалектика співвідношення самовряду­вання, місцевого самоврядування та державного управління // Право України. - 2002. - № 12 - С. 118 - 122.

Янюк Н., Бориславська О. Правове регулювання взає­модії місцевого самоврядування і місцевих державних адмініс­трацій: проблеми делегування повноважень // Право України. -2006. -№ 6-С. 19-24.

Тема 9. Державні службовці

План

1. Державні службовці: поняття, види та правовий статус.

2. Проходження державної служби: поняття й стадії.

Завдання

1. Громадянин К. подав документи до конкурсної комі­сії на заняття посади заступника керівника Головної аналітич­ної служби Секретаріату Президента України. Конкурсна комі­сія зажадала від К. відомостей про його доходи і зобов'язання фінансового характеру та вклади в банках членів його сім'ї. Громадянин К. відмовився надати таку інформацію, посилаю­чись на недоторканність особистого життя і таємницю вкладів, тому конкурсна комісія відмовила йому в розгляді документів.

Чи законне рішення комісії? Дайте обгрунтовану від­повідь.

20

2. В одному з управлінь Міністерства освіти і науки України проводилось атестування державних службовців. Державним службовцям О. та П. про проведення їх атестуван­ня було повідомлено за 5 днів до засідання атестаційної комісії.

На засіданні атестаційної комісії, яка складалась із двох членів - голови та секретаря, було прийнято рішення про не­відповідність О. та П. займаним посадам. За наказом міністра О. та П. звільнено з займаних посад як таких, що "не пройшли атестування".

Чи законне рішення відносно О. та П.? Який порядок проведення атестування державних службовців? Куди О. та П. можуть звернутися за захистом своїх прав?

3. Лейтенанта міліції Р. було звільнено з органів внут­рішніх справ у зв'язку з тим, що він, будучи у нетверезому ста­ні, нецензурно лаявся у громадському місці. Про таку поведін­ку Р. йшлося у протоколі про адміністративне правопорушен­ня, який згідно із ст. 15 КУпАП був надісланий начальнику лейтенанта міліції Р. для вирішення питання про відповідаль­ність останнього.

Вирішить питання про законність звільнення Р. з орга­нів внутрішніх справ.

4. Начальник одного з управлінь у складі державної ад­міністрації області гр. М. придбав за свої кошти та на своє ім'я на аукціоні пакет акцій підприємства, що приватизувалось.

За рішенням суду гр. М. був притягнутий до адмініст­ративної відповідальності за порушення спеціальних обмежень (заняття підприємницькою діяльністю), які встановлені щодо осіб, уповноважених на виконання функцій держави.

Чи законне рішення суду? Відповідь обґрунтуйте.

Список н о р м а т и в н о - п р а в о в и х актів та літератури

Про державну службу: Закон України від 16.12.93 р. // Відом. Верхов. Ради України. - 1993. - № 52. - Ст. 490 (з на­ступ, змін, та доп.).

33

Про боротьбу з корупцією: Закон України від 05.10.95 р. // Там же. - 1995. - № 34. - Ст. 266 (з наступ, змін, та доп.).

Коломоєць Т., Гулєвська Г. Етичні засади діяльності державних службовців: передумови та пріоритети правового регулювання в Україні // Право України. - 2006. - № 10. -С. 60-64.

Янчук О. Патронатна служба в органах державної вла­ди України // Право України. - 2005. - № 2. - С. 67-70.