Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ ПОСІБНИК АДМІНІСТРАТИВНЕ П....doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
570.37 Кб
Скачать

20. Заходи забезпечення провадження в справах про адміністративні правопорушення. Органи (посадові особи), уповноважені розглядати справи про адміністративні правопорушення

Види заходів забезпечення провадження в справах про адміністративні правопорушення та мета їх застосування. По­рядок застосування і строки адміністративного затримання. Органи (посадові особи), правомочні здійснювати адміністра­тивне затримання. Особистий огляд та огляд речей: підстави і порядок застосування. Вилучення речей і документів. Відсто­ронення водіїв від керування транспортними засобами, річко­вими, маломірними суднами та огляд на стан сп'яніння. Право на оскарження адміністративного затримання, огляду і вилу­чення речей та документів, шляхи його реалізації.

Органи (посадові особи), уповноважені розглядати справи про адміністративні правопорушення. Підвідомчість справ про адміністративні правопорушення: поняття і критерії визначення.

21. Адміністративна юстиція та адміністративне судочинство в Україні

Поняття та зміст адміністративної юстиції. Адміністра­тивна юстиція у структурі предмета адміністративного права. Моделі адміністративної юстиції. Особливості становлення адміністративної юстиції в Україні. Адміністративне судочинс­тво: поняття, призначення та завдання. Принципи адміністра­тивного судочинства. Компетенція адміністративних судів. Підсудність адміністративних справ. Право на звернення до адміністративного суду.

19

РозділУ. ЗАКОННІСТЬ І ДИСЦИПЛІНА В ДЕРЖАВНОМУ УПРАВЛІННІ

22. Способи забезпечення законності і дисципліни в державному управлінні: загальна характеристика

Поняття законності та дисципліни в державному управ­лінні. Відмінність законності від дисципліни. Способи забезпе­чення законності і дисципліни в державному управлінні.

23. Контроль у державному управлінні

Контроль у державному управлінні, його сутність та юридичні підстави. Відмінність контролю від нагляду. Конт­роль законодавчої влади. Контроль виконавчої влади. Судовий контроль як специфічний вид контролю в державному управ­лінні. Контрольні повноваження спеціалізованих контролюю­чих органів.

24. Прокурорський нагляд у державному управлінні

Поняття, мета, завдання та предмет прокурорського на­гляду в державному управлінні. Повноваження прокурора при здійсненні нагляду в державному управлінні.

25. Контроль у державному управлінні з боку інститутів громадянського суспільства

Державний та недержавний контроль в управлінні: їх співвідношення. Контрольні повноваження інститутів грома­дянського суспільства. Контрольні повноваження органів міс­цевого самоврядування.

26. Звернення громадян як спосіб забезпечення законності і дисципліни в державному управлінні

Звернення громадян та їх види. Вимоги до звернень громадян. Порядок розгляду звернень громадян.

20

27. Поняття і види адміністративно-правових режимів

в Україні

Характерні ознаки адміністративно-правових режимів, їх класифікація.

Правовий режим надзвичайного стану: умови введення, перелік і межі надзвичайних заходів. Гарантії законності в умо­вах надзвичайного стану.

Режим зони надзвичайної екологічної ситуації.

Правовий режим воєнного стану.

Режим державної таємниці.

Розділ VI. ПРАВОВІ ОСНОВИ І ОРГАНІЗАЦІЯ УПРАВЛІННЯ ЕКОНОМІКОЮ, СОЦІАЛЬНО-КУЛЬТУРНОЮ ТА АДМІНІСТРАТИВНОЮ СФЕРАМИ В УКРАЇНІ